Onderzoek toont verband aan tussen kinderkanker en gebruik van bestrijdingsmiddelen thuis


Washington – Een nieuwe studie door onderzoekers van Harvard levert verontrustend bewijs dat de blootstelling van kinderen aan huishoudelijke bestrijdingsmiddelen in verband staat met een hoger risico op leukemie en lymfoom bij kinderen, de meest voorkomende vormen van kanker bij kinderen. Uit de analyse bleek ook een verband tussen het gebruik van onkruidverdelgers buiten - op gazons en in tuinen - en een hoger risico op leukemie.

‘Het is erg verontrustend, hoewel niet verbazingwekkend, dat er aanvullend wetenschappelijk bewijs is gevonden over het verband tussen bestrijdingsmiddelen en kinderkanker’, zegt Ken Cook, directeur en medeoprichter van EWG. ‘De bevindingen bevestigen de grootste angst van ouders, namelijk dat ze hun kinderen onbewust blootstellen aan schadelijke chemicaliën, die kunnen leiden tot ernstige en zelfs levensbedreigende ziektes.’

‘Dit onderzoek laat ons eens te meer zien dat we onze kinderen moeten beschermen, door het gebruik van deze giftige chemische stoffen in en om het huis in te perken’, voegt Cook eraan toe.

De resultaten uit een meta-analyse, die in oktober in het tijdschrift Pediatrics zullen worden gepubliceerd, combineerde 16 onderzoeken die verslag deden over de blootstelling van kinderen aan bestrijdingsmiddelen in en om het huis. De schrijvers merkten op dat kinderen gevoeliger zijn voor schadelijke bestrijdingsmiddelen omdat hun lichaam en immuunsysteem nog in ontwikkeling zijn. De onderzoekers voegden hieraan toe dat het blootstellingsrisico vooral voor peuters en kleuters groot is, omdat zij vaak op grasvelden of op kleden of vloeren spelen waar zich restanten van pesticiden hebben opgehoopt, en dan hun handen of vingers in hun mond stoppen.

‘Ouders moeten goed beseffen hoe groot het gevaar wel niet is als kinderen spelen, eten, rusten en slapen in de buurt van dodelijk giftige middelen’, zegt Dr. Alex Lu, een hoogleraar aan de Harvard Chan School of Public Health en hoofdauteur van het onderzoek. ‘Dit geldt ook voor scholen, speeltuinen en sportvelden.’

Hij voegt eraan toe: ‘Er is geen enkele geldige reden voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen om gebouwen te onderhouden, of speelplaatsen of sportvelden. Er zijn genoeg behandelingen mogelijk op basis van niet-chemische middelen die ook goed dienst kunnen doen.’

EWG adviseert ouders om te stoppen met het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor het gazon of de tuin en om alleen verdelgingsmiddelen binnen te gebruiken als al het andere al is geprobeerd. Zie de tips van Healthy Child Healthy World over hoe je ongedierte binnenshuis in bedwang kunt houden en hoe je je huisdieren kunt beschermen tegen vlooien en teken.

Nog een grote bron van blootstelling van kinderen aan bestrijdingsmiddelen is voedsel. Op conventionele wijze geteelde fruitsoorten en groenten bevatten vaak meerdere restanten van pesticiden, zelfs nadat ze zijn gewassen en soms geschild. Daarom wordt de Boodschappengids van EWG (Shopper's Guide to Pesticides in Produce™) elk jaar bijgewerkt, zodat je bij het boodschappen doen kunt achterhalen welke dingen het ‘smerigst’ of meest vervuild zijn, en welke dingen het ‘schoonst’ of minst vervuild. De gids moedigt het winkelend publiek aan om te kiezen voor biologische versies van de ‘smerigste’ fruit en groenten.

Vertaling: Astrid Zwart


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats