Zilver in de wasmachine - Nano-coatings verliezen bijna geen nano-deeltjes


Omdat het 'nano' bevat lekt het geen 'nano': dat geldt tenminste voor zilver coated textiel volgens Bernd Nowack van de Technology en Society divisie van EMPA. Tijdens elke wasbeurt komt een bepaalde hoeveelheid van de zilvercoating vrij uit de textiel en eindigt in het afvalwater.

EMPA analyseerde dit water en vond dat nano technisch textiel vrijwel geen nanodeeltjes loslaat. Dat is precies het tegenovergestelde van gewone coatings waarbij verschillende zilveren deeltjes werden gevonden in het afvalwater. Nano-coated zilver textiel verliest over 't algemeen minder zilver tijdens het wassen. Dit komt omdat aanzienlijk minder zilver wordt opgenomen in weefsels met nano-coating en aldus minder kan worden vrijgegeven voor de antibacteriële werking dan bij gewone coatings.

Een verrassend resultaat dat een transformerend effect heeft op toekomstige analyses en over de behandeling van zilvertextiel. "Alle zilver textiel gedraagt zich op een vergelijkbare manier - ongeacht of ze nano-coated of conventioneel-coated zijn", zegt Nowack. Dit is de reden waarom nano-textiel niet mag worden onderworpen aan strengere regelgeving dan textiel met conventionele zilver-coatings, en dit is relevant voor de lopende besprekingen over mogelijke speciale voorschriften voor nano-zilver.

Maar wat is de betekenis van zilverdeeltjes in het afvalwater? Blootgesteld zilver reageert met de (kleine hoeveelheden) zwavel in de lucht om zilversulfiet te vormen, en hetzelfde proces vindt plaats in de afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Het zilversulfiet, dat onoplosbaar is, zinkt naar de bodem van de bezinktank en wordt vervolgens sanen met het slib verbrand. Er komt nauwelijks iets van het zilver uit het afvalwater in het milieu. Zilver is onschadelijk, omdat het relatief niet toxisch is voor de mens. Zelfs als zilverdeeltjes vrijkomen uit de textielstof ten gevolge van sterk zweten worden ze niet opgenomen door gezonde huid.

Welke wasmiddel voor welke bekleding?

Nowack's team wil verder onderzoeken hoe zilvertextiel reageert op de verschillende gewone wasmiddelen. Studies hebben aangetoond dat sommige werkzame bestanddelen van wasmiddelen de vorm waarin zilver aanwezig is kunnen veranderen. Zo hebben onderzoekers voor het wassen zilverionen ontdekt in de weefsels, dwz opgelost zilver (een conventionele vorm van zilver), terwijl ze na het wassen elementaire deeltjes vonden, dwz metalen, nanozilver of ander zilververbindingen, zoals (onoplosbare) zilverchloride .

Dus zilvertextiel bevat uiteindelijk een aantal zilververbindingen die voortdurend veranderen en chemische omzettingen ondergaan. En dat gebeurt niet alleen tijdens het wassen benadrukt Nowack.

Zelfs tijdens de productie en coatingprocessen kunnen externe invloeden de samenstelling van de zilverdeeltjes in textiel veranderen, zelfs voordat de klant het product in zijn garderobe heeft hangen.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats