Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 


 

Bewijs voor effecten van giftig lood en crimineel gedrag


Als misdrijfcijfers dalen, geven politici zichzelf graag een schouderklopje voor hun strenge beleid. Maar er is een nieuwe theorie die steeds geloofwaardiger wordt en duidelijk maakt waarom het landelijke geweld sinds 1990 gedaald is, en het heeft niets te maken met het crimineel rechtssysteem. Een artikel in “Chemical & Engineering News” toont duidelijk de toenemende cijfers waaruit zouden blijken dat het verwijderen van lood uit benzine en verf een cruciale rol heeft gespeeld.

Lauren K. Wolf, als redacteur verbonden bij C&EN, verklaart dat het aantal geweldsmisdrijven in Amerika een absoluut hoogtepunt bereikte in het begin van de jaren ‘90. Maar tegen het einde daarvan kelderde het aantal moorden met 40 procent. Vele theorieën werden erop losgelaten om de daling te verklaren, van alledaagse tot de meest controversiële. Was het te danken aan de aanwezigheid van meer politie? Kwam het door de abortus-legalisatie die tot minder ongewenste baby’s, en daardoor misdaadgevoelige, volwassenen leidde? Kort geleden heeft een nieuw argument bekendheid gekregen wat betreft de blootstelling aan lood.

Het artikel wijst erop dat lood, het ooit alomtegenwoordige zware metaal, uitgebraakt door voertuig uitlaten en deklagen van gebouwen, verboden werd in benzine en verf in het begin van de jaren ’70. Baby’s geboren nadat het in de ban werd gedaan, kwamen met veel minder lood in aanraking. Twintig jaar later groeiden deze baby’s op tot jonge volwassenen, die veel minder geweld pleegden dan hun voorgangers. Als een ingewikkelde puzzel vallen stukjes bewijs nu samen uit allerlei disciplines – epidemiologie, neurologie, sociologie, medische en milieu wetenschap – en tonen een fascinerend beeld hoe lood invloed heeft op de hersenen, inclusief het verlagen van het IQ en het veroorzaken van aandachtsproblemen en antisociale neigingen.

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats