Kan suiker verantwoordelijk zijn voor de obesitas en diabetes epidemieën?

Het idee dat suiker een fundamentele oorzaak zou kunnen zijn van de wereldwijde obesitas en diabetes epidemieën, met schadelijke gevolgen voor het menselijk lichaam die verder gaan dan alleen lege calorieën, moet opnieuw serieus worden overwogen, betoogt journalist en auteur Gary Taubes in The BMJ vandaag.

Te midden van zo'n enorme volksgezondheidscrisis zegt Taubes: "We moeten meer doen om de consumptie te ontmoedigen terwijl we ons inzicht in de rol van suiker verbeteren".

Artsen vermoeden al lang dat suiker niet alleen een bron van overtollige calorieën is, maar een fundamentele oorzaak van obesitas en diabetes type 2, schrijft Taubes. Maar tot voor kort domineerden de vetconsumptie en de totale energiebalans het debat over obesitas en de aard van een gezond voedingspatroon.

Officiële schattingen zijn dat één op de elf mensen in de Verenigde Staten diabetes heeft; één op de zestien in de UK - en de laatste schattingen suggereren dat obesitas en diabetes nu het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem maar liefst $ 1 miljard (£ 740 miljoen, € 850 miljoen) per dag kosten.

In 2016 beschreef algemeen directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Margaret Chan, de dubbele epidemieën van obesitas en diabetes wereldwijd als een "slow motion-ramp" en stelde dat de kans om te voorkomen dat de huidige "slechte situatie" "veel slechter" zou worden, "vrijwel nul" was.

Waarom, ondanks al onze inspanningen, zijn deze epidemieën niet meer onder controle, vraagt Taubes zich af. Een eenvoudige verklaring zou kunnen zijn dat ons begrip van de oorzaak van de ziekte gebrekkig is.

Het afgelopen decennium is er een hernieuwde belangstelling voor de mogelijkheid dat calorische zoetstoffen - met name suiker en fructosesiropen - een belangrijke rol spelen bij het veroorzaken van obesitas en diabetes - en grote volksgezondheidsorganisaties bevelen nu strikte limieten aan voor de consumptie van deze "vrije suikers".

Maar Taubes stelt dat deze aanbevelingen alleen suiker als doelwit hebben voor zijn calorieën en niet als een potentieel causaal ziekteverwekker.

Wat als het probleem de suiker zelf is, vraagt hij? Suiker wordt anders gemetaboliseerd dan andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten en kan schadelijke effecten hebben op het menselijk lichaam, onafhankelijk van de calorische waarde ervan.

Het bewijs dat suiker schadelijke kwaliteiten heeft onafhankelijk van zijn calorieën, is nog steeds dubbelzinnig, zegt Taubes. "Als het waar is, verandert het echter hoe we de gevaren van suikerconsumptie moeten communiceren."

Het instellen van een bovengrens op de hoeveelheid suiker die mag worden geconsumeerd in een gezond dieet is een goed begin, "maar we weten niet of het aanbevolen niveau voor iedereen veilig is", waarschuwt hij. "Het kan zijn dat voor mensen met obesitas of diabetes, of beide, zelfs een beetje te veel is, en de alomtegenwoordigheid van suikerhoudende producten kan het voor veel mensen moeilijk maken om een gezond suikergebruik te handhaven."

Gezien de omvang van de zwaarlijvigheids- en diabetesepidemieën, "zou een gezamenlijk onderzoeksprogramma om betrouwbare kennis over dit onderwerp te bekomen tot onze hoogste prioriteiten moeten behoren", besluit hij. "Ondertussen moeten we de onzekerheden erkennen terwijl we nog steeds de consumptie ervan afraden.”

vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag