Rokers onderschatten de risico's van een paar sigaretten


Onderzoek toont aan dat velen leven in 'ontkenning' van de werkelijke risico's van roken zelfs van een klein aantal sigaretten per dag.

Op de conferentie European Lung Cancer Conference (ELCC) in Genève Zwitserland, wijzen Franse onderzoekers erop dat veel mensen nog altijd de gezondheidsrisico's van het roken van een paar sigaretten per dag onderschatten, ondanks decennia van de volksgezondheidscampagne tegen roken. De resultaten tonen aan dat de strijd tegen het roken nog lang niet voorbij is, zegt woordvoerder oncoloog dr Laurent Greillier van Hopital Nord in Marseille, Frankrijk.

Greillier en collega's analyseerden de gegevens uit een representatief onderzoek onder 1602 Fransen tussen 40 en 75 jaar. Deze 'Edifice' enquête betrof 1.463 mensen zonder voorgeschiedenis van kanker, van wie er 481 exrokers waren en 330 nog actieve rokers, met een gemiddelde dagelijkse consumptie van 14,2 sigaretten.

"Tegenwoordig weet iedereen dat roken een risicofactor is voor het ontwikkelen van een aantal vormen van kanker o.a. longkanker," legde Greillier uit. "In dit nieuw onderzoek vertrokken wij van de hypothese dat de perceptie van het risico op deze ziekte kan worden beïnvloed door persoonlijk rookgedrag. Met andere woorden, we vonden dat het risico kan worden geminimaliseerd bij rokers vergeleken met niet-rokers."

Onder de onderzochte populatie oordeelden 34% dat een dagelijkse consumptie van maximaal 10 sigaretten geen risico gaf op longkanker, rapporteerde Greillier. "Deze vaststelling is bijzonder indrukwekkend en bedreigend. Het toont aan dat een relatief lage consumptie van sigaretten door veel rokers als "veilig" wordt beschouwd. In ons onderzoek antwoordde slechts de helft van de proefpersonen dat er geen "veilige" sigaret bestond.

Slechts de helft van de huidige rokers erkenden dat zij een hoger risico op longkanker hadden en minder dan 40% van de personen waren ervan op de hoogte dat het risico op longkanker nooit verdwijnt na het stoppen met roken.

"Het lijkt erop dat mensen zich bewust zijn van de gevaren van tabak voor de gezondheid maar denken dat de risico's alleen voor de anderen zijn," zei Greillier.

"Het is essentieel dat het volksgezondheidsbeleid zich blijft richten op de tabak pandemie. Onze bevindingen suggereren om dringend acties te lanceren tegen roken. De oorlog tegen de tabak is nog niet voorbij!"

In een reactie op de studie, zei Dr Carolyn Dresler, een bestuurslid van de in de US gevestigde International Association for the Study of Lung Cancer (IASLC), dat de resultaten de internationale tendens weerspiegelen.

"Mensen die roken hebben heel erg de neiging om hun risico's te onderschatten", zei Dresler, "en het doet me denken dat 'ontkenning' nog steeds voorkomt. Als oncoloog en pleiter voor controle op roken, verbaast en treft het mij dat zo'n gebrek aan kennis nog zo overheersend is."

"Het risico op longkanker is het meest afhankelijk van de duur van het roken, maar natuurlijk is de hoeveelheid per dag ook belangrijk," zei Dresler. "Het risico op hart- en vaatziekten begint met die ene sigaret per dag. Dit onderzoek toont aan dat er nog veel voorlichting nodig is."

"Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de juiste informatie over de werkelijke risico's van het gebruik van tabak, met name voor degenen die blijven roken, wordt verspreid," besloot Dresler. "We hebben allemaal een sterk 'ontkennings-gen' in ons, en de voorlichting moet duidelijk zijn, relevant en herhalend als we aan de huidige situatie iets willen veranderen."

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats