Rokers en passieve rokers vereisen meer verdoving en pijnstillers bij een operatie


Uit onderzoek gepresenteerd op de Euroanaesthesia vergadering van dit jaar in Berlijn (30 mei - 2 juni) blijkt dat zowel rokers en degenen die blootgesteld worden aan passief roken meer verdoving en pijnstillers vereisen om hetzelfde niveau van anesthesie als niet-rokers te bereiken. De studie is uitgevoerd door een team van Dr. Erdogan Ozturk, Department of Anesthesiology and Intensive Care, Bezmialem Vakif University, Istanbul, Turkije, en collega's.

Tabaksrook bestaat uit meer dan 4.000 giftige en kankerverwekkende deeltjes zowel in gas- als vaste vorm. Een beperkt aantal studies stelden al dat rokers meer eisen stellen bij verdoving. Echter, de eisen voor mensen blootgesteld aan tabaksrook in het milieu (passieve rokers) werden helemaal niet bestudeerd. In deze nieuwe studie onderzochten de auteurs of er een verschil is tussen rokers (S), passieve rokers (PS), en niet-rokers (NS) op het gebied van anesthesie en pijnstillerconsumptie.

Een totaal van 90 vrouwen die een abdominale totale hysterectomie ondergingen werden opgenomen in de studie. De patiënten werden verdeeld in drie groepen (30 patiënten elk) gebaseerd op de blootstelling aan rook door meting van serum cotinine (een metaboliet van nicotine en tabaksrook). De S groep bestond uit rokers, de PS groep uit passieve rokers en de NS groep uit vrouwen zonder voorgeschiedenis van roken noch blootstelling.

Totaal intraveneuze anesthesie werd uitgevoerd op alle patiënten. De Value Bispectral index (BIS) waarde (een aanduiding van het niveau van bewustzijn van de patiënt) werd gehandhaafd tussen 40 en 60. Na de operatie werd de totale hoeveelheid van de anestheticum propofol en remifentanil gebruikte pijnstiller geregistreerd.

De hoeveelheid gebruikte propofol voor de inductie van anesthesie was voor groep S, PS en NS, 102,76 mg, 84.53 mg, 63,17 mg respectievelijk. Bij de S groep was de hoeveelheid 38% hoger dan bij de NS groep en 17% hoger dan bij de PS groep, in de PS groep was de gebruikte hoeveelheid 18% hoger dan in de NS groep.

De totaal gebruikte propofol narcose voor de gehele duur van de narcose was ook verschillend volgens de groepen: voor de groepen S, PS, NS waren de hoeveelheden 179,38 mg 150,50 mg en 119,37 mg respectievelijk. In groep S was de hoeveelheid 33% hoger dan in groep NS en 16% hoger dan in groep PS, in de PS groep was dat 20% hoger dan in de NS groep.

De totale hoeveelheid van de pijnstiller remifentanil bedroeg respectievelijk voor de groepen S, PS, NS en 1315 mcg, 1241 mcg en 1010 mcg; wat neerkomt op 23% hoger voor de groep S dan voor de groep NS en 6% hoger dan voor groep PS; in groep PS was dat 18% hoger dan in groep NS.

Conclusie van de auteurs: "Het water equivalent van verdoving en pijnstiller nodig om gelijke diepte verdoving te bereiken in soortgelijke operaties was hoger bij actieve rokers en passieve rokers dan bij niet-rokers."

Ze suggereren dat nicotine invloed kan hebben op het metabolisme van de anestheticamedicijnen in de lever of op de gevoeligheid van de nociceptoren (zenuwcellen) die pijn detecteren.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats