Rokers roken dezelfde hoeveelheid sigaretten ongeacht het nicotinegehalte


Sigaretten met een laag nicotinegehalte kunnen verslaving verminderen zonder toename van blootstelling aan giftige stoffen, volgens een nieuwe studie van de Universiteit van Waterloo.
De studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Cancer Epidemiology hield het rookgedrag van 72 volwassenen in de gaten, toen ze overstapten naar drie soorten sigaretten met sterk verminderde nicotine niveaus.

In tegenstelling tot wanneer rokers schakelen tussen conventionele sigarettenmerken -die allemaal zeer vergelijkbaar nicotine niveaus hebben- vond de studie geen verandering in inhalatiegedrag, het aantal gerookte sigaretten of de niveaus van giftige chemicaliën in hun systeem.

Deze belangrijke bevindingen kunnen de bezorgdheid dat rokers meer zouden gaan roken of dieper zouden gaan inhaleren, als overheden de nicotine niveaus tot een verwaarloosbare hoeveelheid zouden verlagen, verkleinen.

"Een van de belangrijkste belemmeringen voor het verminderen van het nicotinegehalte is het geloof dat mensen die blijven roken meer sigaretten zullen gaan roken in een poging om dezelfde nicotine niveaus te halen, waardoor ze zich bloot zullen stellen aan grotere hoeveelheden giftige chemicaliën.

Onze bevindingen suggereren dat dit niet het geval is", aldus Professor David Hammond, van de faculteit Toegepaste Gezondheidswetenschappen bij Waterloo, en hoofdauteur van de studie. "De rokers waren niet in staat of niet bereid om te compenseren wanneer er duidelijk minder nicotine in de sigaret zat en toen de ervaring van het roken veel minder de moeite waard was."

De sigaretten die gebruikt werden in de studie - Quest 1, Quest 2 en Quest 3- hadden een nicotinegehalte van 8,9, 8,4 en 0,6 mg, respectievelijk, tegenover een gemiddelde van 12 mg in een gewone sigaret.

“Er is voldoende bewijs van binnen en buiten de tabaksindustrie dat grote reducties in het nicotinegehalte van sigaretten in een minder verslavend product zouden resulteren," aldus Professor Hammond. "De impact van een minder verslavende sigaret op het verminderen van de rook opname en op kankerpreventie is in potentie enorm. "

Ten tijde van het onderzoek waren Quest sigaretten de enige commercieel verkrijgbare sigaretten ter wereld met een aanzienlijk verminderd nicotinegehalte.

Vertaling: Mia Molenaar



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats