Lood in het bloed van kinderen gerelateerd met gedrags- en emotionele problemen


Uit een onderzoek gefinancierd door het National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), onderdeel van het National Institutes of Health, blijkt dat emotionele- en gedragsproblemen bij kinderen optreden zelfs na een lage blootstelling aan lood en de problemen erger worden naarmate het loodgehalte verhoogt. De resultaten werden gepubliceerd online op 30 juni in het tijdschrift JAMA Pediatrics.

"Dit onderzoek richtte zich op lagere loodgehaltes in het bloed dan van andere studies en komt tot het besluit dat er geen veilige drempels zijn voor lood," zegde NIEHS Gezondheid Scientist Administrator Kimberly Gray, Ph.D. "Het is belangrijk om het probleem van blootstelling aan lood bij kinderen over de hele wereld op te volgen om de impact te begrijpen op gedragsverandering op korte en lange termijn in de ontwikkeling. De verlaging van het IQ bij kinderen door blootstelling aan lood is nu al goed gedocumenteerd.”

Concentraties van lood in het bloed werden gemeten bij meer dan 1.300 kleuters in China en in verband gebracht met een verhoogd risico op gedrags- en emotionele problemen, zoals angst, depressie of agressiviteit. De gemiddelde bloedspiegel van lood bij de kinderen was 6,4 microgram per deciliter.

Terwijl veel studies tot op heden de gevolgen voor de gezondheid hebben onderzocht bij boven 10 microgram per deciliter richtte deze studie zich op lagere niveaus. Het CDC maakt nu gebruik van een referentieniveau van 5 microgram per deciliter om kinderen te identificeren met bloedloodniveaus die hoger zijn dan normaal, en beveelt het opleiden van ouders aan voor het verminderen van bronnen van lood in hun omgeving en het voortdurend toezicht op het loodgehalte in het bloed.

"Jonge kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor de toxische effecten van lood dat invloed kan hebben op de ontwikkeling van zenuwen en hersenen", zegt senior auteur Jianghong Liu, Ph.D., van de Universiteit van Pennsylvania School of Nursing, Philadelphia.

Lood is een natuurlijk voorkomend giftig metaal, maar bronnen van blootstelling aan lood zijn vaak te wijten aan menselijke activiteiten, met inbegrip van de verbranding van fossiele brandstoffen, mijnbouw en industrie. In de Verenigde Staten is de blootstelling aan lood meestal afkomstig van loodhoudende producten, zoals verf, breeuwen en pijp solderen in oudere woningen. In China, is de blootstelling aan lood vaker gerelateerd aan luchtvervuiling.

"De bronnen van blootstelling aan lood kunnen verklaren waarom de concentraties van lood verschillend zijn, aldus Liu. "In China vonden we dat de bloedloodconcentraties toenemen met de leeftijd van de kleuters. In de Verenigde Staten echter nemen die toe bij kinderen tot 2-3 jaar oud en dalen vervolgens."

Voor de studie, analyseerden de onderzoekers één bloedmonster genomen van ieder kind in de leeftijd van 3 tot 5. Gedragsproblemen werden beoordeeld op de leeftijd van 6 met behulp van gestandaardiseerde vragenlijsten. De vragenlijsten werden ingevuld door leerkrachten en ouders van de kinderen. "De studie gebruikte scores van twee bronnen, maar de ratings bieden geen klinische diagnostische maatregel voor gedragsproblemen," zei Liu.

Amerikaanse studies hebben gerapporteerd dat blootstelling aan lood externaliserende gedragsproblemen veroorzaken zoals psychologen dat noemen, zoals agressie en pesten, wat kan leiden tot spijbelen en zelfs gevangenisstraf als de kinderen ouder worden. In deze studie hadden de kinderen met een hoger loodgehalte in het bloed problemen, zoals angst en depressie, evenals enkele externaliserende problemen. Hoewel niet in deze studie aan bod, zei Liu dat deze verschillen kunnen worden verklaard door culturele, genetische of omgevingsvariaties of onderzoekshiaten.

De auteurs benadrukken, "voortdurende controle van bloedloodconcentraties, evenals klinische onderzoeken op mentaal gedrag tijdens reguliere pediatrische bezoeken kan worden gerechtvaardigd."

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats