Haveroliebereiding geeft een voller gevoel


Haver bevat meer vet dan andere granen en haverolie heeft een unieke samenstelling. Een nieuwe studie aan de Universiteit van Lund, Harrod Research and Swedish Oat Fiber AB, toont aan dat een speciale haveroliebereiding een groter verzadigingsgevoel geeft.

De studie volgde 34 gezonde personen aan wie verschillende hoeveelheden van het haveroliepreparaat werd gegeven als onderdeel van een normaal ontbijt. De onderzoekers vonden dat 3 tot 7 uur na de maaltijd de niveaus van de verzadigingshormonen in de darmen meer stegen met het haveroliepreparaat dan met het placebo (van een tiende tot de helft, afhankelijk van de hoeveelheid haverolie en hormonen).

Magnus Harrod heeft de nieuwe methode ontwikkeld voor het creëren van haverolie met extra hoge niveaus van polaire vetten. Deze vetten worden niet gebruikt voor het opslaan van energie maar zijn bouwstenen in de celmembranen en fungeren als signaalstoffen. De bereiding lijkt op mayonaise maar de vetdeeltjes zijn aanzienlijk kleiner; van zowel de deeltjesgrootte als de speciale samenstelling van de haverolie wordt gedacht dat ze de afbraak van vet en/of de opname in de darmen vertragen.

De onderzoekers ontdekten dat dit leidt tot verhoogde afgifte van drie verschillende verzadigingshormonen, PYY, GLP-1 en CCK, die ons een voller gevoel geven en aanzetten tot minder eten. Zij zagen ook een verhoogde afgifte van een hormoon - GLP-2 - dat de groei van de intestinale cellen alsmede gunstige effecten van suiker en vrije vetzuren in het bloed promoot.

"Onze resultaten suggereren dat de haveroliebereiding een effectief voedingssupplement is dat een verminderde energie-inname op een gezonde manier kan ondersteunen. Er zijn echter meer studies nodig om onze resultaten te bevestigen en om de mechanismen verder in kaart brengen", zegt Lena Ohlsson, een medisch onderzoeker aan de Lund University.

De onderzoekers benadrukken ook dat grotere lange termijn veranderingen in levensstijl nodig zijn als het gaat om het verliezen van gewicht. Toch heeft onze moderne manier van leven een onbalans in verzadiging gemaakt en dat is waar een voedingssupplement zoals haveroliebereiding nuttig zou kunnen zijn.

"Als we constant energierijk voedsel eten worden onze verzadigingssignalen afgestompt. Echter verschillende supplementen kunnen het metabolisme beïnvloeden of juist die verzadigingssignalen ondersteunen. Verschillende eerdere studies hebben aangetoond dat hogere niveaus van verzadigingshormonen invloed hebben op een daadwerkelijk verzadigingsgevoel en een lagere energie-inname. Ik geloof dat de haveroliebereiding die we hebben getest nodig is om een langer durend verzadigingsgevoel te geven en een hulp is voor de drang om te veel te eten", concludeert Lena Ohlsson.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats