Leefbewust shop


Advies nodig ?
0346-330038 (ma/vr)
Of email ons


 
Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Alle thema's > A-Z
Word nu lid
Contact

 

 

 

 

 

Democratie is niet voor bange mensen, hoor je soms zeggen


Beter zou zijn: democratie is niet voor zwijgende mensen.

Steeds meer mensen voelen zich buiten spel gezet door onze regering. Zowel door de Nederlandse regering als door de Europese politici. Bij naam en functie zijn het onze leiders maar in beleving en gevoel ervaren wij geen leiding en verliezen we steeds meer vertrouwen. Voor de burger zijn er buiten de verkiezingen vrijwel geen mogelijkheden om inbreng te hebben in het gevoerde beleid.

Sinds 1 juli 2015 is er in Nederland een nieuwe mogelijkheid om politieke invloed uit te oefenen. Het betreft de Wet Raadgevend Referendum (W.R.R.) die burgers de mogelijkheid geeft een referendum aan te vragen over wetten of verdragen die wel al zijn aangenomen maar nog niet in werking zijn getreden. Een referendum is feitelijk een volksraadpleging: het publiek geeft de regering advies. Dit advies is formeel raadgevend oftewel het is niet bindend. Desondanks: een nieuw democratisch instrument!

Hoe werkt het? Eerst moet er voor een inleidend verzoek minstens 10.000 handtekeningen van kiesgerechtigden worden verzameld. Wanneer deze goedgekeurd zijn, moeten er in de volgende 6 weken 300.000 nieuwe handtekeningen worden ingediend.

Op dit moment is er een EU-referendumverzoek in de definitieve fase. Tot en met 28 september kan iedereen die mag stemmen, een verzoek indienen voor een referendum over een verdrag.

Het betreft een vrijhandelsakkoord tussen de EU en Oekraïne dat op 27 juni 2014 is ondertekend. Op 17 juli 2014 werd de MH17 boven Oekraïne neergeschoten. Er zijn een hoop redenen te bedenken waarom Nederlanders geen verdrag met Oekraïne willen. Een ervan zou kunnen zijn dat in Oekraïne een burgeroorlog bezig is. Een andere reden zou het drama met de MH17 kunnen zijn. Ook kunnen er redenen te bedenken zijn om dit verdrag wel in te laten gaan. Voor degenen die hierover meer willen weten, is er voldoende informatie te vinden op het internet.

Zo op het eerste gezicht, lijkt het te gaan om een Europese kwestie, niet eens een Nederlandse. Waar het in werkelijkheid om gaat, is dat niet-politiek actieve mensen inspraak krijgen en hun politieke invloed kunnen opeisen. Er is eindelijk een manier waarop we onze burgerlijke betrokkenheid kunnen uiten, ongeacht of we voor of tegen deze omstreden overeenkomst zijn en ongeacht of we links of rechts stemmen. Het gaat om de democratie! Niet de "democratie" van Den Haag of Brussel maar die van ons, de gewone mensen. Reden voor mij om in de pen te klimmen. Er wordt weinig media-aandacht besteed aan dit onderwerp en elke stem is er een.

Uiteraard heb ik het referendumverzoek ondertekend. In het gunstigste geval verandert er iets. In het ongunstigste geval breken we de barrières af voor toekomstige referenda en geven we een krachtig signaal naar de politiek. Om die redenen is het belangrijk om die 300.000 handtekeningen bij elkaar te krijgen.
Ondertekenen kan digitaal op www.GeenPeil.nl en op www.Burgercomite-eu.nl

Vóór 28 september moeten alle 300.000 handtekeningen verzameld zijn. Er zijn nu nog zo'n 60.000 handtekeningen nodig, dus je kunt er wel een nachtje over slapen maar geen week :-)

Met vriendelijke groet,

Karin Kluten


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats