Nieuws big food


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Voedingsindustrie kan helpen hart- en vaatziektes te verminderen door toevoeging van zeewier aan producten

Het toevoegen van zeewier aan bewerkt voedsel zoals diepvriespizza’s, hotdogs en gedroogde pasta, kan leiden tot vermindering van cardiovasculaire ziektes, is de conclusie van een nieuw wetenschappelijk artikel. Eén van de voorstellen is om 5% van het meel in pizzadeeg te vervangen door gedroogd en gemalen zeewier.

Lees verder


Nestlé onder vuur vanwege slavenarbeid in Thailand


Hoe de voedingsindustrie onze voedingskeuze beïnvloed


Videotrailer - Feeding Frenzy - How the Food Industry Preys on the Public

The Americans are suffering from obesity more than any other nations in the world. Most of them keep falling for food advertisements, to the detriment of their health.


Academy of Nutrition and Dietetics Conflicts of Interest

What effect do corporate sponsorships from food companies have on the American Academy of Pediatrics and the Registered Dietician organization (formally known as the American Dietetic Association) ?


De voedingsindustrie moet gereguleerd worden

De obesitas crisis wordt erger door de manier waarop de industrie zijn producten ontwerpt en vermarkt. Daarom moet het gereguleerd worden om uitspattingen te voorkomen en de volksgezondheid te beschermen. Dit schrijft een bekende voedsel expert in Plos Medicine.  Kelly Brownell van het Rudd Center voor Food Policy en Obesitas aan de Yale Universiteit beredeneert dat zoals bij alle industrieën, de voedings industrie handelt volgens bepaalde regels: "het moet zijn hoofd zaken verdedigen tegen alle bedreigingen,op korte termijn winst produceren, en proberen zoveel mogelijk voedsel te verkopen.

Lees verder


Brazilië heeft wetten die tegen “Big Food” en “Big Snack” beschermen

Onder druk gezet door organisaties in de burgermaatschappij, heeft de Braziliaanse regering wetten geïntroduceerd om het traditionele voedselsysteem te beschermen en te verbeteren, in tegenstelling tot regeringen van veel geïndustrialiseerde landen die gedeeltelijk hun allereerste plicht om de publiekelijke gezondheid te beschermen, hebben overgegeven aan trans-nationale Voedsel vennootschappen, die debatteren over de voeding en de volksgezondheid schrijven experts in deze week PloS Medicine.

Lees verder


TV - Keuringsdienst van Waarde - Goudse Kaas

Nederland kent vele kazen uit oud Hollandse plaatsen. Bereidt volgens eeuwenoude lokale tradities. De grootse kaaskop van allemaal komt uit Gouda. Dat zou je denken tenminste. Want wat is Goudse nu eigenlijk, vroeg de Keuringsdienst zich af. Het gaat elke dag op ons brood, maar veel kaas hebben we er nog niet van gegeten. In deel drie van het zuiveldossier achterhaald de Keuringsdienst van Waarde het ware verhaal achter de ambacht die Gouda heet, maar er al lang niet meer woont.

Link


Het dikke geheim van bakker Bolletje

Bolletje doet geheimzinnig over ingrediënten van Kruidnoten, omdat je van Kruidnoten Minder Suiker van Bolletje gewoon dik kunt worden. De beschuitbakker doet er dertig procent minder suiker in dan in de gewone kruidnoten, maar laat na te vermelden dat er bijna net zoveel calorieën in zitten. Zo bevat Kruidnoten Minder Suiker meer vet dan de gewone variant en bijna 5 keer zoveel zout als speculaas. Omgerekend levert de zogenaamd 'lichte' variant kruidnoten maar 2,3 procent minder calorieën op en dat maakt voor je lijn dus geen ene pepernoot uit, vindt foodwatch.

Omdat er dertig procent minder suiker in deze kruidnoten zit "mag je dus extra genieten van onze kruidnoten", huichelt Bolletje op zijn verpakking. Foodwatch ziet vaker dat voedselfabrikanten misbruik maken van de wens om gezonder te eten. Suggereer een 'light' product en zwijg glashard over de dikmakers die erin schuilgaan, lijkt het motto bij Bolletje en vele andere merken. Fabrikanten gebruiken allemaal consequent lichtblauwe verpakkingen om te suggereren dat een product 'gezonder' is. Een paar voorbeelden uit de schappen:
'Calvé pindakaas light met 30% minder vet' (heeft maar 13 procent minder calorieën);
'Duo Penotti met 25% minder suiker' (heeft maar 3,6 procent minder calorieën);
'Lay's Chips met 33% minder vet (heeft maar 12,7 procent minder calorieën). (1)

Verpakkingen vertellen de consument vaak het halve verhaal. Foodwatch is daarom voorstander van het duidelijke verkeerslicht systeem voor bewerkte en verpakte voedingsmiddelen. Mensen kunnen zo in een oogopslag zien hoe (on)gezond producten zijn, omdat suiker, zout en vet een rood, oranje of groen verkeerslicht krijgen. De kleuren worden gebaseerd op aanbevolen dagelijkse hoeveelheden volgens de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie).

Suiker, zout en vet
De Bolletje 'Kruidnoten Minder Suiker' zouden volgens de verkeerslichten van foodwatch knalrood zijn voor suiker en voor zout en oranje voor vet. Zelfs met dertig procent minder, bestaat de zogenaamd 'gezondere' kruidnoot nog steeds voor 21 procent uit suiker. Er zit 13 procent vet in de lichtblauwe zak: dat is meer dan in de gewone kruidnoten die 12 procent vet bevatten. En er zit bovendien in 100 gram kruidnoten ruim veertig procent meer zout dan in de Lay's Chips Naturel! Per 100 gram zit er 1,75 gram zout in de Kruidnoten Minder Suiker en in Lay's Chips naturel 'maar' 1,25 gram. Bijna een derde van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid volgens de WHO.

De Bolletje etiketten zijn onduidelijk en roepen alleen maar vragen op bij foodwatch. "We hebben Bolletje om opheldering gevraagd." aldus Bart van Opzeeland van foodwatch. "Maar ze beantwoorden simpelweg onze vragen niet met het excuus dat het hier om het 'geheim van de bakker' gaat. We zijn ook zeer benieuwd naar waar de extra kosten vandaan komen, vanwege de idiote prijsverhoging." Kruidnoten Minder Suiker kosten 0,99 euro per zakje, de gewone maar 0,75 euro, een verhoging van 32 procent.

Wie gezond en eerlijk eten belangrijk vindt, kan via www.foodwatch.nl een e-mail sturen om fabrikant Bolletje te vragen de geheimzinnigheid achterwege te laten en voortaan transparant te zijn over Bolletje-producten.


TV - Keuringsdienst van Waarde - Mayonaise

Zoveel soorten eieren dat het schap in de supermarkt telt, zoveel potten mayonaise dat er zijn. Scharrel, legbatterij of biologisch. Holle termen, volgens een kritische sausmenger. Als we nou eens echt zouden weten waar onze mayo vandaan kwam, zo vroeg hij zich onlangs af, zouden we dan beter gaan kiezen? Zelf gebruikten ze in ieder geval enkel vrije-uitloopeigeel en echte pure ingrediënten. Dat u het even weet. Vragen stellen, dat kan de Keuringsdienst ook. Misschien zelfs wel beter. Want wat is dat dan: vrije-uitloopeigeel? En waar komt het nu werkelijk vandaan? De Keuringsdienst van Waarde gaat tot de bodem van het potje met vet en achterhaalt de ware aard van de saus der sauzen: mayonaise.

Link

Weer mooi voorbeeld van de trucs van big food.... Unilever (Calvé) zegt aan de telefoon dat men zonnbloemolie in de mayo gebruikt maar na analyse blijkt dat weer eens niet de waarheid te zijn geweest. De meest gezonde mayo zou mayonaise zijn gemaakt op basis van high oleic zonnebloemolie (hoog oliezuur gehalte) maar deze is in Nederland niet meer te koop helaas.

Ron


Radio - Het supermarktparadijs, gezond kiezen is een kunst

In de supermarkt kun je tegenwoordig kiezen uit tientallen producten die allemaal hetzelfde zijn. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik weet soms niet meer wat ik dan moet nemen. En wat de gevolgen van zo’n keuze zijn.

Link


De waarheid achter het assortiment supermarktboter


Frisdrank met groene thee is consumentenbedrog

De kwaliteit van frisdrank op basis van groene thee is zo beroerd dat je er soms 20 flesjes van moet drinken als je net zoveel polyfenolen wilt binnenkrijgen als er in 1 kopje ordinaire echte thee zitten. Je weet wel, dat warme spul dat je maakt met een theezakje en kokend water.

Lees verder


Liever kleurstof mijden dan waarschuwen op pak

Op de verpakking van producten met een kleurstof behorende tot de Southampton Six moet sinds 20 juli de waarschuwing staan dat de kleurstof 'de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig kan beïnvloeden'.

Lees verder

Maaike


Koopmans pannenkoekenmix met extra dure lucht

Zonder blikken of blozen verkoopt Koopmans een pannenkoekenmix in een plastic schudfles die 3,5 keer zo duur is als hun mix uit een traditioneel pak. De winst die door het aanbieden van dit overbodige keukenhulpmiddel wordt gemaakt verdwijnt uiteraard rechtstreeks in de zakken van Koopmans. Daarbovenop claimt Koopmans de samenstelling van dit product vernieuwd te hebben. Hoe je er als consument achter kunt komen wat er dan precies is verbeterd blijft in het midden. Bekijk onze website en doe mee aan onze e-mail actie!

Link


Red Bull en de farmaceutische maffia

Ik werd zojuist gewezen op een Frequently Asked Questions pagina van het merk Red Bull.  Mocht u hier op de een of andere onverklaarbare manier niet mee bekend zijn, Red Bull is een zogenaamde “energiser” en dit type drankjes zorgt ervoor dat degene die ze nuttigt er een dot extra energie van krijgt. Tenminste, dat is de bedoeling.

Link

Geert


Wet voedingsclaims etiketten nog onvoldoende nageleefd door fabrikanten

Bij 54% van door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) onderzochte producten zijn voedingsclaims op de juiste manier op het etiket vermeld. In 2008 bedroeg dit percentage 43%. Sinds 1 juli 2007 is er een nieuwe Europese claimsverordening. Hierdoor gelden voor alle lidstaten dezelfde regels voor de vermelding van claims op etiketten van voedingsmiddelen. Het is niet verplicht claims op producten te zetten, maar áls fabrikanten claims gebruiken moeten ze voldoen aan de wet. De nVWA heeft de fabrikanten die de claimsverordening overtreden gewaarschuwd. Als de overtreding niet wordt hersteld krijgt een fabrikant een boete.

Voedingsclaims suggereren of stellen dat een levensmiddel bepaalde heilzame voedingseigenschappen heeft. De claim ‘light’ is bijvoorbeeld veelgebruikt. De fabrikant is verplicht uit te leggen wat hij hiermee bedoelt. Gaat het bijvoorbeeld om minder energie, minder suiker of minder vet? En hoeveel minder dan? Ook de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ wordt frequent toegepast. Als een levensmiddel van nature al suikers bevat, is het verplicht de zin ‘dit product bevat van nature aanwezige suikers’ op het etiket te vermelden. Denk daarbij aan een frisdrank waarin vruchten of vruchtextracten zijn verwerkt. Uit het onderzoek van de nVWA blijkt dat deze informatie nog ontbreekt op veel etiketten met de claim ‘zonder toegevoegde suikers’.

Gezondheidsclaim
Gezondheidsclaims vallen ook onder de Europese claimsverordening. Gezondheidsclaims leggen een verband tussen het consumeren van een levensmiddel en de gezondheid. Een voorbeeld van een gezondheidsclaim is ‘calcium is goed voor de botten’. De gezondheidsclaims zijn nog niet allemaal beoordeeld op basis van de nieuwe Europese claimsverordening. De nVWA heeft zich in het onderzoek daarom alleen gericht op voedingsclaims.


Drinkyoghurts bevatten tot 12 klontjes suiker en veel kleurstoffen

Tien van de elf drinkyoghurts die Test-Aankoop onderzocht scoren zwak of slecht op het vlak van kleurstoffen en aroma's. Daarnaast wordt ook het hoge suikergehalte aangekaart.

Link


De asbest van de voedingsindustrie

"Partially hydrogenated?", zeggen twee middelbare vrouwen, die in de supermarkt het etiket lezen van een pakje zure room. "Dat moeten we niet eten. Dat schijnt echt heel slecht te zijn." Het is gebeurd met transvet in Amerika. Trans fat is bad. Overal verdwijnen de transvetten uit levensmiddelen.

Link

Arthur


Leugentjes van Kellogg's en Nestlé

Als Kellogg’s echt eerlijk was geweest, stond er iets heel anders op zijn pakken. Zoiets als “verrijkt met transvet”, bijvoorbeeld. Of: “zit bommetjevol met suiker, suiker en nog meer suiker”.

Link


Voedingsverpakkingen een gevaar voor de gezondheid?

Kellogg’s roept in de Verenigde Staten 28 miljoen dozen ontbijtgranen terug omdat chemicaliën uit de verpakking in de granen terechtgekomen zijn. De Amerikaanse voedingswareninspectie FDA meent dat dit niet voor ernstige gezondheidsrisico's zorgt. Volgens milieu- en consumentenverenigingen toont de terugroepactie aan dat er te weinig aandacht is voor de gezondheidsrisico’s van voedingsverpakkingen.

Link

Lucas / Maaike


Foodwatch: Dr. Oetker verkoopt een Belgische chocoladeleugen

"Grand Dessert Pudding met echte Belgische chocolade" van Dr. Oetker is niet gemaakt van de hoogste kwaliteit cacaobonen die verkrijgbaar zijn en bevat minder chocolade dan er wordt beloofd. Het merk leunt op halve waarheden, vage definities en geroofde reputaties. Hierdoor maakt het toetjesmerk zich schuldig aan een chocoladeleugen, stelt foodwatch vast. Dr. Oetker belooft in de reclame 40 procent Belgische chocolade, maar de pudding op je bord blijkt in werkelijkheid maar 8,1 procent lage kwaliteitschocolade te bevatten. "Grand Dessert" van chocovlokken gemaakt van "echte Belgische chocolade" van "de beste cacaobonen" en met "know how" van de Belgische leverancier. aldus Dr. Oetker. "Het chocoladegedeelte bevat minimaal 35 procent cacaobestanddelen (melkchocolade) en minimaal 58 procent cacaobestanddelen (pure chocolade)." Dat suggereert een verbijsterend hoge kwaliteit, dus foodwatch ging op inspectie.

Ja: de fabriek Callebaut, waar de Oetker-vlok wordt gemaakt blijkt daadwerkelijk in België te staan, maar dat is het enige dat klopt. Men werkt in het Vlaamse Lebbeke-Wieze net zoals in andere fabrieken waar matige chocolade vandaan komt. De aanpak bestaat uit goedkoop grondstoffen inkopen, deze vervolgens vermengen met synthetische ingrediënten en verpakken in een misleidend doosje. Dr. Oetker pretendeert een superieur product aan te bieden op basis van vage claims. Het woord "chocovlokken" blijkt namelijk gewoon een ander woord voor chocolade van erg lage kwaliteit. De termen chocolade en chocoladevlokken zijn vastgelegd in de Nederlandse en Belgische Warenwet: er moet respectievelijk 35 en 32 procent cacao in zitten. Als je de term chocovlokken gebruikt, zoals Dr. Oetker, omzeil je de chocoladeregels: de betekenis van dit woord is namelijk niet wettelijk vastgelegd. Hoewel er met grote letters "40 procent Belgische chocolade" op de verpakking staat, bevat het resultaat na aanlengen met een halve liter melk in werkelijkheid maar 8,1 procent chocolade.

Belgische chocolatiers proberen sinds 2008 met een eigen kwaliteitscode dit soort goedkoop geproduceerde fabriekschocolade buiten de deur te houden. Als je in België speciale kwaliteitschocolade wilt claimen, hoort er op zijn minst 43 procent cacao in te zitten. Helaas is het woord "Belgisch" niet wettelijk beschermd. Daarom plakt Dr. Oetker dat woord brutaal op een chocovlokkenmengsel dat gemiddeld maar zo'n 23 procent cacaobestanddelen bevat.

In Duitsland is Dr. Oetker recentelijk door de Duitse consumentenbond teruggefloten wegens een vergelijkbare claim over het chocoladegehalte in een andere pudding. Het lijkt er op dat dit soort misleiding gangbaar is bij het toetjesmerk. "Dr. Oetker claimt niet voor niets het Belgische vakmanschap voor zijn inferieure chocolade, want de Belgische bonbon staat bij Nederlanders hoog aangeschreven", zegt Bart van Opzeeland van foodwatch "Dit is een Belgische chocolade leugen, let op de kleine lettertjes bij Dr. Oetker." Dr. Oetker suggereert kwaliteit te leveren, maar kan dat niet waarmaken: noch de grondstoffen, noch de productiewijze, noch de samenstelling van het product verdienen  dat predikaat, concludeert foodwatch. Wie eerlijkheid over eten ook belangrijk vindt, kan via de website www.foodwatch.nl een e-mail sturen om Dr. Oetker te vragen voortaan eerlijk te zijn over zijn pudding.


Actimel van Danone is de grootste misleider van 2010

Maar liefst 14.319 mensen deden mee aan onze verkiezing voor het Gouden Windei 2010. Actimel van Danone kwam als de grote "winnaar" uit de bus! Ruim 5.000 consumenten, 37% van de deelnemers, kozen Actimel als de grootste misleider van 2010. Op 21 mei heeft foodwatch het hoofdkantoor van Danone bezocht om daar de trofee te overhandigen. Bekijk hier hoe deze actie is verlopen.

Link


'Gezonde' drankjes zijn misleidend

Vijf drankjes die claimen allerlei gezondheidsbevorderende werkingen te hebben, maken kans op het Gouden Windei.

Link

Linda


Foodwatch: misleiding van consumenten gaat grenzen over

De Belgische consumentenbond Test-Aankoop stelt vast dat de levensmiddelenindustrie er "een bedrieglijke handelspraktijk op na houdt". De bond stelt dit na onderzoek in België in het meinummer van het eigen magazine. Naar aanleiding van het onderzoek heeft de Belgische belangenbehartiger een klacht ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken. Daarbij beroept de bond zich op een artikel waarin een misleidende handelspraktijk wordt gedefinieerd. Ook pleit ze bij de Belgische overheid op om strenger toe te zien op de naleving van de wet en deze waar nodig aan te scherpen.

Foodwatch onderschrijft de bikkelharde conclusie van de Belgische bond. Fabrikanten van voeding misinformeren en manipuleren er op los om de keuze van de consument te beïnvloeden. In België doet de industrie blijkbaar niet anders dan in Nederland, concludeert foodwatch. "Ook consumentenorganisaties in andere Europese landen willen de levensmiddelenindustrie opschonen," zegt Bart van Opzeeland van foodwatch "Hopelijk begrijpt de levensmiddelenindustrie dat het einde in zicht is voor de kwalijkste vormen van marketing."

Sinds begin dit jaar heeft foodwatch in Nederland dertien producten onderzocht om te laten zien hoe de levensmiddelen industrie consumenten bewust probeert te misleiden. Om de grootse misleider van 2010 te verkiezen heeft een deskundige jury er vijf genomineerd voor het Gouden Windei. Tot en met 20 mei kunnen consumenten stemmen op het meest leugenachtige product van 2010 en op 22 mei krijgt de 'winnaar' zijn trofee.

De criteria van foodwatch staan in de schijf van vijf van misleiding op de website: goedkope vervangers voor grotere winsten, onzin-marketing en speciale kindermarketing, overbodige ingrediënten en additieven, gezondheidclaims en spelen met de regels. De schijf van vijf van misleiding heeft veel overeenkomsten met de Belgische criteria.

Test-aankoop onderscheidt in België vier belangrijke categorieën van misleiding: aroma's versus natuurlijk ingrediënten, de onzichtbare goedkope vervangers, streek- en ambachtelijke marketing van industriële massaproducten. De eerste twee vormen van misleiding worden ingezet om de winst van de levensmiddelen industrie te verhogen: vanillearoma in plaats van echte vanille of spotgoedkope zonnebloemolie als vervanger voor olijfolie. De laatste vormen van bedrog zijn bedoeld om consumenten op het verkeerde been te zetten: een Italiaanse vlag suggereert dat het product uit Italië komt of `grootmoeders recept' plakken op een product dat in werkelijkheid vol zit met fabrieksmatige additieven. Het Belgische Test-Aankoop heeft in haar onderzoek 21 producten onder loep genomen, waaronder Nestlé Nesquik ontbijtgranen, Mars Delight en Hero Fruit2Day.


An unflattering look inside America's corporate controlled
food industry


Eenzame orang-oetan nestelt bij Nestlé-kantoor

Greenpeace: Voedingsconcern loopt weg voor haar verantwoordelijkheid

Er zit een eenzame orang-oetan in een elf meter hoog nest op de stoep van voedingsconcern Nestlé, bekend van de KitKat. Aan de gevel van het kantoor in Amsterdam hangt een enorm protestspandoek. Greenpeace vraagt Nestlé al jaren om in hun producten geen palmolie te gebruiken waarvoor oerbos wordt vernietigd. Nestlé heeft onlangs beloofd dat ze 'foute' palmolie van producent Sinar Mas uit haar producten zal weren, tenzij het palmoliebedrijf voor eind april belooft haar aanpak te verbeteren. Maar Greenpeace heeft Sinar Mas afgelopen weekend nog betrapt op het vernietigen van oerbos. De orang-oetan - een verklede actievoerder - blijft daarom in haar nest zitten om te kijken of Nestlé haar belofte waarmaakt.

Nestlé probeert haar maatschappelijke verantwoording af te schuiven op de tussenhandel en leveranciers. Eind april zou Sinar Mas, de grootste palmolieproducent en ontbosser van Indonesië, met een passende reactie komen op 'de beschuldigingen' van Greenpeace. Maar inmiddels is die reactie duidelijk: Sinar Mas schuift het onderwerp weer op de lange baan door een 'onafhankelijk onderzoek' in te stellen naar de beschuldigingen van Greenpeace. "Voor de orang-oetan is de tijd bijna op," zegt Greenpeace woordvoerder Michiel van Geelen, "Nestlé moet nu echt actie ondernemen en niet eindeloos beslissingen uitstellen. Je wilt als consument toch de zekerheid hebben dat er geen regenwoud gekapt wordt voor je KitKat-reep."

Al sinds 2007 probeert Greenpeace het grootste voedingsconcern ter wereld, Nestlé, ervan te overtuigen geen palmolie meer te kopen waarvoor oerbos wordt gekapt. Half maart gaf Nestlé aan dat ze de directe contracten met Sinar Mas beëindigd heeft, maar dat was helaas slechts een symbolische stap: Veruit de meeste palmolie van Sinar Mas krijgt Nestlé via de tussenhandel binnen.

Greenpeace is niet tegen het gebruik van palmolie, het is een goed product. Sinar Mas kan ook palmolieplantage aanleggen op de beschikbare landbouwgronden, maar het bedrijf kapt liever oerbos om, dan kan er ook nog verdiend worden aan het gekapte hout. Het is dus onnodig! Nu kunnen we de orang-oetan nog redden. Straks is te laat: in Indonesië verdwijnt ieder uur een lap bos zo groot als 300 voetbalvelden.


Knorr Vie: Valse beloften in een heel klein flesje

Unilever houdt consumenten voor de gek door te suggereren dat ze voor de helft klaar zijn met hun dagelijkse groente- en fruitbehoefte als ze een flesje Knorr Vie drinken. Ook moet de verpakking het halve werk doen. Een gelikt, klein flesje wordt door Unilever gepresenteerd als 'shot' groenten en fruit. Klinkt als 'vitamineshot' en dat is ook de bedoeling. Maar Knorr Vie is gemaakt van concentraat aangelengd met water. Niet van vers sap! Dat is lekker goedkoop, maar tijdens het bewerkingsproces gaan waardevolle voedingsstoffen verloren. Kijk op onze website voor meer informatie en doe mee aan onze e-mailactie!

Link


Hoezo geen misleiding ?

Marijan diende een klacht in bij FrieslandCampina over de term Hollands fruit en kreeg oa deze reaktie van de fabrikant:

Voor Appelsientje Multi Vitamientje Hollands Fruit hebben we fruitsoorten geselecteerd die bekend zijn omdat ze veel in Nederland groeien, zoals appels en peren. Een geliefde smaak en daarom hebben we deze variant Hollands Fruit genoemd. Het fruit voor Appelsientje Multi Vitamientje selecteren we op basis van smaak en kwaliteit en kopen we in in verschillende landen. Dit varieert per oogst. Het fruitsap voor Appelsientje Multi Vitamientje Hollands Fruit komt niet uit Nederland, omdat het Nederlandse fruit
vooral voor directe consumptie is. Op de zijkant van de verpakking staat dit ook duidelijk vermeld.

Eerlijk over voeding noemen ze dat.... ik start binnenkort met heerlijke Hollandse aardbeien, ze komen alleen wel uit Spanje want de echte Hollandse zijn te duur qua inkoop. Als de wet dit toelaat dan is dit heel triest......maar ja, de zuivelindustrie zegt ook dat melk goed is voor de botten.....

Ron


Casa Fiesta Guacamole Dip met een theelepeltje avocado

Het is bizar. Santa Maria noemt de Casa Fiesta Dip zonder blikken of blozen guacamole. En zet doodleuk foto's van verse avocado's op het potje. Terwijl je die avocado's met een vergrootglas moet zoeken: nog geen 4% procent van de dip bestaat eruit. Wat er dan wel inzit? Voornamelijk water, zetmeel en additieven. Heeft u er genoeg van om bedonderd te worden door voedselproducenten als Santa Maria? Doe dan mee aan onze e-mailactie!

Link


Spoel je portemonnee door de wc met Vitamin Water Fit

'Ik voel me een onweerstaanbare superheld', doet Vrumona leuk op zijn website. Maar er valt weinig te lachen om de pogingen van de watertjesfabrikant om ons geld uit de zak te kloppen. 'Fit' word je helemaal niet van Vitaminwater Fit 'appel/golden kiwi'. Of de paar druppels groene thee-extract in dit fabrieksmatige drankje enig gezondheidseffect hebben, is nog maar helemaal de vraag. De vitamine C is volstrekt overbodig voor iedereen die dagelijks wat groente en fruit eet. En ondanks de kreet 'zonder kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen' heeft Vrumona voedingszuur, kleurstof en aroma toegevoegd. Kortom: Vitaminwater is een supermisleider die heel goed te weerstaan is! Wordt u ook geen superheld van een flesje Vitaminwater? Doe dan mee aan onze e-mailactie!

Link


Appelsientje Hollands Fruit komt helemaal niet uit Holland

Ook al wekt de verpakking de suggestie, hollands fruit is niet te vinden in een pak 'Appelsientje Multi Vitamientje Hollands Fruit'. Het bestaat voor de helft uit water en wordt op smaak gebracht met zoetstof en aroma's. Fruitconcentraat is afkomstig uit alles behalve Nederland! Volgens FrieslandCampina, de fabrikant, had het hollands fruit kunnen zijn. Daarnaast moeten synthetische vitamines zorgen voor de indruk van een gezond drankje. Wilt u niet meer bedrogen worden door 'sapjesleveranciers' als FrieslandCampina? Doe dan mee aan onze e-mailactie!

Link


E450, 451 en 452, graag

Een ingescande tip via Dutchcase (waarvoor natuurlijk veel dank): een luchtig artikel uit de Telegraaf van 20 februari 2010 dat beschrijft waar wij het hier op de site ook regelmatig over hebben: het feit dat uw voedsel tegenwoordig grotendeels uit additieven of zogeheten E-nummers bestaat. Kudos voor de Telegraaf. Het stemt mij in ieder geval uitermate vrolijk dat dit soort artikelen nu blijkbaar ook in de gangbare media verschijnen. Nu nog wat hypnosedoostelevisieprogramma’s die er aandacht aan gaan besteden en het zou zo maar eens helemaal goed kunnen komen. En dat is ook wel es leuk om te melden. Een fijne voortzetting!

Link

Geert


Unox Runderknaks, consument genept met kalkoenschraapvlees

'De beste kwaliteit rundvlees', zoals Unox in z'n nostalgische sfeer-campagne gebruikt, bestaat voor een derde uit kalkoenseparatorvlees. En waarom? Omdat dit kalkoenafval spotgoedkoop is! Daarnaast is de etikettekst 'zonder kunstmatige geur- en kleurstoffen' ook misleidend: de 'aroma's' zijn namelijk dikwijls weinig natuurlijk en afkomstig uit de fabriek. Vindt u ook dat producent Unilever eerlijk moet zijn over de samenstelling van haar product?

Link

Bekijk de uitzending van Kassa

Link

Unox nept consument : Link


LU Cracottes: snack met vezelgebrek

Fabrikant Kraft Foods verkoopt zijn LU Cracottes met trucs als 'bron van vezels' en '97% granen'. Maar zo'n 'vezelrijke' cracker bevat niet meer dan 1% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels! En u krijgt ook nog eens meer calorieën en zout binnen dan bij producten die wel vol gezonde vezels zitten, zoals volkoren boterhammen. Vindt u ook dat Kraft ons niet mag misleiden en zijn Cracottes gewoon moet verkopen als de snack die het eigenlijk is? Doe dan mee aan onze e-mailactie!

Link


Foodwatch: `Cup a Soup Specials' kwaliteitsfabel van Unilever

Bij de poedersoepjes van Cup a Soup betekent `Specials' eigenlijk: dertig procent duurder. Je vindt nauwelijks courgette of Parmezaanse kaas in de `Cup-a-Soup Specials Italiaanse Tomaat met Parmezaanse kaas en courgette'. En `Italiaanse tomaat' betekent hier nog minder tomaat dan in andere `tomatensmaakjes' van het merk. Dit stelt foodwatch vast na bestudering van het poedersoepje. Cup a Soup wekt met kreten zoals 'Specials','Italiaanse' en een glossy verpakking de indruk van een hoogwaardig product. Wel zit zowel in de gewone Cup a Soups als in deze Special veel goedkoop zetmeel, suiker en zout. Geldklopperij, oordeelt Foodwatch.

Unilever beweert in een uitgebreide campagne dat voor deze poedersoep `de beste ingrediënten' zijn gebruikt en `dat je dit kunt proeven' en `voelen'. Maar toen foodwatch de fabrikant op de man af vroeg wat er nu zo 'special 'en 'Italiaans' is aan deze poedersoep, bleef het tot op heden stil.

Gewone Cup a Soup bevat 30 tot 40 procent tomaatpoeder, deze Specials oplossoep slechts 20 procent. Ondanks de nadrukkelijke aanwezigheid van Parmezaanse kaas en courgette op de verpakking bevat deze in werkelijkheid slechts 1,5 procent courgette en nog geen halve procent Parmezaanse kaas. Wat je echt proeft zijn de toegevoegde aroma's, die bestaan uit goedkope grondstoffen die het bedrijf niet prijs wil geven. En natuurlijk een flinke hoeveelheid suiker en zout, als smaakversterker.

Het fabrikantenlogo 'Ik kies bewust' staat op de verpakking van de Italiaanse Tomaat Specials. Het logo wordt door de fabrikanten zelf toegewezen aan de beste producten binnen een productgroep, waarmee mensen minder vet, suiker of zout binnenkrijgen. Een portie Cup a Soup Specials Italiaanse Tomaat bevat al een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die de Wereldvoedselorganisatie gezond acht. Behoorlijk zout voor een product zonder voedingswaarde met een 'Ik kies bewust' logo.

"Cup a Soup verkoopt de consument dus een flutproduct, met dure kreten erop, maar goedkope ingrediënten erin. Het etiket met kaas en courgette is misleidend. 't Is eigenlijk hondsbrutaal om daar ook nog `bewuste keuze' op te plakken." vindt Bart Van Opzeeland van foodwatch. "Deze strategie is de levensmiddelenindustrie niet vreemd: een standaard product een zogenaamd kwaliteitsimago geven en vervolgens verkopen voor meer geld. Cup a Soup van Unilever is hiervan een duidelijk voorbeeld".

foodwatch vindt dat fabrikanten hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Betere en strengere regels in Nederland en in Europa moeten een einde maken aan misleidende praatjes. Fabrikanten moeten duidelijk en eerlijk gaan communiceren over voedsel. Consumenten behoren eerlijke en transparante informatie te krijgen, zodat zij kunnen kiezen wat ze eten. foodwatch helpt consumenten met vragen en stelt misstanden aan de kaak.

E-mail actie
Wie mee wil doen kan via de website www.foodwatch.nl een e-mail sturen om Unilever te vragen voortaan eerlijk en transparant te zijn over de samenstelling van `Cup a Soup Specials Italiaanse tomaat met Parmezaanse kaas en courgette'.


Schadelijke stof aangetroffen in 16 soorten fruitsap

Scandinavische wetenschappers luiden de alarmbel omtrent verschillende merken fruitsap. Ze kunnen een schadelijke stof bevatten die in verband wordt gebracht met kanker, waarschuwen ze.

Link


Keuringsdienst van Waarde - NepKaas (2)

Anderhalf jaar geleden was het hommeles in ons kaaslandje. De Kinderen van de Keuringsdienst ontdekten dat kaas op pizza's en lasagnes niet meer van de koe kwam, maar van de palmolie plantage. Nepkaas dus. Het was er al lang, alleen wisten we het nog niet. Eventjes stond de polder op zijn kop. Beloftes werden gedaan. De kaaskoper zou niet meer bedrogen worden. Kort geleden ontving de Keuringsdienst een brief van verenigde boze melkboeren. "Waarom we nog steeds niet weten wanneer we kaas eten, of een korst plantaardige nep?" Van de verpakking in de supermarkt is nog steeds geen kaas te maken. De Keuringsdienst heropent het dossier en komt met een oplossing. De nepkaas kroniek, deel twee.

Bekijk de uitzending


Flavors, the intruders at the table

This is a reportage from RAI 3 , the Italian national television. Released in 2008 under the TV Show named REPORT, now closed do the too many "controversy" that this show made on the years of his existence. This video present how overwhelming is the presence of the flavors in hour food.


Supermarket secrets

How and what we eat has radically changed over the past few decades with the all-consuming rise of the supermarket. But what price are we paying for the homogenized, cheap and convenient food that supermarkets specialise in? In a two-part programme, journalist Jane Moore investigates how supermarkets have affected the food on our plates and reveals the tell-tale signs that the food we buy may not have been grown in the way we think. Using a combination of undercover filming and scientific analysis, Supermarket Secrets investigates whether the food on supermarket shelves is really as good as it looks, whether prices are as good as they seem and what happens behind the scenes in the production of supermarket food. This documentry is in two parts. This first part deals with Factory Farming, chickens, and general quality of supermarket food. The second part deals with Cows milk, food standards, food waste, pesticides, food globalization, and loss of quality of our produce. A very important watch for everyone, gives you facts about the meat and food you eat. After watching you will have more of an understanding of the rational behind Vegetarian, Vegan, Organic, and grass-root eating practices.

Deel 1

Deel 2


Word een echte fooddetective!

Ontwikkel een speurneus voor E621. Over smaakversterkers, zuurteregelaars en andere "houdbaarheidstroep" heerst nog steeds veel onwetendheid. Wie in de gaten heeft welk effect ze kunnen hebben op onze fysieke gezondheid en hoeveel ze gebruikt worden, zelfs onder schuilnamen, kan er beter tegen protesteren.

Link

Geert


TV - Nepkaas / Cheese Analoge (Keuringsdienst van Waarde)


Stamppot uit een pakje


`Gezonde' Mona Yoki Drink bevat evenveel suiker als cola

Mona's Yoki Drink Aardbei is door de mand gevallen bij een kritische inspectie door foodwatch Nederland, de nieuwe consumentenorganisatie voor voedsel. Op de verpakking prijkt een grote aardbei, die de suggestie wekt dat aardbei een significant bestanddeel is van deze drinkyoghurt. Maar volgens de kleine lettertjes op het etiket achterop bevat het drankje slechts 0,6 procent aardbeiensap. foodwatch vindt dat Mona de consument met de naam Yoki Drink Aardbei om de tuin leidt.

Foodwatch heeft ook naar het suikergehalte gekeken. Mona promoot dit product als een "gezonde yoghurt drink met puur vruchtensap en 0% vet". Ondertussen bevat elk literpak Mona Yoki Drink Aardbei evenveel suiker als een literfles cola en een feitelijk verwaarloosbare hoeveelheid vruchtensap.

Yoghurt met zo weinig aardbeien smáákt natuurlijk ook niet naar aardbei, daarom heeft Mona smaakaroma toegevoegd. De mooie roze kleur komt ook al niet van aardbeien, maar van 0,4 procent sap van de roodkleurende Aroniabes.

"Het is niet gek dat mensen steeds dikker worden, als dit soort producten vol suiker als gezond worden verkocht", constateert Bart van Opzeeland van foodwatch "Er moet een einde komen aan deze vorm van misleiding."

Mensen hebben recht op veilig en gezond voedsel en heldere informatie, vindt foodwatch. "Dit soort praktijken zijn tegenwoordig gebruikelijk in de levensmiddelenindustrie" zegt Bart van Opzeeland " Mona Yoki Drink Aardbei is maar één van de vele voorbeelden". Daarom moet de industrie duidelijk en eerlijk gaan communiceren over levensmiddelen.

Consumenten kunnen FrieslandCampina, de fabrikant achter het zuivelmerk Mona, via de website www.foodwatch.nl een e-mail sturen met daarin de oproep om voortaan eerlijk en transparant te zijn over Mona producten en ingrediënten, zodat consumenten zelf kunnen bepalen wat ze eten.

--

In deze oude commercial werd een vraag gesteld: Link

Ruim 20 jaar later weten we het antwoord: de hoeveelheid suiker

Ron


Onderzoek van foodwatch ontmaskert Bertolli's pesto

Het etiket en de website van Bertolli's pesto a la Genovese wekken de suggestie dat de consument een authentieke pesto koopt. Uit onderzoek van foodwatch blijkt echter dat ruim 50% van de ingrediënten van dit product niets te maken heeft met pesto. Terwijl echte pesto grotendeels bestaat uit olijfolie en pijnboompitten, zit in Bertolli's pesto slechts een vingerhoedje olijfolie en 2,2% pijnboompitten. De rest is vervangen door goedkopere zonnebloemolie en cashewnoten. Ook gebruikt Unilever, de eigenaar van Bertolli, smaakstoffen in dit `authentieke' product. foodwatch vindt dit misleidend. Zij wil dat de consument eerlijke en transparante informatie over zijn voeding krijgt.

Wie er een kookboek op na slaat, ziet dat pesto bestaat uit olijfolie, pijnboompitten, basilicum, harde Italiaanse kaas en knoflook. Uit het label op het potje pesto van Bertolli blijkt slechts een kleine 50% van de ingrediënten overeen te komen met een authentieke pesto. Bovendien is de smaak van Bertolli´s pesto niet alleen afkomstig van natuurlijke ingrediënten. Unilever voegt ook smaakstoffen toe aan deze ´authentieke´ pesto. `De consument zou er vanuit mogen gaan, dat als er pesto op het etiket staat, dat het ook om pesto gaat en niet op iets wat er op zou moeten lijken', aldus Bart van Opzeeland, directeur van foodwatch. `Op het etiket van Bertolli's pesto a la Genovese moeten zonnebloemolie en cashewnoten staan en dus geen pijnboompitten en olijfblaadjes'. foodwatch eist van Unilever, dat ze hier werk van maken zodat consumenten weten wat ze kopen.

Foodwatch wil dat de consument eerlijke en transparante informatie krijgt. Zij vraagt consumenten om op de website www.foodwatch.nl een mail te sturen met een oproep aan Unilever om transparant te communiceren over haar producten. Wat je eet, moet je als consument zelf kunnen bepalen. Deze keuze is niet aan de industrie.


Eén veelgebruikt rookaroma bij vlees en vis mogelijk giftig

Europa heeft voor het eerst de veiligheid van elf veelgebruikte synthetische rookaroma's onderzocht.

Link


Nestlé misleidt opnieuw klanten


Video - Food Initiative 2010


Video - Peace and Justice Series - Food Pollitics with Marion Nestle

Prof. Nestle is the Paulette Goddard Professor of Nutrition, Food Studies and Public Health at New York University. She also holds appointments as Professor of Sociology in NYUs College of Arts and Sciences and as Visiting Professor of Nutritional Sciences in the College of Agriculture at Cornell University. Her research focuses on the politics of food with an emphasis on the role food marketing as a determinant of dietary choice. She is the author of Food Politics and Safe Food and is co-editor of Taking Sides: Clashing Views on Controversial Issues in Food and Nutrition. Her latest book is What to Eat. Upcoming volumes are Pet Food Politics and What Pets Eat.


Fortified Food Reality

Registered Dietitian Keri Glassman explains the reality of fortified foods versus claims by some products for boosting immunity.


Steeds meer bedrijven bannen Southampton-kleurstoffen

Vijf Britse bedrijven zegden de Britse Food Standards Agency toe vrijwillig af te zien van het gebruik van de Southampton-kleurstoffen die mogelijk hyperactiviteit veroorzaken bij kinderen.

Link


Genieten van de geur van eten?

Invented by Harvard Professor David Edwards, in collaboration with students, designers, engineers, and entrepreneurs working at Edwards' art and design centre Le Laboratoire, in Paris, Le Whif contains hundreds of miiligrams of tiny food particles.

http://www.lewhif.com

Gekker moet het niet worden.......Inhaleer de smaak van chocolade, geniet van chocolade maar word er niet dik van! We "eten" door in te ademen. Ik ben tegen, anti maar: hoe gek maakt de moderne mens het? Ik las dat ze ook de smaak van biefstuk in een inhalator willen gaan stoppen. Pffffffffffffff. Gek zijn ze...........Ik denk niet dat het een rage gaat worden.

Petra

--

Niet te hopen dat het nanodeeltjes zijn.....

Ron


Study finds worst cereals, are most heavily marketed


Hoe vers, puur en natuurlijk is ons sinasappelsap ? Ver van dat....

Yale University Press auteur Alissa Hamilton beantwoordt vragen van CBC's Nancy Wilson over haar nieuwe boek, "Squeezed: What You Don't Know About Orange Juice", en haar onderzoek naar de vruchtensapindustrie. Het sap wordt soms een jaar lang opgeslagen in tanks waarna smaakstoffen worden toegevoegd om sap weer normaal en zoet te laten smaken.

Geert


Food, Inc.: Lifting The Veil On The Food Industry


No to Nestlé

Nestlé customers are saying NO to genetically-contaminated food. Is Nestlé listening? www.SafeFoodNow.org


Gezonde voeding is vaak een mythe

Twee derde van vijfhonderd gezondheidsclaims, ingediend door voedselproducenten, is door de Europese Unie verworpen.

Link


De leugentjes van de voedingsindustrie

Beste Ron & medewerkers,

Ik moet jullie even mededelen dat ik zojuist in een discussie/interview programma op radio West over dikke kinderen en gezonde voeding, de heer Rob Oudkerk (ook voormalig huisarts) hoorde zeggen dat de voedingsindustrie, waaronder Unilever, zo goed bezig is om ons gezonder te maken. Is dat niet om te huilen.

Met vriendelijke groet,
Marrie Barrett

--

Is echt onverstelbaar dat een bedrijf die generaties vol heeft gestopt met transvetzuren, aspartaam, smaakversterkers, fructose-glucose siroop, zout, suiker en het foute linolzuur (omega 6) nu durft te zeggen zo goed bezig te zijn. De echte VOC mentaliteit zou Balkenende zeggen. De 20ste eeuw was de gouden eeuw voor een ziekmakende industrie (sigaretten, pesticiden, chemische toevoegingen, farma cocktails etc etc) die ons als domme gehoorzame slaven zag. Maar de slaven maken zich langzaam los van hun consumptie ketens en laten de big food schepen één voor één zinken. Dankzij internet is het weer power to the people zoals het hoort. Dan zijn onze politici blijkbaar een beetje vergeten.

Ik was erbij en keek niet alleen toe....

Ron


William Reymond - Giftig

Een onderzoek naar zwaarlijvigheid, ongezonde voeding en ziekten wat iedereen gelezen zou moeten hebben. Al is het maar om te beseffen hoe de voedingsindustrie van nu in elkaar zit.

Link

Petra

 


FOOD, INC. — ReThink Review

Imagine a world where the food you ate was secretly replaced with a factory-created artificial replica that looked, smelled, and tasted just like the original, sometimes even better. But most of this fake food, including the meat, was made of only one or two plant-based materials and a gang of weird chemicals, and if you ate enough of it, it would slowly kill you through a range of terrible diseases. Well guess what America? You currently live in such a bizarro world! The nearly complete industrialization and corporatization of our food system is one of America's darkest, deadliest, and best-kept secrets, and the important new documentary FOOD, INC. seeks to expose it by asking questions you'd think we'd already have the answers to — how is our food made, who's making it, and what the hell are they putting in it?


Behind the food industry's iron curtain

Kenner explores cases of E. coli poisoning (from tainted ground beef); the factory farming methods that have produced more, fatter and faster-growing farm animals; and Monsanto's genetically patented, pesticide-proof corn and soybeans that have given them monopoly power over those crops.

Lees verder


How the Food Industry is Deceiving You


Pay attention! Small packages may lead to overeating

Tempting treats are being offered in small package sizes these days, presumably to help consumers reduce portion sizes. Yet new research in the Journal of Consumer Research found that people actually consume more high-calorie snacks when they are in small packages than large ones. And smaller packages make people more likely to give in to temptation in the first place. Authors Rita Coelho do Vale (Technical University of Lisbon), Rik Pieters, and Marcel Zeelenberg (both Tilburg University, the Netherlands) found that large packages triggered concern of overeating and conscious efforts to avoid doing so, while small packages were perceived as innocent pleasures, leaving the consumers unaware that they were overindulging. "The increasing availability of single-serve and multi-packs may not serve consumers in the long-run, but—because they are considered to be innocent pleasures—may turn out to be sneaky small sins," write the authors. One fascinating aspect of the research is the difference between belief and reality. In an initial study, researchers found that consumers believe that small packages help them regulate "hedonistic consumption," where self-restraint is at stake. When participants were asked to choose phone plans, those who thought the plan was for social rather than work purposes tended to choose smaller plans.

Lees verder


Poison on the Platter

Renowned filmmaker and social activist Mahesh Bhatt today launched a scathing attack on biotech multinational companies and their nexus with regulatory bodies for unleashing what he describes as 'bio-terrorism' in the country. Speaking at a function organized to launch his new film, 'Poison on the Platter', directed by Ajay Kanchan, Bhatt said, "in their mad rush to capture the multi-billion dollar Indian agricultural and food industry, the biotech MNCs are bulldozing warnings by scientists about the adverse impact of GM foods on health and environment, and hurtling the mankind toward a disaster, which will be far more destructive than anything the world has seen so far, simply because it will affect every single person living on this planet".

Bhatt's film makes a mockery of Government of India's claim of not allowing import of any GM foods in the country as it conclusively demonstrates that supermarkets in India are flooded with harmful food stuff and biotech MNCs are cashing on the ignorance of unsuspecting consumers in India. "Indians are unfortunately kept in dark, and the corporations are hatching strategies to cash in on their ignorance. Poison on the Platter is, therefore, an attempt to generate awareness among consumers and kick start an informed debate on the issue", said Bhatt.


Food Makers Scrimp on Ingredients In an Effort to Fatten Their Profits

Major food makers are quietly altering their recipes on candy, dairy products and other top-selling lines, adding fillers and substituting cheaper ingredients to cut costs amid the commodities boom.

Lees verder


Documentary Slams the U.S. Food Industry

Food Inc., a new documentary by director Robert Kenner, points an accusing finger at the U.S. food industry -- a corporate monopoly, it says, that treats livestock inhumanely, and grows genetically-modified crops with fertilizers and pest killers that put public health and the planet at risk. The film has stirred the long-simmering debate between food industry representatives and consumer advocates over what's safe and not-so-safe to eat. VOA's Penelope Poulou has more.


Industrialization of food linked to chronic diseases

Author says rise of processed foods and refined grains are among changes that have ruined our diets.

Lees verder


Food firms 'serve up a cocktail of nonsense'

The marketing claims and sham science used to recommend the benefits of everything from sandwiches to yoghurts has been laid bare by a group of young scientists.

Lees verder


The Food Industry


How food companies fool consumers with food coloring ingredients made from petrochemicals

Have you ever wondered why companies use artificial colors? You might think it's because they want to make their food look good, but there's another reason -- a far deeper reason -- why companies use artificial colors to make their foods more appealing to consumers. Keep reading to learn what that is.

Lees verder


Diet for a Dead Planet

Interview with Christopher Cook author of "Diet for a Dead Planet: How the Food Industry is Killing Us"


The Food Industry's Greed - How Misleading Labeling of Omega-3 Foods Undermines American Health

There's an Omega-3 travesty afoot and if American consumers don't t become aware of it very soon, they'll unfortunately know first hand the day inflammation rears its ugly head - and according to Harvard, for 3 out of 4 Americans, it already has.

Lees verder


Italy's toxic waste crisis, the Mafia – and the scandal of Europe's mozzarella

The topping on a billion pizzas, the magic ingredient in a million salads, is at the centre of a major food scare involving pollution, corruption, the Mafia and southern Italy's remarkable crisis in waste management.

Lees verder


Sugar as Addictive as Cigarettes? - David Kessler


Food industry's ethics under scrutiny over obesity

Marketing junk food to children has to become socially unacceptable, a leading obesity expert will say today, warning that the food industry has done too little voluntarily to help avert what a major report this week will show is a "far worse scenario than even our gloomiest predictions".

Lees verder


Avoiding Corporate Liability

Once upon a time early in the 19th century, corporations came into existence by state legislatures approving charters, which were granted for a limited period of time and for limited purposes. These corporations - producing textiles and other products in New England - raised capital in part because their investors had limited liability. That meant they could not lose any more than their investment if things went wrong.

Lees verder


The Food Industry’s Newest Smell Test

Manufacturers are experimenting with aroma infusions that can trick our brains into thinking we are tasting certain flavors.

Lees verder


ABC News - How To Get Fat Without Trying

In this ABC News special, Peter Jennings reveals how government policies and food industry practices are helping to make Americans fat. Mr. Jennings' report begins in the farmlands of America and includes government agencies and representatives from the food industry. He examines how the type of government subsidies provided to farmers influences which foods are marketed or emphasized as part of healthy eating standards.


Beef and pork proteins being injected into restaurant chicken meals

Restaurants have been serving chicken secretly injected with beef and pork proteins, a study by the Food Standards Agency has revealed.

Lees verder


Authors@Google: David Kessler

David Kessler visits Google's Mountain View, CA headquarters to discuss his book "The End of Overeating." This event took place on May 28, 2009, as part of the Authors@Google series.

Before we can begin to address America's eating epidemic, we need to understand WHY we have such difficulty controlling what we eat. Kessler spent the past seven years meeting with top scientists, physicians, psychologists, and food industry insiders, and conducting his own research to reveal how specific foods produced by giant food corporations and restaurant chains ("Big Food") feed our desire to eat by stimulating the brain with an infinite variety of diabolical combinations of salt, fat and sugar. People of all ages are being set up for a lifetime of food obsession due to the ever-present availability of foods laden with salt, fat and sugar. It is no wonder that millions of Americans are gaining weight and getting sick. The End of Overeating provides a highly readable and indispensable picture of the problems we face and offers solutions for how to fight them and regain control.

David Kessler, MD, served as commissioner of the US Food and Drug Administration. Dr. Kessler, a pediatrician, has been dean of the medical schools at Yale and the UCSF. He is the father of two grown children and lives with his wife in California.


Big Food Under Fire

The corporate behemoths collectively known as "Big Food"-companies like General Mills, Monsanto, Cargill, Tyson Foods, and Archer Daniels Midland-are feeling squeamish. They've watched with dismay as President Obama and his agriculture secretary, Tom Vilsack, have adopted "sustainability" as a top priority for the USDA and inched the department toward greater support of organic agriculture.

Lees verder


New Film Puts Monsanto & Big Food on Edge

"Food, Inc." is part of a new generation of food films that drip with politics, not sauces. It's eat-your-peas cinema that could make viewers not want to eat anything at all.

Lees verder


The Global Food Industry


One woman tackles the food industry’s risky additives and toxic dangers

In the new book “The Unhealthy Truth: How Our Food Is Making Us Sick and What We Can Do About It,” author Robyn O’Brien — known as the “Erin Brockovich of the food industry” — exposes hidden dangers in the seemingly safe ingredients we feed our children and families.

Lees verder


Shedding light on the food industry

Today, the American population suffers from a list of chronic health conditions and a growing number of cancers. Every rung of our socio-economic ladder has been touched by these diseases and the emotional and financial tolls that they take on a family while countries around the world barely seem to sniffle. Have you ever wondered why? As I highlight in The Unhealthy Truth - How Our Food Is Making Us Sick and What We Can Do About It, the deregulation of the American food system created a boon for industry. As governments around the world tightened regulations over chemicals added to their food supplies, we loosened ours in order to enhance industry profitability…to the detriment of our nation of 300 million eaters.

Lees verder


Consumers more likely to identify healthy food using traffic light nutrition labels

Consumers are five times more likely to identify healthy food when they see colourcoded traffic light nutrition labels than when labels present the information numerically by showing what percentage of the recommended daily nutrient intake each portion provides, new research finds. Some governments are trying to improve the quality of nutrition information that consumershave access to in supermarkets by adding labels to the front of food packages, but there is no standard approach, not all products have labels and in many countries several different systems are used. “Food manufacturers are currently allowed to use any labelling system they prefer on the front of food packages. In some countries this has led to a plethora of different systems appearing on supermarket shelves, which only serves to confuse consumers more and does not allow them to quickly and accurately identify healthy products,” said Bridget Kelly, whose study was presented on Friday at the European Congress on Obesity. “The food industry tends to favour the percentage daily intake method (known as Guideline Daily Amount in some countries), but our research indicates that the traffic light system is the most effective and that a consistent labelling approach across all food products is needed. This is unlikely to be achieved without government regulation,” said Kelly, a nutritionist at the Cancer Council, New South Wales in Australia.

Lees verder


How does the food lobby influence obesity?

Rogan Kersh, Associate Professor of Public Service and Associate Dean for Academic Affairs at NYU Wagner, discusses how the food lobby influences obesity.


The American Dietetic Association Buries Organic Nutrition Facts

The American Dietetic Association refuses to embrace the 2007 and 2009 findings of its Hunger and Environmental Nutrition Dietetic Practice Group that plants cultivated in organic systems contain higher levels of nutrients and an organic diet avoids the serious health risks associated with pesticide exposure.

Lees verder


Film aims to expose dangers in U.S. food industry

Bigger-breasted chickens fattened artificially. New strains of deadly E. coli bacteria. A food supply controlled by a handful of corporations.

Lees verder


Authors@Google: Marion Nestle

Nutritionist and Author Marion Nestle discusses her latest book, "What to Eat" as well as her previous books "Food Politics: How the Food Industry Influences Nutrition" and "Health and Safe Food: Bacteria, Biotechnology, and Bioterrorism" as part of the Authors@Google series. A professor of nutrition at NYU, Nestle was featured in the film "Super Size Me" and has been called "one of the nation's smartest and most influential authorities on nutrition and food policy."


 

 


 


View My Stats