Pesticiden veranderen bijenhersens, waardoor ze niet meer in staat zijn om in leven te blijven en zich adequaat voort te planten


Nieuw onderzoek in The FASEB Journal suggereert dat de neonicotinoïde klasse van bestrijdingsmiddelen de bijen niet doden, maar hun hersenfunctie aantasten om te leren, hun vaardigheden om voedsel te verzamelen stompen af en de voortplanting raakt verstoord.

In het onderzoeksrapport gepubliceerd in het meinummer 2015 van The FASEB Journal, melden wetenschappers dat een bepaalde klasse van pesticiden genaamd "neonicotinoids" een ravage aanricht in de bijenpopulaties, waardoor uiteindelijk sommige gewassen die afhankelijk zijn van bestuiving in gevaar gebracht wordt. Deze bestrijdingsmiddelen doden In het bijzonder hersencellen van bijen, waardoor ze niet meer in staat om te leren voedsel te verzamelen en zich te reproduceren.

Het rapport suggereert echter ook dat de effecten van deze bestrijdingsmiddelen op bijenvolken wellicht omkeerbaar zijn door het verlagen of weglaten van het gebruik van deze bestrijdingsmiddelen op planten die door de pollen verzamelende bijen en andere insecten worden bezocht en het verhogen van de beschikbaarheid van "bij-vriendelijke" planten.

"Onze studie toont aan dat de neonicotinoïde pesticiden een risico vormen voor onze bijen en we moeten stoppen met het gebruik ervan op de planten die door bijen bezocht worden," zei Christopher N. Connolly, Ph.D., een onderzoeker betrokken bij het werk van het Medical Research Institute bij de Ninewells Medical School van de Universiteit van Dundee in Dundee, UK.

"Neonicotinoïden zijn slechts een paar voorbeelden van de honderden bestrijdingsmiddelen die we gebruiken op onze gewassen en in onze tuinen. Stop met het gebruik van alle pesticiden in uw tuin en zie insect schade als een succes. U bent een verstrekker van voedsel voor uw inheemse flora en fauna. Vervelende rupsen groeien uit tot mooie vlinders . '

Om hun ontdekking te staven, hebben Connolly en collega's bijen met een suikeroplossing gevoed met een zeer laag neonicotinoïde pesticide gehalte dat meestal gevonden wordt in bloemen (2,5 delen per miljard) en volgde het spoor van de giftige stoffen tot aan de hersenen van de honingbij. Zij bevonden dat de niveaus van bestrijdingsmiddelen in de hersenen van de bijen 'voldoende was om de cellen aan te leren energie weg te laten lopen. Bovendien waren hersencellen zelfs al gevoelig daartoe op één tiende van het huidige niveau.

Wanneer het vermogen van de hersenen van de bijen om te leren beperkt wordt, zijn bijen niet in staat om de belangrijkste vaardigheden, zoals het herkennen van de aanwezigheid van nectar en stuifmeel van de geur uitgezonden door bloemen te herkennen. Bovendien hebben de wetenschappers hommelkolonies gevoed met hetzelfde zeer lage pesticide gehalte in een afgelegen locatie in de Schotse Hooglanden waar ze waarschijnlijk niet werden worden blootgesteld aan andere pesticiden.

Zij bevonden dat slechts een paar van de blootgestelde kolonies goed presteerden, maar de kolonies werden kleiner, en de nesten raakten in slechte staat en beschimmelden. Dit suggereert dat hommels blootgesteld aan dit soort pesticide ook slechter in staat geraakten om op de goede manier voedsel te verzamelen, en niet meer in staat waren om zich goed te voeden om de volgende generatie te vormen.

"Het is ironisch dat de neonicotinoïden, pesticiden ontwikkeld om de gezondheid van planten te behouden, uiteindelijk enorme schade toebrengen aan dat zelfde planten leven", zei Gerald Weissmann, MD, Editor-in-Chief van The FASEB Journal. "Deze chemicaliën vernietigen de insect gemeenschappen die planten nodig hebben voor hun eigen voortplanting."

Vertaling Shanti Onneweer

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je
dan op onze gratis nieuwsbrief. [Klik hier]


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats