Meeroken verhoogt risico op tandbederf bij jonge kinderen


Uitkomst ondersteunt toenemende volksgezondheids- en klinische interventies om meeroken te verminderen

Hoewel de uitkomsten geen oorzakelijk verband kunnen vastleggen, ondersteunen zij de toenemende klinische en openbare gezondheidsinterventies om meeroken te verminderen, zeggen de onderzoekers.

De gevallen van tandcariës in het (baby) melkgebit in ontwikkelde landen blijft hoog – 20,5% bij kinderen van 2 tot 5 jaar in de Verenigde Staten en 25% bij kinderen van 3 jaar in Japan.

Terwijl gangbare methodes voor cariëspreventie bij jonge kinderen beperkt wordt tot suikerrestrictie, orale fluoride suppletie en fluoride coatings, wijzen sommige studies op het verband tussen meeroken en cariës.

Maar het is nog steeds onzeker of het beperken van meeroken bij kinderen bijdraagt aan cariëspreventie.

Dus stelde een team van onderzoekers in Japan als doel om roken tijdens de zwangerschap en blootstelling aan roken in huis bij kinderen van 4 maanden als risicofactoren voor cariës in het melkgebit te onderzoeken.

Zij analyseerden gegevens van 76.920 kinderen, geboren tussen 2004 en 2010, van 0, 4, 9 en 18 maanden en 3 jaar, die deelnamen aan routine gezondheidscontroles bij gezondheidszorgcentra in Kobe City, Japan.

Door de moeders ingevulde vragenlijsten werden gebruikt voor onderzoek naar blootstelling aan meeroken, van zwangerschap tot 3 jaar, en andere levensstijlfactoren, zoals dieetgewoontes en gebitsverzorging.

Bij gevallen van cariës in het melkgebit werd op zijn minst één verrotte, missende of gevulde tand vastgesteld, onderzocht door gekwalificeerde tandartsen.

Binnenshuis roken bij kinderen van de studie was in 55,3% van de gevallen, en 6,8% bewezen blootstelling aan tabak. In totaal werden 12.729 gevallen van tandcariës vastgesteld, voornamelijk rotte tanden. Vergeleken met niet-rokers in de familie, werd blootstelling aan tabaksrook bij 4 maanden oud in verband gebracht met ca. twee keer zo’n groot risico op cariës.

Het risico op cariës werd ook hoger (1,5x) bij de kinderen die blootgesteld werden aan binnenshuis roken, terwijl het effect van roken tijdens de zwangerschap statistisch niet belangrijk was. Dit is een observatiestudie, dus kunnen er geen definitieve conclusies getrokken worden over oorzaak en gevolg, benadrukken de auteurs, en resultaten kunnen beïnvloed zijn door andere, niet-gemeten factoren.

Zij concluderen echter: “Blootstelling aan meeroken bij 4 maanden oud, dat bij de helft van alle kinderen van die leeftijd in Kobe City, Japan, voorkomt, wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op cariës in het melkgebit. Hoewel deze uitkomsten geen oorzakelijk verband kunnen vaststellen, ondersteunen zij de toenemende volksgezondheids- en klinische interventies om meeroken te verminderen.”

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats