Meer nicotine en kankerverwekkende stoffen bij gebruikers van niet voor roken bestemde tabaksproducten, vergeleken met sigarettenrokers


AMERICAN ASSOCIATION FOR CANCER RESEARCH

Waar het op neerkomt: Amerikaanse volwassenen die alleen niet voor roken bestemde tabaksproducten gebruikten, vertoonden meer biomarkers voor nicotine en een kankerverwekkende stof (het tabaks-specifieke nitrosamine NNK) dan degenen die alleen sigaretten rookten.

De uitgave waarin de studie werd gepubliceerd: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, een uitgave van de American Association for Cancer Research.

Schrijver: Brian Rostron. PhD, een epidemioloog van het Center for Tobacco Products bij de U.S. Food and Drug Administration (FDA).

Achtergrond: hoewel niet voor roken bestemde tabaksproducten minder gebruikt worden dan sigaretten, blijven verschillende bevolkingsgroepen hiermee doorgaan, vooral mannen en jonge mensen, wat zorgelijk is omdat vastgesteld is dat het verschillende nadelige gezondheidseffecten heeft en kankerverwekkend is, legt Rostron uit. “Eerdere, minder uitgebreide studies ontdekten grote hoeveelheden giftige bestanddelen, inclusief carcinogenen (kankerverwekkende stoffen) bij gebruikers van niet voor roken bestemde tabaksproducten. Maar analyses van nationale, representatieve gegevens ontbreken tot nu toe,” zegt hij.

Hoe het onderzoek werd uitgevoerd: Rostron en collega’s analyseerden gegevens van biomarkers voor blootstelling aan zeven tabaksbestanddelen, inclusief nicotine- en tabaks-specifiek nitrosamine, welke beschikbaar waren van 23.684 volwassenen die meededen met NHANES (National Health and Nutrition and Examination Survey), van 1990 tot 2012. De deelnemende gebruikers van sigaretten en niet voor roken bestemde tabaksproducten werden in vier groepen verdeeld: 16.313 niet-rokers, 488 gebruikers van niet voor roken bestemde tabaksproducten, 6.791 sigarettenrokers, en 92 sigarettenrokers én gebruikers van niet voor roken bestemde tabaksproducten.

Resultaten: het algemene geometrische serum niveau van cotinine, de biomarker van blootstelling aan nicotine, was hoger bij alleen de gebruikers van niet voor roken bestemde tabaksproducten vergeleken met rokers van alleen sigaretten: 178,9 nanogram per milliliter (ng/ml) versus 130.6 ng/ml. Het algemene geometrische urine niveau van 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanol (NNAL), de biomarker voor NNK blootstelling, was ook hoger bij alleen de gebruikers van niet voor roken bestemde tabaksproducten, vergeleken met rokers van alleen sigaretten: 583,0 picograms per milligram (pg/mg) creatinine versus 217,6 pg/mg creatinine.

Commentaar van de schrijver: Rostron zegt: “Onze data analyse van NHANES, een nationale, grote representatieve studie onder Amerikaanse gezondheidsgedragingen en uitkomsten, genereerden resultaten, consistent met die uit eerdere, kleinere studies. Biomarker niveaus voor blootstelling aan nicotine en het kankerverwekkende bestanddeel NNK waren hoger onder gebruikers van exclusief niet voor roken bestemde tabaksproducten dan onder exclusieve sigarettenrokers. Voor gebruikers van niet voor roken bestemde tabaksproducten blijven er dus grote risico’s voor nadelige gezondheidseffecten, inclusief kanker.”

“Onze bevindingen demonstreren de noodzaak om het onderzoek naar de giftige bestanddelen van niet voor roken bestemde tabaksproducten voort te zetten, evenals de gevolgen voor de gezondheid van de gebruikers,” voegt hij toe. “Dit is waarom de FDA en CDC (Centers for Disease Control and Prevention) doorgaan met de analyse en monitoring van biomarker niveaus onder tabaksgebruikers en waarom de FDA en NIH (National Institutes of Health) samenwerken met de Population Assessment of Tobacco and Health (PATH) studie, een grote, langdurige studie waarbij lichaamsmateriaal als bloed en urine werd verzameld.”

Studie beperkingen: Rostron legt uit dat, hoewel de huidige studie de best beschikbare gegevens gebruikt, de aard van de in NHANES verzamelde gegevens een beperking is voor de studie. Bijvoorbeeld: omdat NHANES een algemeen gezondheidsonderzoek is, is er geen gedetailleerde informatie over het sóórt niet voor roken bestemde tabaksproducten. Er is ook geen informatie over de hoeveelheid gebruikte niet voor roken bestemde tabaksproducten, en geen informatie over de duur, of eerder gebruik van niet voor roken bestemde tabaksproducten. Hij concludeert dat PATH Study gegevens ruimte laten voor meer specifieke analyses en gevaren van tabaksgebruik.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats