Kamer: geen belastinggeld naar megastal Oekraïne



De Tweede Kamer wil dat er geen belastinggeld naar megastallen in Oekraïne gaat. Binnenkort behandelt de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) een nieuwe megastallenfinanciering van 85 miljoen euro Europees belastinggeld. Een Kamermeerderheid heeft vandaag ingestemd met een motie van de Partij voor de Dieren die van de regering eist morgen tegen deze financiering te stemmen.

Een van de grootste kippenfabrieken ter wereld, Myronivsky Hliboproduct (MHP), dankt zijn bestaan aan Nederlands en Europees belastinggeld. Inmiddels is al een half miljard aan Europees belastinggeld in de vorm van leningen en subsidies geïnvesteerd in deze megafabriek uit Oekraïne die jaarlijks 300 miljoen plofkippen slacht. Binnenkort vergadert de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) over een nieuwe financiering van 85 miljoen Europees belastinggeld. Nederland is medebestuurslid van de EBRD.

De minister van Financiën heeft vorige week in een brief aan de Tweede Kamer laten weten geen reden te zien om niet in te stemmen met de nieuwe financiering van de Oekraïense megastal. Een Kamermeerderheid heeft echter vandaag ingestemd met de PvdD-motie die van de regering eist tegen deze financiering te stemmen.

Marianne Thieme: “Reeds in 2012 heeft de Tweede Kamer bij motie van de PvdD de regering opgedragen op geen enkele wijze megastallen in het buitenland te financieren. De minister van financiën zal daarom niet in kunnen stemmen met een nieuwe megalening voor deze Oekraïense megastal. De Kamer heeft daar vandaag nogmaals expliciet een streep doorgezet.”


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats