Het simpelweg omruilen van tafelservies kan blootstelling aan een potentieel schadelijke stof reduceren


American Chemical Society

In huishoudens met kinderen - of groepen volwassenen – is een duurzame set van melamine borden en kommen een must. Maar studies suggereren dat door warmte en zuren uit het servies melamine in het voedsel kan sijpelen en potentieel schadelijke gevolgen voor de gezondheid veroorzaken.

Nu hebben wetenschappers aangetoond dat vervanging van de melamine door roestvrijstalen containers bij het serveren van warm eten de hoeveelheid van de stof in het menselijk lichaam vermindert. Hun rapport verschijnt in ACS tijdschrift Environmental Science & Technology.

In 2008, werden de gezondheidseffecten van acute melamine blootstelling alom bekend als een schandaal dat uitbrak in China over het gebruik van het materiaal in melkpoeder. Ongeveer 300.000 mensen werden ziek, en meer dan 50.000 baby's werden opgenomen in het ziekenhuis.

Hoewel de autoriteiten het toevoegen van melamine aan voedsel grotendeels hebben uitgeband, worden de meeste mensen nog steeds blootgesteld aan de stof, door een industrieel chemisch product dat ook gebruikt wordt in andere kunststoffen, vloeren en muren.

Enig onderzoek heeft aangetoond dat zelfs kleine hoeveelheden het risico van nierstenen of nierproblemen zouden kunnen verhogen en een belangrijke bron van het materiaal bevindt zich in tafelgerei. Ming-Tsang Wu en collega's wilden zien wat er gedaan zou kunnen worden om de blootstelling voor de mensen te verlagen.

De onderzoekers hebben eerst de melamine niveaus in de urine gemeten van proefpersonen en gaven ze vervolgens roestvrij stalen containers en zilverwerk voor hun warme maaltijden. De melamine niveaus in de urine namen na gebruik van de containers met 41 tot 92 procent af. Het grote verschil kan te wijten zijn aan de blootstelling uit andere ongecontroleerde bronnen van de stof, zeggen de onderzoekers.

Vertaling Shanti Onneweer


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats