Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Tanden poetsen kan hart- en vaatziekten voorkomen

Prospectieve studie vindt klinisch significant verschil in de progressie van atherosclerose op basis van veranderingen in de parodontale gezondheid.

Het verzorgen van het tandvlees door poetsen en flossen en regelmatig bezoek aan de tandarts kan helpen hartziekten voorkomen. Onderzoekers aan de Columbia University's Mailman School of Public Health hebben voor de eerste keer aangetoond dat een verbetering van de gezondheid van het tandvlees de progressie van atherosclerose vertraagt op een klinisch significante mate. De bevindingen worden online gepubliceerd in het tijdschrift van de American Heart Association.

Atherosclerose of vernauwing van de slagaders door de opbouw van plaque is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, beroertes en dood.

"Deze resultaten zijn belangrijk omdat atherosclerose gelijke tred houdt met klinische parodontitis en bacteriŽle profielen in het tandvlees. Dit is het meest directe bewijs dat het modificeren van het parodontaal bacteriŽen profiel een rol kan spelen bij het voorkomen of vertragen van beide ziekten" zegt MoÔse Desvarieux, MD, PhD, hoofdauteur van de studie en hoogleraar Epidemiologie aan de Mailman School.

De onderzoekers volgden 420 volwassenen als onderdeel van de Oral Infections and Vascular Disease Epidemiology Study (INVEST), een willekeurig bemonsterde prospectieve cohort van Northern bewoners van Manhattan. De deelnemers werden onderzocht op parodontale infecties. In totaal werden 5008 plaque monsters genomen van meerdere tanden, onder het tandvlees, en geanalyseerd op 11 bacteriestammen verbonden met parodontitis en zeven controle bacteriŽn. Vocht rond het tandvlees werd bemonsterd om het niveau van interleukine - 1β , een marker van ontsteking te beoordelen. Atherosclerose in beide halsslagaders werd gemeten met behulp van hoge resolutie echografie.

Gedurende een opvolging van drie jaar vonden de onderzoekers dat de verbetering van parodontale gezondheid - gezondheid van het tandvlees - en een vermindering van het aandeel van de specifieke bacteriŽn gekoppeld aan parodontitis gecorreleerd waren aan een tragere intima mediale dikte (IMT) progressie en verergering van parodontale infecties de progressie van IMT bevorderden. Resultaten werden gecorrigeerd voor potentiŽle beÔnvloeders zoals body mass index , cholesterol, diabetes en rookgedrag.

Klinische betekenis.

Er was 0,1 mm verschil in IMT verandering over de drie jaar onder de deelnemers aan de studie waarvan de parodontale gezondheid was verslechterd ten opzichte van degenen wier parodontale gezondheid was verbeterd. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat ťťn mm/jaar stijging van 0,033 in carotis IMT (gelijk aan ongeveer 0,1 mm in meer dan drie jaar) geassocieerd is met een 2,3 voudig verhoogd risico op coronaire gebeurtenissen.

"Als het gaat om atherosclerose is een tiende van een millimeter verschil in de dikte van de halsslagader belangrijk. Op basis van eerder onderzoek lijkt de drempel van de klinische betekenis te voldoen," zegt Tatjana Rundek, MD, PhD, medeauteur van de studie en professor aan de Universiteit van Miami wiens lab de halsslagader echo's leverde.

Zelfs subtiele veranderingen aan de parodontale toestand had een respons relatie tot de carotis IMT. "Onze resultaten tonen een duidelijke relatie aan tussen wat er gebeurt in de mond en verdikking van de halsslagader zelfs vůůr het begin van volwaardige parodontitis," zegt medeauteur Panos N. Papapanou, DDS, PhD, hoogleraar Dental Medicine aan het College of Dental Medicine van de Columbia University, wiens laboratorium de bacteriŽle profielen in het tandvlees onderzocht. "Dit suggereert dat beginnende parodontitis niet mag worden genegeerd."

BacteriŽn in de mond kunnen bijdragen tot het ontstaan ​​van atherosclerose op een aantal manieren speculeren wetenschappers. Dierproeven hebben aangetoond dat zij immuunrespons en hoge niveaus van ontstekingen triggeren die het inflammatoir aspect van atherosclerose kan initiŽren of verergeren.

De resultaten bouwen voort op eerdere bevindingen. In eerdere resultaten hadden Dr Desvarieux en collega's reeds gemeld dat hogere niveaus van ziekte veroorzakende bacteriŽn geassocieerd zijn met dikkere IMT.

"Onze resultaten vullen een leemte in de AHA verklaring over parodontitis en atherosclerose door het verstrekken van longitudinale gegevens die de bevindingen ondersteunen", zegt co-auteur Ralph Sacco, MD, professor en voorzitter van Neurologie aan de Universiteit van Miami van de Miller School voor Geneeskunde en voormalig voorzitter van de American Heart Association. Dr Desvarieux besluit: "Het is van cruciaal belang dat we deze patiŽnten blijven volgen om te zien of de relatie tussen parodontale infecties en atherosclerose werkelijk leidt naar klinische gebeurtenissen zoals hartaanval en beroerte en kunnen testen of het wijzigen van de parodontale flora de progressie van atherosclerose zal vertragen."

Vertaald door Andre Teirlinck
Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats