BPA en soortgelijke stoffen kunnen afgebroken worden middels zonlicht, nanodeeltjes en grafeen


Veel stoffen die de potentie hebben om zich te mengen met hormonen - zoals bijvoorbeeld bisfenol A (BPA) - zijn vaak al aanwezig in het milieu. In een poging om deze, in de bodem en waterwegen, gevonden verontreinigende stoffen op te ruimen melden wetenschappers nu een manier te hebben gevonden om ze te breken met behulp van nanodeeltjes en licht. De studie verschijnt in het tijdschrift ACS Applied Materials & Interfaces.

Nikhil R. Jana en Susanta Kumar Bhunia verklaren dat deze categorie van stoffen, bekend als endocriene verstoorders, in dieren en mensen niet alleen de hormonen na kunnen bootsen maar ook kunnen blokkeren. Zo’n verstoring kan reproductieve en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. De verbindingen worden gebruikt bij de productie van vele huishoudelijke en industriële producten en worden aangetroffen in de bodem, het water en zelfs in moedermelk. Onderzoekers hebben gewerkt om manieren te vinden om zonlicht te benutten bij het af breken van endocriene verstoorders, om te zorgen dat ze een mindere bedreiging vormen voor onze gezondheid. Maar de benaderingen werken tot zover alleen met ultraviolet licht, dat in slechts 6 procent van het zonlicht aanwezig is waardoor deze methoden niet erg efficiënt zijn. Jana en Bhunia wilden een eenvoudige manier vinden om te kunnen profiteren van zichtbaar licht, wat uit 52 procent zonlicht bestaat.

De onderzoekers wenden zich voor inspiratie tot een reeds ontwikkeld grafeen composiet dat zichtbaar licht gebruikt om kleurstoffen af te breken. Ze knepen de composiet en laadden het met zilveren nanodeeltjes die dienen als een antenne voor zichtbaar licht. Bij een test brak het nieuwe materiaal met succes drie verschillende soorten van endocriene verstoorders af: fenol, BPA en atrazine. Zij concluderen dat hun composiet een veelbelovende manier is om zichtbaar licht te benutten bij het breken van deze potentieel schadelijke stoffen en andere organische verontreinigingen.

Vertaling: Lia Keizer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats