Volgens een nieuwe studie is er een verband tussen consumptie van gesuikerde frisdrank en veroudering van de cellen


UCSF wetenschappers vinden bij frisdrank drinkers kortere telomeren in de immuuncellen.

Volgens onderzoekers van de UC San Francisco, die in een nieuwe studie zagen dat het drinken van suikerhoudende dranken in verband gebracht wordt met veroudering van de cellen, zou consumptie van met suiker gezoete frisdrank ziekte kunnen bevorderen, onafhankelijk van welke rol het heeft bij obesitas.

De studie toonde aan dat de telomeren - de beschermende eenheden van DNA die de einden van chromosomen in de cellen afschermen - korter waren in de witte bloedcellen van die deelnemers aan de enquete die meer frisdrank dronken. De bevindingen werden op 16 oktober 2014 online gerapporteerd in de American Journal of Public Health.

De lengte van telomeren in witte bloedcellen - waar ze het gemakkelijkst gemeten kunnen worden - is eerder geassocieerd met de menselijke levensduur. Korte telomeren zijn eveneens geassocieerd met de ontwikkeling van chronische verouderingsziekten zoals hartziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.

”Regelmatige consumptie van suiker gezoete frisdranken kan invloed hebben op de ontwikkeling van een ziekte, niet alleen door het overbelasten van de lichamelijke metabolische controle van de suikers maar ook door een versnelde cellulaire veroudering van weefsels,” zegt Elissa Epel, PhD, hoogleraar psychiatrie aan UCSF en senior auteur van de studie.

”Dit is het eerste bewijs dat frisdrank wordt geassocieerd met telomerische kortademigheid,” zei Epel. Deze bevindingen zijn onafhankelijk van leeftijd, geslacht, inkomen en opleidingsniveau. Een telomere verkorting begint lang voor het begin van een ziekte. En, alhoewel we tijdens deze studie alleen volwassenen hebben onderzocht geldt deze associatie, telomeerverkorting en frisdrank consumptie, ook voor frisdrank drinkende kinderen.”

De auteurs waarschuwden dat ze, van elke deelnemer op een bepaald tijdstip, alleen de telomere lengte en de consumptie van suiker gezoete frisdrank vergeleken en dat een associatie geen oorzakelijk verband toont. Epel is de co-leider van een nieuwe studie waarin deelnemers, in real-time, weken lang worden gevolgd om de effecten te bekijken die suiker gezoete frisdrank consumptie heeft op cellulaire veroudering. Telomere verkorting is eerder geassocieerd met oxidatieve weefselbeschadiging, ontstekingen en insulineresistentie.

Gebaseerd op de manier waarop telomere lengte verkort met een gemiddelde chronologische leeftijd, berekenden UCSF onderzoekers dat een dagelijkse consumptie van 20 ounce (0,6 liter) aan frisdrank geassocieerd werd met 4,6 jaar extra biologische veroudering. Dit effect op de telomeerlengte is vergelijkbaar met het effect van roken of het effect van regelmatig bewegen in de tegengestelde, anti-aging richting. Dit volgens UCSF postdoc Cindy Leung, ScD, van de UCSF Center of Health and Community en de hoofd auteur van de onlangs gepubliceerde studie.

Alle enquête deelnemers consumeerden gemiddeld 12 ounces (0,350 liter) suiker gezoete frisdrank. Volgens deze landelijk representatieve steekproef drinkt ongeveer 21% van de deelnemers elke dag tenminste 20 ounces (0,6 liter) suiker gezoete frisdrank.

”Het is van cruciaal belang om zowel de voedingsfactoren die telomeres verkorten als de voedingsfactoren die telomeren verlengen te begrijpen” zegt Leung. “Hieruit bleek dat de enige drank consumptie die een meetbare negatieve associatie had met de telomere lengte de consumptie van gesuikerde frisdrank was.”

De bevinding voegt een nieuwe overweging toe aan de lijst met links die suikerhoudende dranken verbindt met obesitas, metabool syndroom, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het heeft in verschillende Amerikaanse jurisdicties wetgevers en activisten aangezet tot het nemen van initiatieven om de producent van suiker gezoete frisdranken belasting te laten betalen met als doel om de consumptie te ontmoedigen en de volksgezondheid te verbeteren.

De onderzoekers van de UCSF hebben telomeren gemeten na het verkrijgen van opgeslagen DNA van 5309 deelnemers in de leeftijd van 20 tot 65 jaar, zonder voorgeschiedenis van diabetes of hart- en vaatziekten, die van 1999 tot en met 2002 hadden deelgenomen aan ’s lands grootst lopende gezondheidsonderzoek, genaamd de National Health and Nutrition Examination Survey. Ze vonden uit dat de hoeveelheid suiker gezoete frisdrank die een persoon consumeerde geassocieerd was met de telomeerlengte, zoals gemeten werd in het laboratorium van Elizabeth Blackburn, PhD, hoogleraar biochemie aan de UCSF en een winnaar van de 2009 Nobelprijs voor de Fysiologie of geneeskunde voor haar telomeer gerelateerde ontdekkingen.

Vertaling: Lia Keizer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats