Voedingsindustrie kan helpen hart- en vaatziektes te verminderen door toevoeging van zeewier aan producten


Het toevoegen van zeewier aan bewerkt voedsel zoals diepvriespizza’s, hotdogs en gedroogde pasta, kan leiden tot vermindering van cardiovasculaire ziektes, is de conclusie van een nieuw wetenschappelijk artikel. Eén van de voorstellen is om 5% van het meel in pizzadeeg te vervangen door gedroogd en gemalen zeewier.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, zijn hart- en vaatziektes overal ter wereld de belangrijkste oorzaak van voortijdig overlijden. Nu is het ironisch genoeg zo, dat veel van de ziektebeelden die leiden tot voortijdig overlijden door cardiovasculaire ziektes niet alleen wijdverbreid zijn, maar ook kunnen worden voorkomen.

Eén van de manieren waarop ze kunnen worden voorkomen, is door zwaarlijvigheid te voorkomen en gezond te eten, waarbij de individuele consument de verantwoordelijkheid houdt.

Maar de verantwoordelijkheid zou ook door de maatschappij gedeeld moeten worden, beweert professor in de biologie Ole G. Mouritsen van de Universiteit van Zuid-Denemarken, die verscheidene boeken heeft geschreven over zeewier als voedsel.

Professor Mouritsen is medeauteur van een artikel in het tijdschrift Phycologia, waarin bestaande kennis over de gezondheidseffecten van 35 verschillende soorten zeewier wordt samengevat en besproken. In het artikel doen de auteurs voorstellen voor hoe individuele consumenten, maar ook de voedselindustrie, zeewier kunnen gebruiken om onze dagelijkse maaltijden gezonder te maken.

“Bepaalde stoffen in zeewier kunnen belangrijk zijn bij het verminderen van cardiovasculaire ziektes. We vinden dat deze kennis ter beschikking gesteld dient te worden aan de maatschappij en ook gebruikt dient te worden”, aldus Mouritsen.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats