Snelle toename van neonicotinoïde bestrijdingsmiddelen gestimuleerd door zaadbehandeling


Volgens onderzoekers van Penn State werd het gebruik van bepaalde insecticiden, genaamd neonicotinoïden, halverwege de jaren 2000 dramatisch verhoogd en nagenoeg geheel gestuurd door het gebruik van mais en sojabonen die met deze pesticiden werden behandeld.

"Eerdere studies stelden dat de met insecticides behandelde percentages maislandbouwgrond in de jaren 2000 verminderde, maar toen we de zaadbehandelingen onder de loep namen ontdekten we het tegenovergestelde," zegt Margaret Douglas, promovenda in de entomologie. "Onze uitkomsten laten zien dat het toedienen van neonicotinoïden op maiszaad en sojabonen sinds halverwege de jaren 2000 heeft gezorgd voor een enorme toename van met insecticiden behandeld akkerland in de U.S."

Volgens Douglas wijst onderzoek uit dat neonicotinoïden de bestuiving kunnen schaden. De Europese Unie heeft het gebruik van neonicotinoïden op gewassen die bijen aantrekken opgeschort. De U.S Environmental Protection Agency zet haast bij deze beoordeling.

Na de ontdekking dat zaadbehandelingen met neonicotinoïden niet expliciet in de Amerikaanse overzichten van pesticiden gedocumenteerd waren, stelden de onderzoekers alle beschikbare informatie samen om het wijdverbreide gebruik van deze bestrijdingsmiddelen te kenmerken. Eerst verzamelden ze pesticidegegevens uit twee publieke bronnen -- de U.S. Geological Survey en de U.S. Department of Agriculture -- die beiden neonicotinoïde gebruik rapporteerden, maar geen inschatting maakten van specifieke zaadbehandelingen. Gebruik makend van deze gegevens, samen met de etiketinformatie op bestrijdingsmiddelen, maakte het team een schatting van het percentage akkerland met mais en sojabonen waarbij met neonicotinoïde behandelde zaden zijn gebruikt sinds de introductie van deze produkten halverwege de jaren 2000. Zij bekrachtigden de resultaten met informatie van de U.S. Environmental Protection Agency en DuPont Pioneer, een belangrijke zadenleverancier.

Het team ontdekte dat in 2000 minder dan 5% van sojaboon akkerland en minder dan 30% van mais akkerland behandeld werd met een bestrijdingsmiddel. Maar in 2011 was minstens 1/3 van alle sojaboon akkerland en minstens 79% van alle mais akkerland beplant met neonicotinoïde gecoat zaad, een aanzienlijke uitbreiding van het gebruik van insecticiden. De wetenschappers ontdekten ook dat de grootste meerderheid van de neonicotonoïden gebruikt werd op landbouwgewassen, eerder dan privéhuizen of tuinen, of kunstmestgras en siertuinen. De resultaten verschijnen vandaag (2 april 2015) in Environmental Science & Technology.

"Toepassing van neonicotinoïde bestrijdingsmiddelen door zaadhandelaren en boeren gebeurde heel snel en lijkt niet zomaar gerelateerd aan een overeenkomstig risico op schadelijke insekten," zegt John Tooker, hoogleraar entomologie. "Dit patroon suggereert dat neonicotinoïden vaak gebruikt worden als 'verzekeringspolis' tegen onverwachte insektenplagen, eerder dan op basis van een gedocumenteerde ongediertedreiging."

Volgens Douglas voeden de resultaten een doorlopend debat gedreven door waarneming van neonicotinoïden in het milieu en hun mogelijke negatieve effect op dieren buiten de doelgroep, waaronder wild en beheerde bestuivers.

"Wetgevers, zaadhandelaren, boeren en burgers wegen de kosten en baten van neonicotinoïde gebruik," zegt ze. "Dit debat wordt gevoerd bij afwezigheid van basisinformatie over wanneer, waar en hoe neonicotinoïden worden gebruikt. Ons werk houdt een spiegel voor opdat deze discussie geinformeerd kan worden over de basisfeiten van neonicotinoïde gebruik."

Voor de toekomst willen de onderzoekers de prevalentie beter documenteren van secundaire schadelijke insekten bedoeld voor zaadbehandeling. Ze zullen tevens de onbedoelde gevolgen onderzoeken van neonicotinoïde zaadbehandelingen op schadelijke insekten die ziekten bestrijden. En als laatste zullen ze alternatieve bedrijfsvoering bestudering voor schadelijke ziekten vroeg in het seizoen, bijvoorbeeld door het gebruik van bodembedekkers om ongedierte en schadelijke insekten te verminderen.

Vertaling: Ellen Lam

 



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats