Maak je geen zorgen, wees gelukkig: Ga gewoon eerder naar bed

Onderzoekers koppelen laat opblijven aan voortdurend negatieve gedachten.

Hoe laat u naar bed gaat, en hoe lang u dan slaapt, maakt het misschien lastig voor u om met piekeren te stoppen. Dus zeggen Jacob Nota en Meredith Coles van Binghamton University in de VS, die vonden dat mensen die korte periodes slapen en ’s avonds erg laat naar bed gaan, vaak overspoeld worden door meer negatieve gedachten dan degenen die meer regelmatige slaap uren hebben. De resultaten verschijnen in Springer tijdschrift Cognitive Therapy and Research.

Men wordt verteld dat er steeds negatief gedacht wordt wanneer er hinderlijke pessimistische gedachten zijn die zich steeds lijken te herhalen. Het voelt alsof men weinig controle over deze overpeinzingen heeft. Men heeft ook de neiging zich overdreven zorgen te maken over de toekomst, en zich te veel in het verleden te verdiepen, en heeft last van vervelende opdringerige gedachten. Zulke gedachten zijn vaak typisch voor mensen die lijden aan een algemene angststoornis, ernstige depressieve stoornis, post-traumatische stress-stoornis, obsessieve-dwang stoornis en sociale angststoornis. Deze individuen kunnen ook de neiging hebben tot slaapproblemen.

Eerdere studies hebben slaapproblemen in verband gebracht met dergelijke negatieve repeteer-gedachten, vooral in gevallen waarin iemand geen oog dicht doet. Nota en Coles besloten om deze studies te herhalen, en verder te zien of er enig verband zit tussen het hebben van dergelijke repeteer gedachten en de exacte tijd wanneer iemand naar bed gaat.

Ze verzochten 100 jonge volwassenen in Binghamton University om een heleboel vragenlijsten in te vullen en twee taken op de computer uit te voeren. Gaande het proces, werd gemeten hoeveel de studenten zich zorgen maakten, herkauwen of geobsedeerd zijn over iets - drie methodes waarmee negatief repeteer-denken wordt gemeten. De studenten werden ook gevraagd of ze meer gewoon ochtend of avond mensen waren, de voorkeur hadden om zich aan regelmatige uren te houden of een slaap-waak schema dat meer scheefgetrokken wordt naar een later tijdstip van de dag.

De onderzoekers ontdekten dat mensen die kortere periodes slapen en laat naar bed gaan, vaak meer negatieve repeteer gedachten ervaren dan anderen. Dit gold ook voor de studenten die zichzelf omschreven als avondmens.

"Ervoor zorgen dat de slaap wordt verkregen op het juiste moment van de dag kan een goedkope en gemakkelijk te spreiden interventie zijn voor mensen die last hebben van opdringerige gedachten," merkt Nota op.

De bevindingen suggereren ook dat de verstoring van de slaap kan worden gekoppeld aan de ontwikkeling van negatief repeteer-denken. Nota en Coles geloven daarom dat het misschien nuttig zou kunnen zijn voor mensen die het risico lopen op het ontwikkelen van een aandoening die gekenmerkt wordt door dergelijke opdringerige gedachten en zich te richten op het verkrijgen van voldoende slaap.

"Als verdere bevindingen de relatie tussen slaap timing en negatief repeteer-denken ondersteunen, kan dit op een dag leiden tot een nieuwe weg voor de behandeling van mensen met inwendige stoornissen," voegt Coles. "Onderzoek naar de relatie tussen de vermindering van de duur van de slaap en psychopathologie heeft al aangetoond dat het focussen op de slaap in de kliniek ook leidt tot een vermindering van de symptomen van psychopathologie."

Deze studie is onderdeel van een onderzoekslijn die de relatie onderzoek tussen slaapgedrag en geestelijke gezondheid. Gebaseerd op groeiende bewijs dat slaap en psychopathologie, streven Nota en Coles en hun collega Binghamton er naar om te begrijpen hoe informatie over slaap kan worden gebruikt om personen met angststoornissen helpen.

Vertaling Shanti Onneweer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats