Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



Oefening, chirurgisch verwijderen van buikvet verbetert cognitie bij obese, diabetische muizen.

Wetenschappers rapporteren dat cognitieve achteruitgang die vaak gepaard gaat met obesitas en diabetes kan worden teruggedraaid met regelmatige lichaamsbeweging of chirurgische verwijdering van buikvet.

Een geneesmiddel gebruikt om reumatoïde artritis te behandelen helpt ook obese/diabetische volwassen muizen hun vermogen om te leren en te begrijpen terug te winnen, terwijl het transplanteren van buikvet bij een normale muis die vaardigheden vermindert, zei Dr Alexis M. Stranahan, neurowetenschapper aan het Medical College of Georgia aan de Georgia Regents University.

Studies bij mensen en dieren tonen aan dat obesitas en diabetes - die vaak hand in hand gaan - het risico op milde cognitieve stoornis en de ziekte van Alzheimer verdrievoudigen. Stranahan focuste op het effect van vet- en diabetes geassocieerde ontsteking in de hippocampus van de hersenen, het centrum van leren en geheugen.

"Deze obese diabetische muizen hebben zeer hoge niveaus van inflammatoire cytokines en ik denk dat het komt omdat hun lichaam reageert op de invasie van vet in weefsels waar het niet hoort," zei Stranahan, overeenkomstige auteur van de studie in 'The Journal of Neuroscience'. "Het is bijna alsof het vet een externe ziekteverwekker is."

Cytokines zijn belangrijke onderdelen van een immuunrespons dat zich richt op indringers zoals virussen. "Zij mobiliseren alle natuurlijke dodingcellen en macrofagen om alles te doden wat de oorzaak is van een pathogeen milieu", aldus Stranahan. Na het verwijderen van afbraakstoffen of gevaar moeten cytokine niveaus verdwijnen. Echter bij obesitas wordt vet gezien als een chronische indringer die niveaus van interleukine-1 bèta en ontstekingen hoog houdt.

Als een perfecte storm verzwakt obesitas ook de beschermende bloedhersenbarrière wat de toegang van hoge interleukine-1 beta niveaus in de hersenen mogelijk maakt.

In de hersenen is interleukine-1 bèta een belangrijk onderdeel bij de reactie op beschadigingen. Microglia ruimen infectieuze agentia op in de hersenen, maar als interleukine-1 bèta zich bindt aan hun receptoren, vallen zij de neuronen aan . De microglia eten dan de neuronale synapsen op, de belangrijkste communicatiepunten tussen hersencellen. "Dit interleukine-1 bèta signaal maakt ze roofzuchtig. Ze eten ze op," zei Stranahan .

Beweging en chirurgie verminderen de werking van de onruststoker in het lichaam zodat die geen invloed heeft op de hersenen, terwijl de cytokine antagonist de interleukine-1 bèta afzondert, zodat het niet receptoren op de neuronen of microglia kan bereiken .

Terwijl bewegen waarschijnlijk de beste strategie is vermoedt Stranahan dat een farmacologische interventie ook patiënten kan helpen die niet kunnen uitoefenen, zoals zwakken en ouderen. Liposuctie is waarschijnlijk geen haalbare oplossing, omdat wetenschappers 15 tot 20 procent van het lichaamsgewicht van muizen moesten verwijderen, veel meer vet dan de typische liposuctie bij de mens.

Interessant is dat eerdere studies van Stranahan hebben aangetoond dat bij gezonde muizen die vijf tot tien kilometer wekelijkse bewegen in loopwielen het activiteitsniveau tot een fractie gedaald was wanneer ze dikker werden.

"Ze stoppen vrijwillig met bewegen als ze eenmaal zwaarlijvig worden," zei ze. Vette muizen die normale activiteit hervatten gedurende drie maanden kregen minder last van obesitas en ontsteking van de hersenen en het hielp de synaptische dysfunctie te herstellen. In feite was er geen onderscheid te bespeuren tussen loopband getrainde en normale muizen op gebied van ruimtelijke en object testen erkenning.

Volgende stappen bestaan uit vergelijkbare studies in een dieet-geïnduceerd obesitas model in plaats van de enkele genwijziging op het diermodel van deze studie. De enkele genetische verandering maakte de muizen ongevoelig voor verzadiging van het leptinehormoon, zodat ze altijd wilden eten. De muizen die beweging hadden gehad en geopereerd waren bleven te veel eten.

Menselijke overgewicht wordt meestal veroorzaakt door te veel eten, inactiviteit en eventueel een genetische aanleg waarbij meer dan een gen meespeelt. Uit de eerste gegevens blijkt dat het bij overvoede muizen langer duur om vet te worden en tekenen te vertonen van cognitieve stoornissen dan bij hun genetisch veranderde tegenhangers, zei Stranahan. Maar wederom is de schade omkeerbaar.

Vertaling Andre Teirlinck


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats