Nieuws




'Derdehands roken' veroorzaakt DNA-schade en mogelijk kanker

Sigarettenrook die zich vastklampt aan muren en meubels is een stinkende overlast maar nieuw onderzoek vindt dat het een veel ernstiger bedreiging kan vormen, vooral voor jonge kinderen die speelgoed en andere door rook aangetaste voorwerpen in hun mond nemen. Wetenschappers melden dat een verbinding van deze 'derde hands rook' die zich vormt wanneer "tweede hands rook' reageert met binnenhuislucht onze DNA beschadigt en mogelijk kanker kan veroorzaken.
 


Hun uiteenzetting was één van de meer dan 10.000 presentaties op de 247e National Meeting & Exposition van de American Chemical Society (ACS ), 's werelds grootste wetenschappelijke organisatie.

Bo Hang, Ph.D., die het onderzoek presenteerde zei, dat hoewel het idee van de 'derde hands rook' zijn debuut was in onderzoekskringen in 2009, er meer en meer bewijzen zijn die suggereren dat de menselijke gezondheid er door kan bedreigd worden.

"Het beste argument voor het instellen van een verbod op roken binnenshuis is eigenlijk het "derde hands roken", zegt Hang, wetenschapper aan het Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL).
 



Onderzoekers hebben ontdekt dat veel van de meer dan 4.000 verbindingen in "tweede hands rook", die door de lucht zweven als een sigaret wordt gerookt, lang nadat een sigaret wordt gedoofd, blijft hangen. Op basis van studies uitgevoerd door Hugo Destaillats, Ph.D., ook op LBNL, kunnen deze stoffen gaan reageren met binnenhuis stoffen zoals ozon en salpeterzuur waarbij gloednieuwe verbindingen worden gecreeërd waarvan sommige kankerverwekkend zijn.

Eén van die verbindingen is gekend onder het acroniem NNA. Hang's onderzoek heeft aangetoond dat NNA, een tabak specifieke nitrosamine, zich hecht aan DNA als een omvangrijk adduct (een stuk DNA gebonden aan een kankerverwekkende stof) en andere adducten vormt in laboratorium reageerbuizen. Andere verbindingen die zich hechten aan DNA hebben de neiging om genetische mutaties te veroorzaken. NNA bewerkt het DNA zoals een verwante verbinding genaamd NNK, een goed bestudeerd bijproduct van nicotine en een bekend krachtig carcinogeen. Dergelijke DNA-schade kan leiden tot ongecontroleerde celgroei en de vorming van tumoren.
 


Net zoals het jaren duurde om de kankerverwekkende effecten aan te nemen van de eerste hand rook die wordt ingeademd als een persoon rookt kan het ook lang duren om iedereen te overtuigen van het verband tussen 'derde hands rook' of NNA en kanker, zei Hang. Maar vroeg onderzoek naar de aard, de blootstelling en gezondheidseffecten waren overtuigend genoeg om een onderzoeksconsortium dat zich toelegt op het onderzoek van 'derde hands rook', in Californië op te richten in 2010. Dat consortium steunde de studie van Hang over de geïnduceerde DNA-schade door NNA, waarvan de resultaten uiteindelijk kunnen gebruikt worden als biomarkers om mensen die zijn blootgesteld aan "derde hands roken' te identificeren.

Het grootste potentieel gezondheidsrisico is voor baby's en peuters merkte hij op. Als ze kruipen en hun handen of speelgoed in hun mond steken kunnen ze in aanraking komen met "derde hands rook". Hun geringe omvang en vroeg ontwikkelingsstadium maakt ze kwetsbaarder dan volwassenen.

Hoewel veel openbare plaatsen het roken verbieden, merkte Hang op dat mensen nog steeds kunnen roken in de meeste appartementen en prive-woningen - en roken blijft een groot probleem voor de volksgezondheid. In 2011 meldden bijna 44 miljoen Amerikaanse volwassenen dat zij sigaretten roken, een verslaving die geldt als de belangrijkste oorzaak van vermijdbare doodsoorzaken. En 34 miljoen mensen roken elke dag, volgens gegevens van de Centers for Disease Control & Prevention.


Tot nu toe is de beste manier om zich te ontdoen van de derde hands rook het verwijderen van aangetaste voorwerpen, zoals banken en vloerbedekking, alsmede het afdichten en het herschilderen van de muren en soms zelfs vervangen van besmette wanden, legde hij uit. Het vervangen van meubilair is wellicht prijzig maar grondig stofzuigen en wassen van kleding, gordijnen en beddengoed kan ook al helpen.

Vertaling Andre Teirlinck



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats