Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Echtscheiding tijdens jeugd is gekoppeld aan verhoogde kans op ontstekingen op volwassen leeftijd

Mensen die in hun jeugd een echtscheiding van hun ouders hebben meegemaakt hebben hogere waarden in hun bloed die ontstekingen markeren, welke er om bekend staan dat ze de toekomstige gezondheid voorspellen, volgens een nieuw onderzoek van UCL.

Het onderzoek, gepubliceerd in 'Psychoneuroendocrinology', stelde vast dat kinderen die hebben meegemaakt dat de relatie van hun ouders is geŽindigd voordat ze 16 jaar waren, ongeacht of hun ouders getrouwd waren of niet, een16% hoger niveau van C-reactief proteÔne met 44 jaar hadden. C-reactief proteine is een 'marker' van ontstekingen die kan worden gemeten in bloedmonsters. Verhoogde C-reactief proteÔne op langere termijn is een bekende risicofactor voor ziektes zoals coronaire hartziekte (coronair= kransslagader) en type II diabetes.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van 7.462 mensen uit de 1958 Nationale Kinder Ontwikkelings Studie, een doorgaande langetermijn-studie die een grote groep mensen heeft gevolgd sinds hun geboorte in 1958.

De auteurs hebben ook gekeken waarom dit verband zou kunnen bestaan. Ze ontdekten dat de relatie tussen echtscheiding en latere ontsteking voornamelijk werd verklaard door materiŽle achterstand tijdens de pubertijd en opleidingsniveau, hoewel de specifieke mechanismen onduidelijk blijven. In het bijzonder, liepen degenen die echtscheiding voor de leeftijd van 16 jaar hadden ervaren meer risico op materiŽle achterstand in de pubertijd en op lagere onderwijskwalificaties ten tijde van volwassenheid, in vergelijking met kinderen die met beide ouders waren opgegegroeid.

Dr Rebecca Lacey, Onderzoeksmedewerker bij de UCL Afdeling epidemiologie en Gezondheidszorg alsook hoofdauteur van het onderzoek, zegt: " Ons onderzoek suggereert dat het niet echtscheiding of scheiding op zichzelf is wat het risico op verhoogde ontstekingsgevoeligheid op latere leeftijd veroorzaakt, maar het de sociale nadelen zijn belangrijk zijn, bijvoorbeeld of een kind het goed doet in het onderwijs, welke getriggerd worden door de ervaring van een echtscheiding."

Dit onderzoek onderstreept het belang van ondersteuning aan scheidende families om zo het risico op latere ziektes te helpen vermijden. Het onderzoek sluit af met "leertrajecten van het onderwijs lijken bijzonder belangrijk te zijn en kinderen ondersteunen in hun weg door het onderwijs zou hun welzijn ten goede kunnen komen."

vertaald door Iris van Loenen (www.bbarcoiris.com)
Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats