Aspirine en roken beïnvloeden veroudering van genen


Het risico op het ontwikkelen van kanker neemt toe met de leeftijd. Factoren zoals roken en regelmatig gebruik van aspirine beïnvloeden het risico op kanker - hoewel in tegengestelde zin. Onderzoekers van de Universiteit van Basel waren nu in staat om aan te tonen dat zowel aspirinegebruik als roken het verouderingsproces van het vrouwelijke gnoom gerelateerd met colorectale kanker beïnvloeden. Het tijdschrift van het National Cancer Institute heeft de resultaten gepubliceerd.

Reeds in de jaren 1990 ontdekten wetenschappers dat regelmatig gebruik van aspirine gedurende lange tijd het risico op kanker vermindert. Sindsdien hebben talrijke studies het beschermend effect van het geneesmiddel tegen verschillende soorten kanker bevestigd. Regelmatig gebruik van aspirine zou het risico op colorectale kanker verminderen met een gemiddelde van 40%. Het is echter niet bekend hoe het geneesmiddel het kankerrisico precies beïnvloedt.

Een onderzoeksgroep onder leiding van prof. Primo Schär, moleculair geneticus bij de afdeling medische biologie aan de Universiteit van Basel en gastro-intestinale specialist PD Dr Kaspar Truninger, heeft nu een mogelijk mechanisme ontdekt van hoe aspirine het risico op kanker vermindert: Het vertraagt ​​bepaalde verouderingsprocessen van het gnoom - namelijk modificaties die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van tumoren.

Om de relatie tussen leefstijl en gnoomveroudering te analyseren, onderzochten de onderzoekers darmweefselmonsters van 546 gezonde vrouwen boven de 50 jaar. Ze vergeleken de leeftijdsspecifieke veranderingen van gen markers, zogenaamde DNA methylaties, met betrekking tot aspirinegebruik, roken, body mass index en hormonale substitutietherapie. De meest significante effecten werden gemeten voor aspirinegebruik en roken.

Verouderingsmarkers.

"Elke gnoom van een cel lijkt op een bibliotheek vol bladwijzers", legt Schär uit. Dank zij deze referenties, weten de cellen welke genen ze moeten lezen, zodat zij hun gespecialiseerde taken zoals huid, spier of darmcellen kunnen vervullen. "Maar deze markers zijn niet erg stabiel en veranderen in de loop van tijd. Indien bij bepaalde delen van het gnoom de verandering drastisch is kunnen tumoren zich ontwikkelen", aldus Schär.

In deze studie, waren de onderzoekers in staat om voor de eerste keer aan te tonen dat dit leeftijd gerelateerd verval van genmarkers kan worden vertraagd door het regelmatig gebruik van aspirine. Roken anderzijds, versnelt het verouderingsproces. "Vooral getroffen zijn de genen die een rol spelen in de ontwikkeling van kanker", zegt Dr Faiza Noreen, research associate bij de afdeling medische biologie aan de Universiteit van Basel en hoofdauteur van de studie.

Truninger benadrukt dat het voorbarig zou zijn om te beginnen met het nemen van aspirine voor de preventie van kanker zonder eerst een arts te raadplegen - vooral met betrekking tot de mogelijke bijwerkingen zoals gastro-intestinale bloedingen.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats