Blootstelling aan BPA tijdens de zwangerschap gerelateerd aan toekomstig diabetes risico


Onderzoek op dieren toont verband BPA met verminderde glucosetolerantie, disfunctie beta cel

Washington, DC -- Blootstelling aan het hormoonverstorende chemische bisphenol A tijdens de zwangerschap kan de vatbaarheid verhogen voor gewichtstoename en latere diabetes, volgens een nieuw onderzoek op dieren, gepubliceerd in de uitgave Endocrinology van Endocrine Society.

Bisphenol A (BPA), een chemische stof die gebruikt wordt voor het vervaardigen van plastics en epoxyhars, wordt in diverse consumentenproducten aangetroffen, inclusief plastic flessen, voedselverpakkingen en kassabonnetjes. De U.S. Centers for Disease Control and Prevention schatten dat meer dan 96% van de Amerikanen BPA in hun lichaam hebben.

BPA is een bekende hormoon-ontwrichter; een chemische stof die de lichaamshormonen imiteert, blokkeert of verstoort. Sinds afgelopen jaar zijn 100 epidemiologische studies gepubliceerd die een verband aantoonden tussen BPA en menselijke gezondheidsgevolgen, inclusief voortplantings- en metabolische afwijkingen, volgens de inleidende handleiding van hormoonverstorende chemicalien, gepubliceerd door de Endocrine Society en IPEN.

"Onze resultaten wijzen erop dat zwangerschap een nieuw raamwerk vertegenwoordigt voor de vatbaarheid van moeders die met BPA in aanraking zijn gekomen," zegt een van de auteurs van het onderzoek, Angel Nadal, PhD, van de Miguel Hernández universiteit in Elche, Spanje. "Lage doses BPA tijdens deze periode kan de risico's op het ontstaan van latere diabetes verhogen."

Om de lange-termijneffecten van BPA blootstelling tijdens de zwangerschap te onderzoeken, bestudeerden de wetenschappers drachtige muizen. De muizen werden in drie groepen verdeeld - een groep kreeg een dagelijkse dosis van 10 μg/kg BPA tijdens dag 9-16 van de dracht, een groep kreeg een hogere dosis van 100 μg/kg tijdens dezelfde periode, en een controlegroep kreeg geen BPA blootstelling. Nadat de muizen geworpen hadden, legden de onderzoekers regelmatig glucosetolerantietests af om hun suikeropnamevermogen te meten.

Vier weken na de worp begonnen de muizen die met BPA in aanraking waren geweest tekenen van een verstoorde glucosetolerantie te vertonen. Na toediening van glucose hadden de muizen 30 minuten lang hogere glucoseniveaus dan de controlegroep. Toen de muizen zes maanden na de worp weer getest werden hielden de hoge glucoseniveaus na toediening 2 uur lang aan in de aan BPA blootgestelde groep.

Zeven maanden na de worp werden de beta cellen in de alvleesklier van de diertjes door de wetenschappers microscopisch onderzocht - de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van insuline - om vast te kunnen stellen wat de invloed van BPA is op deze cellen. De analyse concludeerde dat de muizen die aan BPA blootgesteld waren een aanzienlijke vermindering van de beta celmassa vertoonden en lagere niveaus van insulineafscheiding dan de controlediertjes.

De aan BPA blootgestelde muizen neigden ook naar een hoger lichaamsgewicht dan de controlemuizen. Onderzoekers zagen dat de muizen in de experimentele groepen ongeveer 3% zwaarder waren dan de controlegroep.

BPA imiteert de werking van het hormoon estradiol - een natuurlijk hormoon dat de beta celfunctie kan reguleren en insulineresistentie veroorzaakt. De theorie van de onderzoekers luidt dat blootstelling aan BPA tijdens de zwangerschap kan resulteren in een overbelasting van de beta cellen in de alvleesklier, wat kan leiden tot een verhoogde kans op het ontstaan van diabetes en andere metabolische verstoringen.

"Een veelheid aan onderzoeken heeft aangetoond dat BPA schadelijk kan zijn voor het glucosemetabolisme van de foetus in de baarmoeder, maar dit is een van de eerste onderzoeken die focust op het effect van deze hormoonverstoorders op de moeder," zegt een van de studie-auteurs, Paloma Alonso-Magdalena, PhD. "Onze gegevens tonen aan dat BPA blootstelling een lange-termijneffect kan hebben op de moeder, inclusief een aanleg voor overgewicht of de ontwikkeling van stofwisselingssyndroom (syndroom X) of diabetes."

Vertaling: Ellen Lam



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats