Minder kindersterfte na invoering van hogere belasting op sigaretten


VANDERBILT UNIVERSITY MEDICAL CENTER

Volgens een nieuwe studie aan de ‘Vanderbilt University ‘en de ‘University of Michigan’ gepubliceerd op 1 december in het tijdschrift ‘Pediatric’s, resulteren hogere belastingen en hogere prijzen voor sigaretten in een lagere kindersterfte in de Verenigde Staten.

Het verband was sterker voor de Afro-Amerikaanse kinderen dan voor niet-Spaanse blanke kinderen, wat gevolgen heeft om te proberen de verschillen in babysterfte tussen de twee groepen te verminderen.

Onderzoekers vonden dat voor elke dollar belastingverhoging per pakje sigaretten, ongeveer twee kindersterften per dag worden afgewend. Over het geheel genomen was er een verwachte vermindering van 3,2 procent van de jaarlijkse kindersterfte, of 750 kindersterften.

Het onderzoek is een samenwerking tussen de ‘Vanderbilt University School of Medicine’ afdelingen Kindergeneeskunde en Gezondheidsbeleid en ‘CS Mott Children's Hospital UM, School of Public Health and School of Public Policy’.

"Blootstelling aan sigaretten tijdens de zwangerschap wordt in verband gebracht met tal van gezondheidsproblemen voor pasgeborenen, zoals vroeggeboorte die de belangrijkste oorzaak van kindersterfte is in de Verenigde Staten. Het belasten van sigaretten kan mensen overtuigen om te stoppen met roken, of niet te starten. Dit onderzoek helpt artsen, ambtenaren volksgezondheid en beleidsmakers te doen inzien hoeveel voordeel duurdere sigaretten kunnen hebben op de gezondheid van het kind, "zei hoofdauteur Stephen Patrick, MD, MPH, MS, assistent-hoogleraar Kindergeneeskunde en Health Policy in de afdeling Neonatologie van het Monroe Carell Ziekenhuis Jr. Children's op Vanderbilt.

"Onze aanpak is een andere manier van denken over belastingen op sigaretten," zegt senior auteur Matthew M. Davis, MD, MAPP, hoogleraar Kindergeneeskunde aan de UM CS Mott Children's Hospital.

"Meestal worden belastingen in de volksgezondheid gebruikt om het roken te ontmoedigen en daarmee de gezondheid te verbeteren van de persoon die eerder rookte, of overweegt ermee *te beginnen. Maar het verband van belastingverhogingen op het roken met minder kindersterfte brengt een geheel nieuw type voordeel."

Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van tabak de belangrijkste oorzaak is van een vermijdbare dood, ziekte, arbeidsongeschiktheid en overlijden in de Verenigde Staten.

Tegelijkertijd, hebben eerdere studies aangetoond dat vrouwen die sigaretten roken tijdens de zwangerschap meer kans hebben om een kind te krijgen met gezondheidsproblemen zoals een laag geboortegewicht, vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen en wiegendood (SIDS) - de belangrijkste oorzaken van kindersterfte in het eerste levensjaar.

Het was reeds bekend dat hogere belastingen op sigaretten het roken tijdens de zwangerschap hadden verminderd en de geboorte resultaten hadden verbeterd (waaronder geboortegewicht). Maar eerder heeft geen enkele Amerikaanse studie de ware impact geëvalueerd.

Voor hun analyse gebruikten de onderzoekers openbare gegevens uit de periode 1999-2010 om het verband tussen de prijsverhoging van sigaretten te toetsen aan kindersterfte in de Verenigde Staten. Ze keken naar de gegevens van de ‘U.S. Centers for Disease Control and Prevention's Wide-Ranging Online Data’ voor epidemiologisch onderzoek (WONDER) alsmede naar een meerjarig onderzoek van detailhandelaren met betrekking tot belastingen en prijzen van sigaretten.

Uit de studie bleek dat duurdere sigaretten effectiever waren in het verminderen van kindersterfte onder Afro-Amerikaanse kinderen dan niet-Spaanse blanke kinderen. In de VS hebben Afro-Amerikaanse kinderen twee maal zoveel kans te sterven voor hun eerste verjaardag als niet-Spaanse blanken.

"In de afgelopen decennia hebben we aanzienlijke verbeteringen gezien in de medische zorg die wij bieden aan zieke pasgeborenen in Amerikaanse ziekenhuizen. Extreem premature baby's hebben tegenwoordig veel meer kans om te overleven maar toch scoort de VS slechter in kindersterfte dan bijna alle andere geďndustrialiseerde landen. De oplossing ligt in de volksgezondheid nl. het voorkomen van vroeggeboortes door minder roken - bvb. hogere belastingen op sigaretten ", zegt Patrick.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats