Suiker leidt tot geheugenproblemen en ontsteking van de hersenen


Wetenschappers hebben vastgesteld dat jongere ratten gevoelig zijn voor de negatieve effecten op de gezondheid van met suiker gezoete dranken

Volgens een nieuwe studie van het USC ervaarden adolescente ratten, die men grote hoeveelheden toediende van vloeibare oplossingen van suiker of fructosesiropen (HFCS) in concentraties vergelijkbaar met de populaire gezoete dranken, problemen hadden met het geheugen en ontsteking van de hersenen vertoonden en pre-diabetes werden. Noch volwassen ratten gevoed met de suikerhoudende dranken noch adolescente ratten die geen suiker hadden verbruikt hadden dergelijke problemen.

"De hersenen zijn bijzonder gevoelig voor voeding tijdens de kritieke fasen van de ontwikkeling, zoals de adolescentie," zei Scott Kanoski. Kanoski is assistent-professor aan het USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences en auteur van de studie.

Kanoski heeft voor dit onderzoek samengewerkt met USC wetenschappers Ted Hsu, Vaibhav Konanur, Lilly Taing, Ryan Usui, Brandon Kayser, en Michael Goran. Hun studie, waarbij een totaal van 76 ratten werden getest, werd online gepubliceerd door het tijdschrift Hippocampus op 23 september ll..

Ongeveer 35 tot 40 procent van de calorieënopname van de ratten kwam van suiker of HFCS. Ter vergelijking: ongeveer 17 procent van de totale calorieën van tieners in de VS wordt aangevoerd door suikers volgens het CDC.

De ratten werden vervolgens getest in labyrinten op hun ruimtelijk geheugen. Adolescente ratten die de suikerhoudende dranken hadden gekregen, vooral HFCS, presteerden slechter op de test dan een andere groep - wat het gevolg kan zijn van de waargenomen ontstekingen in de hippocampus, zei Kanoski.

De hippocampus is een deel van de temporale kwab diep binnen de hersenen die de geheugenvorming controleert. Mensen met de ziekte van Alzheimer en andere dementie lijden vaak schade aan de hippocampus.

"Het consumeren van een dieet met veel toegevoegde suikers kan niet alleen leiden tot gewichtstoename en metabole stoornissen maar kan ook een negatieve invloed hebben op ons neuraal functioneren en onze cognitieve vaardigheden," zie Kanoski. Kanoski en zijn team plannen een studie om na te gaan hoe de verschillende monosachariden (enkelvoudige suikers) en HFCS de hersenen kunnen beïnvloeden.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats