Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 


 

Stoppen met roken gekoppeld aan verbeterde psychische gezondheid

Effect hetzelfde of groter dan behandeling met antidepressiva

Onderzoekers zeggen dat het effect hetzelfde of groter is dan het effect van een behandeling met antidepressiva tegen stemmingswisselingen en angsstoornissen.

Het is algemeen bekend dat stoppen met roken de voornaamste gezondheidsrisico's aanmerkelijk verlaagt, zoals de ontwikkeling van kanker, hart- en vaatziekten en ademhalingsproblemen. Maar het verband tussen roken en psychische gezondheid is niet zo scherp omlijnd.

Veel rokers willen stoppen maar blijven roken omdat ze denken dat roken psychische gezondheidsvoordelen biedt. En gezondheidsdeskundigen zijn soms terughoudend over het roken ten opzichte van mensen met psychische afwijkingen voor het geval hun psychische gezondheid achteruit gaat.

Dus hebben onderzoekers van de universiteiten van Birmingham, Oxford en King's College London het plan opgevat om de veranderingen in psychische gezondheid na het stoppen te vergelijken met blijvend roken.

Ze analyseerden de resultaten van 26 onderzoeken over de psychische gesteldheid van volwassenen vóór het stoppen met roken, en die van minstens zes weken ná het stoppen van de algemene en klinische bevolkingsgroep (patienten met chronische psychiatrische en/of lichamelijke afwijkingen).

Er werd rekening gehouden met de verschillen in studie ontwerp en kwaliteit om afwijkingen te minimaliseren. Angst, depressie, positiviteit, psychologische levenskwaliteit en stress werden betrokken bij de metingen van de psychische gezondheid. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 44, rookten ongeveer 20 sigaretten per dag en werden gemiddeld zes maanden begeleid. Het onderzoeksteam vond overeenkomstig bewijs dat stoppen met roken samenhangt met verbetering bij depressies, angst, stress, kwaliteit van leven en positiviteit, vergeleken met het blijven roken.

De bewijskracht was hetzelfde voor zowel de algemene als klinische bevolkingsgroep, inclusief diegenen met psychische gezondheidsstoornissen. En er was geen bewijs dat de verschillen in onderzoek een vertekend beeld van de uitkomsten zou hebben gegeven. Alhoewel waarnemingsinformatie nooit oorzakelijkheid kan bewijzen, "kunnen rokers erop vertrouwen dat stoppen met roken samenhangt met psychische gezondheidsvoordelen," zeggen de schrijvers.

"Dit kan de terughoudendheid van clinica wegnemen bij het ingrijpen bij rokers met psychische gezondheidsproblemen," voegen ze toe. "Bovendien, de twijfelachtige wijdverbreide veronderstelling dat roken mentale gezondheidsvoordelen heeft, zou rokers kunnen motiveren om te stoppen."

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats