Muziek gespeeld door professionele musici activeert genen


Het is bekend dat musiceren structurele en functionele veranderingen in de hersenen induceert en cognitieve functies doet toenemen. Echter, de moleculaire mechanismen die aan musiceren ten grondslag liggen zijn tot nog toe niet nader onderzocht.

Een Finse onderzoeksgroep heeft nu de effecten van musiceren (in een 2 uur durend concert) op de genetische expressie-profielen onderzocht van professionele musici van het
Tapiola Sinfonietta (een beroeps-orkest) en de Sibelius-Academie (muziek universiteit).

Muziek spelen verhoogde de activiteit van genen die betrokken zijn bij de neurotransmissie door dopamine, motorische functies, leren en geheugen. Enkele 'op-regulerende' genen zoals SNCA, FOS en DUSP1 dragen bij aan perceptie en productie van de zang bij zangvogels, hetgeen suggereert dat er in potentie een evolutionaire conservering bestaat van moleculaire mechanismen die heeft te maken met de geluidsproductie, die de soort overstijgt.

Daarbij komt dat verscheidene van de 'ge-opreguleerde' genen betrokken zijn bij biologische circuits, als de homeostase van calcium-ionen en ijzer-ionen, die essentieel zijn voor de functie, de overleving en de bescherming van neuronen.

"De bevindingen leveren een waardevolle bijdrage voor de studie van de moleculaire effecten die het beluisteren en de evolutie van muziek, alsmede muziektherapie hebben" zegt de de hoofdonderzoeker van deze studie, Dr. Irma Järvelä van de aUniversiteit van Helsinki.

http://www.helsinki.fi/university/

Vertaling: Gerard den Ottolander



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats