BPA stimuleert de groei van borstkankercellen en vermindert de effecten van de behandeling


Durham, NC - Volgens een studie van Duke Medicine onderzoekers, gepresenteerd op een jaarlijkse bijeenkomst van endocriene wetenschappers, verhoogt bisphenol (BPA) een chemisch element vaak gebruikt in kunststoffen, de proliferatie van borstkankercellen.

De onderzoekers vonden dat de BPA, op níveaus voorkomend in menselijk bloed, ook van invloed zou kunnen zijn op de groei van een agressieve hormoon-onafhankelijke subtype van borstkankercellen genoemd inflammatoire borstkanker en de effectiviteit van behandelingen voor de ziekte kan verminderen.

"We onderzochten of routine blootstelling aan chemicaliën, zoals die in plastics, pesticiden en insecticiden de effectiviteit van behandelingen van borstkanker kan beïnvloeden," zei overeenkomstige auteur Gayathri Devi, Ph.D., hoogleraar chirurgie aan Duke. "BPA was één van de top chemicaliën die de groei van stimulerende effecten in borstkankercellen lieten zien."

Devi en collega's rapporteerden hun bevindingen op de jaarlijkse gezamenlijke vergadering van de International Society of Endocrinologie en de Endocrine Society in Chicago van 23 juni 2014.

Met behulp van nieuwe screening strategieën evalueerden de onderzoekers een groep van verbindingen die beschikbaar zijn via een openbare bibliotheek van chemische stoffen van het Environmental Protection Agency.

De onderzoekers richtten zich op borstkankercellen, met name die van inflammatoire borstkanker, een zeldzame en agressieve vorm van de ziekte die moeilijk te behandelen is.
Screenings identificeerden verschillende agencia die de proliferatie van inflammatoire borstkankercellen verhogen. Onder de meest actieve was BPA, een stof die hormonen verstoort. De onderzoekers vonden dat het borstkankercellen sneller doet groeien in zowel oestrogeen-receptor-positieve en oestrogeen-receptor-negatieve borstkankercellen.

De onderzoekers vonden ook dat BPA doses zoals waargenomen in menselijk bloed de werkzaamheid verminderde van FDA-goedgekeurde anti-kanker medicijnen gebruikt voor de behandeling van borstkanker, met name lapatinib.

"Deze studies vormen de basis voor extra onderzoek naar instrumenten die kunnen worden gebruikt om patiënten te identificaren die mogelijk een groter risco lopen op het ontwikkelen van behandelingsresistentie", zegt Devi. "Bevindingen kunnen ook leiden naar biomarkers die patiënten identificeren die zwaar zijn blootgesteld aan verbindingen die de effectiviteit van hun kankertherapie kunnen verminderen."

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats