Mais & soja pesticides veelvuldig aangetroffen in rivieren VS


Op nicotine lijkende insectengiffen, bekend als neonicotinoïde, zijn veelvuldig gevonden in rivieren door het gehele Midwesten, volgens een nieuwe USGS studie. Dit is het eerste grootschalige onderzoek naar neonicotinoïde insectengiffen in de staten van het Midwesten in de Verenigde Staten en één van de eerste onderzoeken binnen de Verenigde Staten.

Effectief in het doden van een uitgebreide reeks schadelijke insecten, is sinds de laatste decennia door heel de Verenigde Staten het gebruik van neonicotinoïde insectengiffen dramatisch verhoogd, vooral in het Midwesten. Het gebruik van clothianidine, één van de onderzochte chemicaliën op maïs, is alleen al in Iowa verdubbeld tussen 2011 en 2013.

“Neonicotinoïde bestrijdingsmiddelen krijgen steeds meer aandacht van wetenschappers, omdat we de mogelijke overeenkomsten onderzoeken tussen pesticiden, voeding, infectieziektes en andere stressfactoren in het milieu, mogelijk verband houdend met de massale bijensterfte,” zegt USGS wetenschapper Kathryn Kuivila, leider van het onderzoeksteam.

Neonicotinoïde insectengiffen lossen gemakkelijk op in water, maar breken niet snel af in het milieu. Dit betekent dat ze waarschijnlijk vanaf de behandelingsplek afvloeien in nabijgelegen oppervlakte- en grondwateropslagen.

In totaal werden negen rivieren betrokken bij het onderzoek, inclusief de Mississippi en Missouri rivieren. De betreffende rivieren draineren het grootste gedeelte van Iowa, en gedeelten van Minnesota, Montana, Nebraska, North Dakota, South Dakota en Wisconsin. Deze staten maken landelijk het meest gebruik van neonicotinoïde insectengiffen, en de chemicaliën werden in alle negen rivieren gevonden.

Van de drie meest gevonden chemicaliën werd clothianidine het meest waargenomen; het kwam voor op 75% van de proefterreinen en met de hoogste concentraties. Thiamethoxam werd in 47% van de gevallen gevonden, en imidaclopride in 23%. Twee soorten, acetamipride en dinotefuran werden slechts éénmaal gevonden, en de zesde, thiaclopride, werd nergens ontdekt.

In plaats van dat het op groeiende of volgroeide gewassen gesproeid wordt, kan neonicotinoïde aangebracht worden op het zaad, voordat het geplant wordt. Het gebruik van de behandelde zaden in de Verenigde Staten is zo gestegen, dat bijna alle geplante maïs en sojabonen een zaadbehandeling (coating) hebben ondergaan, waarvan vele neonicotinoïde insectengiffen bevatten.

“We ontdekten hogere niveaus van deze insecticiden na regenbuien tijdens het planten, dat overeenkomt met de voorjaarsbesproeiing met onkruidverdelgers, zoals vastgesteld van de rivieren van het Amerikaanse Midwesten,” zegt USGS wetenschapper Michelle Hladjck, de hoofdauteur van het rapport. “Bovendien werden de insecticiden ook al vóór hun eerste gebruik gedurende het groeiseizoen ontdekt, wat erop wijst dat ze de toediening van voorgaande jaren kunnen overleven.”

Eén van de chemicaliën, imidaclopride, is bekend als kankerverwekkend bij in het water levende organismen bij 10-100 nanogram per liter, als de organismen er langdurig aan worden blootgesteld. Clothianidine en thiamethoxam gedragen zich hetzelfde als imidaclopride, en daarom verwacht men dezelfde uitwerking. De in deze studie maximaal gemeten concentraties clothianidine, thiamethoxam en imidaclopride waren resp. 257, 185 en 42,7 nanogram per liter.

De Amerikaanse Environmental Protection Agency heeft de kankerverwekkende eigenschappen van alle ontdekte neonicotinoïden bij mensen geclassificeerd als niet waarschijnlijk.

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats