Diabetes Type 2 is een omkeerbare aandoening


UNIVERSITEIT NEWCASTLE.

Een onderzoek op mensen met diabetes Type 2 die op een caloriearme dieet werden geplaatst, heeft de onderliggende oorzaken van de aandoening bevestigd en vastgesteld dat de aandoening omkeerbaar is.

Professor Roy Taylor van de Universiteit van Newcastle, Verenigd Koninkrijk heeft bijna vier decennia de toestand van diabetes patiŽnten bestudeerd en zal een overzicht geven van zijn bevindingen bij de European Association for the Study of Diabetes (EASD 2017) in Lissabon.

In de presentatie zal hij benadrukken hoe zijn onderzoek heeft aangetoond dat voor mensen met diabetes Type 2 overmatige calorieŽn leiden tot overtollig vet in de lever. Als gevolg daarvan reageert de lever slecht op insuline en produceert hij te veel glucose. Overmatig vet in de lever wordt doorgegeven aan de alvleesklier waardoor de insuline producerende cellen niet werken. Het verlies van minder dan 1 gram vet in de alvleesklier via dieet kan de normale productie van insuline opnieuw doen opstarten met omkering van diabetes Type 2 tot gevolg. Deze omkering van diabetes blijft mogelijk gedurende ten minste 10 jaar na de aanvang van de aandoening.

"Ik denk dat het werkelijke belangrijk is dat de patiŽnt zelf er iets aan doet,Ē zegt professor Taylor. "Velen hebben me verteld hoe het overschakelen op een caloriearm dieet de enige mogelijkheid was om te voorkomen wat ze dachten - of hen verteld was: een onmogelijke afname van verdere medicatie en een blijvende slechte gezondheid door hun diabetes. Door de onderliggende mechanismen te bestuderen hebben wij de eenvoud van diabetes Type 2 kunnen aantonen.Ē

Vet vermijden en diabetes Type 2 omkeren.

Het onderzoeksteam van professor Roy Taylor bevestigt nu zijn Twin Cycle Hypothesis: diabetes Type 2 wordt veroorzaakt door overtollig vet in zowel lever als alvleesklier. Dit zorgt ervoor dat de lever slecht reageert op insuline. Omdat insuline het normaal proces van glucose controleert, produceert de lever te veel glucose. Tegelijkertijd verhoogt het overtollig vet in de lever het normaal proces van de uitvoer van vet naar alle weefsels. In de alvleesklier veroorzaakt dit overtollig vet dat de insuline producerende cellen niet kunnen functioneren.

De Counterpoint studie, gepubliceerd in 2011 werd, bevestigde dat een caloriearm dieet alle abnormale factoren kan omkeren. De studie toonde een diepgaande daling aan van het vetgehalte van de lever, wat resulteerde in normalisatie van de gevoeligheid van de leverinsuline binnen 7 dagen na het starten van het dieet bij mensen met diabetes Type 2. De nuchtere plasma glucose werd normaal in 7 dagen. Na 8 weken daalde het vetgehalte in de alvleesklier en werd de normale eerste fase insulineafscheiding hersteld, met normale plasma glucose controle.

Houd gewicht af en diabetes onder controle.

"Het goede nieuws voor mensen met diabetes Type 2 is dat ons werk laat zien dat zelfs na 10 jaar diabetes, omkering mogelijk is door alle belangrijke kleine hoeveelheden vet uit de alvleesklier te verwijderen. Op dit moment kan dit alleen langs aanzienlijk gewichtsverlies, "voegt professor Taylor eraan toe.

De Counterbalance studie gepubliceerd in 2016 heeft aangetoond dat diabetes Type 2 bij de meeste mensen zelfs na 10 jaar omkeert en dat dit normaal metabolisme blijft, zolang de persoon niet aan gewicht herwint.

Professor Taylor legde de wetenschap achter de mechanismen uit: "Werk in het laboratorium heeft aangetoond dat het overtollig vet in de insuline producerende cellen zorgt voor verlies van haar gespecialiseerde functie. De cellen gaan over in een overlevingsmodus die op zichzelf leeft en niet bijdraagt tot het welzijn van het lichaam. Verwijderen van het overtollig vet zorgt voor de hervatting van de gespecialiseerde functie tot het produceren van insuline. De waarnemingen van de klinische studies kunnen nu volledig worden uitgelegd. "

Hij voegde eraan toe: "Verrassend was vast te stellen dat het dieet als experimenteel hulpmiddel eigenlijk aangenaam werd bevonden door onderzoeksdeelnemers. Het veroorzaakte geen honger en vroeg geen moeite bij de meesten, maar gaf wel snel een verhoogde levenskwaliteit. De 'One, Two' -benadering gebruikt in de Counterbalance studie bestaat uit twee fasen. Fase 1 is de periode van gewichtsverlies - caloriebeperking zonder extra oefening. Een zorgvuldig geplande overgangsperiode leidt tot fase 2 - langdurig ondersteund gewichtsbehoud door een bescheiden calorie beperking met dagelijkse toename van fysieke activiteit." Deze aanpak leidde gemiddeld tot 15 kg gewichtsverlies.

Nadat de details op de website van Newcastle University, UK werden geplaatst, is dit klinisch toegepast en mensen die zeer gemotiveerd waren hebben gemeld dat zij hun diabetes Type 2 hebben kunnen omkeren en in de loop der jaren een normale glucosespiegel (normoglykemische) hebben opgebouwd.

Een verdere studie in de algemene praktijk, de Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT), gefinancierd door Diabetes UK, is aan de gang om de toepasbaarheid van deze algemene aanpak van de routine in de Primary Care praktijk te bekijken waarvan de bevindingen vůůr het einde van het jaar worden verwacht.

PatiŽnten of huisartsen die meer informatie willen over het dieet dat diabetes Type 2 kan omkeren, kunnen de website van het Magnetic Resonance Center raadplegen.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag