Darmmicroben gekoppeld aan belangrijke auto immuun oogziekte


Een belangrijke oorzaak van blindheid bij mensen is auto-immuun uveïtis (een inwendige oogontsteking), die wordt veroorzaakt door de activering van T-cellen. Hoe en wanneer de T-cellen in eerste instantie geactiveerd worden, was lang een mysterie. Een studie gepubliceerd 18 augustus in het tijdschrift ‘Immunity’ blijkt dat darmmicroben een molecuul produceren dat een retinaal eiwit nabootst, en dat waarschijnlijk de T-cellen activeert die verantwoordelijk zijn voor de ziekte. Door licht te werpen op de oorzaak van de auto-immuun uveïtis bij muizen, kan het onderzoek bijdragen aan een beter begrip van een breed scala aan auto-immuunziekten en de weg vrijmaken voor nieuwe preventiestrategieën in de toekomst.

"Gezien de enorme verscheidenheid van mee-etende bacteriën is het denkbaar dat, als ze een retinaal eiwit kunnen nabootsen, ze ook andere eiwitten zouden kunnen nabootsen die doelwit zijn van ongepaste immuunreacties elders in het lichaam," zegt senior auteur van de studie Rachel Caspi van de National Institutes of Health. "Wij zijn van mening dat de activering van immuuncellen door mee-etende bacteriën waarschijnlijk een vaker voorkomende oorzaak van auto-immuunziekten is dan momenteel wordt aangenomen."

Auto immuun uveïtis, goed voor maximaal 15% van de ernstige visuele handicaps in de Westerse wereld, is beïnvloed vooral de werkende bevolking en is van aanzienlijke invloed op de volksgezondheid. Patiënten hebben vaak een detecteerbare immuunrespons op bij hun visuele functie betrokken unieke retinale eiwitten, en deze eiwitten kunnen de ziekte in dierproeven opwekken. Deze bevindingen zijn echter paradoxaal. Door de bloed-retina barrière, blijven netvlieseiwitten binnen de gezonde oog afgezonderd, en kunnen T-cellen in de rest van het lichaam niet bereiken. En T-cellen kunnen de ogen niet in, tenzij ze al zijn geactiveerd door de netvlieseiwitten of vergelijkbare antigenen. Daarom bleef het een raadsel hoe en wanneer de T-cellen geactiveerd worden en de ziekte wordt veroorzaakt.

Een mogelijke aanwijzing was afkomstig uit studies die aantoonden dat darmmicroben belangrijk zijn voor de ontwikkeling en activering van T-cellen, gekoppeld aan auto immuun uveïtis. Bovendien dragen darmmicroben bij aan een reeks van auto immuunziekten, en er zijn een aantal anekdotische rapporten dat uveïtis wordt gereactiveerd na een bacteriële infectie. Op basis van deze bevindingen, redeneerden Caspi en haar team dat darmmicroben de daders achter uveïtis zouden kunnen zijn.

Om dit idee te testen, onderzochten de onderzoekers natuurlijke triggers van de ziekte met behulp van muizen die spontaan uveïtis ontwikkelden.
Vóór de eerste klinische verschijnselen van uveïtis, vertoonden de ingewanden van deze muizen grote aantallen geactiveerde T-cellen. Behandeling met antibiotica verminderde de aantallen T-cellen in de darm en vertraagde de ontwikkeling van de ziekte bij de muizen en zwakte die af. Bovendien activeerden eiwitextracten, rijk aan bacteriën, uit de darminhoud van deze muizen retina-specifieke T-cellen, waardoor die de bloed-retina barrière konden doorbreken en in het oog konden penetreren en uveïtis veroorzaakten.

Alles tezamen vormen de bevindingen overtuigend bewijs dat darmmicroben de T-cellen activeren die uveïtis veroorzaken, en tonen ze een nieuw mechanisme aan, dat verklaart hoe een weefselspecifieke auto immuunziekte op een andere plaats in het lichaam kan ontstaan als gevolg van reacties op darmmicroben.

Caspi en haar team proberen nu specifieke bacteriën te identificeren die het eiwit produceren dat het retinale antigeen nabootst in het uveïtis-diermodel. Zij zoeken ook naar andere signalen die mogelijk bijdragen aan de activering van ziekteveroorzakende immuuncellen. "Bioinformatica-analyses in combinatie met biologische testen zullen ons helpen om deze doelen te realiseren, maar er is nog veel werk te doen," zegt Caspi.

“Als onderzoekers in staat zijn om de bacteriën en signalen die de netvliesspecifieke T-cellen activeren te identificeren, zijn wij in de toekomst waarschijnlijk ook in staat om deze kennis te gebruiken om selectief de reacties te elimineren die leiden tot de ontwikkeling van deze ziekte.”, zegt ze.

Vertaling: Frits Suntjens


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats