Stop met sterke drank: gezondheidsvoordelen alcohol een fabeltje


Drinkers hebben lang geproost op de gezondheidsvoordelen van matige alcoholconsumptie, maar een nieuwe studie, vandaag gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ, trekt de beschermende effecten van alcohol in twijfel.

De studie zet vraagtekens bij de heersende overtuiging dat matig drinken goed is voor de gezondheid en laat zien dat alle bescherming biedende voordelen van matig alcohol gebruik uit eerder onderzoek overschat of overdreven is.

Een van de auteurs van de studie, hoogleraar Emmanuel Stamatakis van de universiteit van Sydney, zegt dat het onderzoek belangrijke gevolgen heeft voor de algemene gezondheid, gezien het feit dat de alcoholconsumptie bij Australiërs van alle leeftijden nog steeds erg hoog is.

"Een groot aantal studies suggereerde dat gematigde alcoholconsumptie bescherming zou bieden tegen hart-en vaatziekten en dit is als algemene waarheid geaccepteerd," zegt hoogleraar Stamatakis.

"De heersende boodschap voor drinkers was: voel je niet schuldig als je elke avond na je werk een paar glazen wijn drinkt; een regelmatige hoeveelheid alcohol is beter voor je dan helemaal geen alcohol.

"Maar dit nieuwe onderzoek zaait twijfel in de overtuiging dat alcohol zekere voordelen biedt en dat er een 'gezonde' hoeveelheid bestaat.

"Ons onderzoek laat zien dat de beschermende effecten van matig drinken die wijdverbreid gerapporteerd werden, overdreven zouden kunnen zijn, omdat deze aanspraken gebaseerd zijn op studies die oneigenlijk niet-drinkers hebben ingecalculeerd, ongeacht de reden voor geheelonthouding en andere 'selectie vooroordelen'.

"Uit onze studie kwam naar voren dat als ex-drinkers - die kunnen zijn gestopt door alcohol-gerelateerde gezondheidsproblemen of door onthouding i.v.m. een slechte gezondheid in het algemeen - eenmaal uit de groep van niet-drinkers werden verwijderd, de beschermende effecten van alcohol voor matige drinkers vrijwel verdwenen en er weinig tot geen bescherming door alcoholconsumptie bleek, op welk niveau dan ook."

Hoogleraar Emmanuel Stakatis van de faculteit Health Sciences en het Charles Perkins Centre van de universiteit zei, hoewel de studie geen antwoord geeft op de vraag of men nu moet drinken of geheelonthouden, het absoluut het belang onderstreept van andere gezondheidsbevorderende en ziekterisico minimaliserende strategieën voor een betere gezondheid.

"De boodschap van deze studie is dat Australiërs de aanspraken op de gezondheidsvoordelen van alcohol niet zouden moeten gebruiken als vrijbrief om te drinken, en de alcoholindustrie zou geen gezondheid-gerelateerde boodschappen moeten gebruiken om zijn producten te promoten," zegt hoogleraar Stamatakis.

"Australiërs die manieren zoeken om hun gezondheid te verbeteren zouden meer effectieve gezondheids- en welbevindingsstrategieën of regelmatig sporten moeten toepassen in hun dagelijkse leven, in plaats van beginnen met drinken."

De studie onderzocht de overeenkomsten tussen alcoholconsumptie en sterftecijfers onder verschillende leeftijdsgroepen om geschikte leeftijdsspecifieke alcohol limieten vast te stellen en onderzocht tevens verschillende manieren voor het definiëren van 'niet-drinkers'.

Lees de volledige studie online in het BMJ.

http://www.bmj.com/content/350/bmj.h407

Vertaling: Ellen Lam



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats