Impulsief gedrag van kinderen gerelateerd aan hersenconnectiviteit


Onderzoekers van de Universiteit van Murcia hebben de veranderingen in de hersenen die worden geassocieerd met impulsiviteit bestudeerd, een persoonlijkheidstrek die moeilijkheden ondervindt bij het remmen van een reactie als gevolg van een stimulus en leidt tot ongeplande acties zonder de negatieve gevolgen ervan in te schatten. Deze patronen kunnen een indicator zijn voor een risico op gedragsproblemen.

Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Murcia analyseerde of de connectiviteit van de hersenen van een kind verband houdt met zijn impulsiviteit.

"Impulsiviteit is een risicofactor voor het ontwikkelen van ernstige gedragsproblemen," volgens Luis J. Fuentes, hoofdauteur van de studie. "Bij kinderen met een typische ontwikkeling, kunnen we individuele verschillen waarnemen in hun interactie met de omgeving."

Deskundigen vroegen een groep ouders te antwoorden op een aantal vragen met betrekking tot impulsief gedrag van hun kinderen.

Met hun antwoorden werden de 24 kinderen uit de steekproef ingedeeld volgens hun niveau van impulsief gedrag. Met neuroimaging technieken bestudeerden de deskundigen hun patronen van hersenconnectiviteit. Met deze informatie analyseerden zij de patronen om te zien of ze verband hadden met de mate van impulsiviteit die door de ouders was opgemerkt.

"We kunnen bevestigen dat hoe groter de mate van impulsiviteit bij kinderen, hoe groter de verandering in de verbindingen tussen de achterste cingulate cortex en de rechtse hoekgyrus, die ook wordt waargenomen bij mensen met overlast; en andere cerebrale gebieden die meestal geactiveerd worden bij het uitvoeren van bepaalde cognitieve taken, "voegt Fuentes eraan toe.

Volgens de auteurs hebben deze resultaten belangrijke implicaties. Zij bevestigen dat: "Aan de ene kant, wat de ouders merken aan het gedrag van hun kinderen een duidelijke reflectie heeft in hun cerebrale connectiviteitspatronen, en dit is nuttige informatie voor het controleren van wat wordt waargenomen op een dagelijkse basis op een neuro-anatomisch niveau."

"Aan de andere kant zijn veranderingen in de connectiviteit tussen hersengebieden die eerder in verband werden gebracht met overlast, geïdentificeerd bij kinderen met normale ontwikkeling."

"De hersenconnectiviteitspatronen kunnen dienen als biologische indicatoren voor het voorspellen van het risico op het ontstaan ​​van gedragsproblemen en sociale aanpassingsmoeilijkheden", concludeert Fuentes.

Impulsiviteit en geweld
Impulsiviteit is een eigenschap van de fundamentele persoonlijkheid die moeilijkheden veroorzaakt bij het remmen van een reactie veroorzaakt door een stimulus en leidt tot ongeplande acties zonder de negatieve gevolgen te kunnen inschatten.

Al vele jaren hebben deskundigen een hoge mate van impulsiviteit geassocieerd met gedragsproblemen. Dit impulsief gedrag is kenmerkend voor kinderen met aandachtstoornissen en hyperactiviteit, maar ook voor degene die antisociale persoonlijkheidstrekken vertonen die in extreme gevallen kunnen leiden tot gewelddadig gedrag.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats