Nieuws

 


Voedingsmiddelen met natuurlijke melatonine


We weten dat onvoldoende slaap wordt geassocieerd met veranderingen in eetpatroon - mensen hebben de neiging om slechter te eten - maar hoe zit het met de omgekeerde vraag: Kan voedsel invloed hebben op onze slaap? In een onderzoek over kiwi's bleek dit mogelijk te zijn (zie kiwi voor slapeloosheid), maar het mechanisme dat door de onderzoekers gesuggereerd werd voor het positief effect - met name de serotonine in kiwi - houdt geen steek omdat serotonine de bloed-hersenbarrière niet kan oversteken. We kunnen zoveel serotonine eten als we willen ... het zal geen invloed hebben op onze hersenchemie. Een andere stof in de hersenen, melatonine, kunnen we wel vanuit onze darmen in de hersenen krijgen.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22652369
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21669584Melatonine is een hormoon dat 's nachts door de pijnappelklier, in het centrum van onze hersenen, wordt afgescheiden en ons helpt ons circadiaans ritme te regelen. Supplementen van de stof worden gebruikt ter voorkoming en vermindering van jetlag en 20 jaar geleden kreeg melatonine het octrooi om te gebruikt te worden om mensen te helpen inslapen. Maar melatonine wordt "niet alleen geproduceerd in de pijnappelklier-maar is ook van nature aanwezig in eetbare planten."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12076414
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21432696

Dat zou de resultaten van een studie, “Effects of a Tart Cherry Juice Beverage on the Sleep of Older Adults with Insomnia” uitleggen (Zie Tart Cherries for Insomnia). De onderzoeksgroep had een eerdere studie uigevoerd over zure-kersensap als een sport hersteldrank. Er zit een phytonutrient in kersen met anti-ontstekingseffecten even krachtig als medicijnen zoals aspirine en ibuprofen, en de onderzoekers wilden zien of zure-kersensap spierpijnen na het sporten kan verminderen. Tijdens de studie merkten een aantal van de deelnemers op dat ze beter sliepen na het drinken van het sap. Dat was onverwacht, maar de onderzoekers realiseerden zich dat kersen een bron zijn van melatonine, zodat een proef hierrond werd opgestart.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20438325
http://www.jissn.com/content/pdf/1550-2783-7-17.pdfDe reden dat ze oudere proefpersonen kozen is dat de melatonine productie neigt te dalen naarmate we ouder worden, een reden waarom er een hogere slapeloosheid is onder de ouderen. Dus namen ze een groep oudere mannen en vrouwen die leden aan chronische slapeloosheid, gaven de helft kersensap en de anderen een placebo.

Zij vonden dat de deelnemers op kersensap een beetje beter sliepen. Het effect was bescheiden maar significant. Sommigen, bijvoorbeeld vielen een paar minuten sneller in slaap en hadden17 minuten minder nodig om in te slapen na het ontwaken in het midden van de nacht. Het was geen slapeloosheidsbehandeling, maar het hielp zonder bijwerkingen.

Hoe weten we dat het de melatonine hier een rol speelde? Ze herhaalden de studie, dit keer met het meten van het melatonineniveau, en inderdaad zag men een boost in het melatonineniveau na het nuttigen van kersensap, maar niet nadat de Kool -Aid (placebo) was ingenomen. Vergelijkbare resultaten werden gevonden bij mensen die verse kersen hadden gegeten- zeven verschillende rassen versterkten het melatonine niveau en verbeterden de slaaptijden. De effecten van alle andere fytonutriënten in kersen konden niet worden uitgesloten, misschien hielpen die ook maar er zijn in ieder geval krachtiger bronnen dan kersen.

Oranje paprika bevat veel melatonine, net als walnoten - en een eetlepel lijnzaad bevat ongeveer zoveel als een tomaat. Zie de grafiek in mijn video Tart Cherries for Insomnia. Het melatonine gehalte van tomaten werd voorgesteld als één van de redenen waarom traditionele mediterrane voeding zo gezond is. Tomaten bevatten minder melatonine dan zure kersen maar mensen kunnen veel meer tomaten dan kersen eten. Zoete kersen hebben 50 keer minder melatonine dan zure en gedroogde kersen blijken er geen te bevatten.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20536683

Een paar kruiden zijn behoorlijk potent: gewoon een theelepel fenegriek of mosterdzaad bevat zo veel als een paar tomaten. Het brons en zilver gaat naar amandelen en frambozen, dat wel. En het goud gaat naar gojis. Goji bessen waren net uit de hitlijsten.

Goji bessen zijn echt duur, hoewel? Niet als je Chinese Lyclum bessen koopt. Zie mijn video zijn Are Goji Berries for You?

http://nutritionfacts.org/video/are-goji-berries-good-for-you/

Ik heb eerder Human Neurotransmitters in Plants onderzocht in het kader van het stimuleren van serotonine in de hersenen om de stemming te verbeteren. Zie:

The Wrong Way to Boost Serotonin
http://nutritionfacts.org/video/the-wrong-way-to-boost-serotonin/

A Better Way to Boost Serotonin
http://nutritionfacts.org/video/a-better-way-to-boost-serotonin/

The Best Way to Boost Serotonin
http://nutritionfacts.org/video/the-best-way-to-boost-serotonin/

Melatonine kan ook een rol spelen in de preventie van kanker. Zie"Melaton & Breast Cancer"Michael Greger, M.D.

Vertaling: Andre Teirlinck- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

LinkHeb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats