LED e-readers verstoren de biologische klok


Je denkt misschien dat uw e-reader je helpt om ’s nachts te slapen, maar volgens recent onderzoek heeft hij eigenlijk nadelige gevolgen op de kwaliteit van de slaap.

Blootstelling aan licht tijdens de avond en de vroege nachtelijke uren onderdrukt het vrijkomen van het slaaphormoon melatonine en verschuift de circadiaanse klok waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen.

"Elektronische apparaten veroorzaken licht op korte golflengte met een hogere concentratie aan blauw - met een piek rond 450 nm - dan natuurlijk licht", zegt Anne-Marie Chang, assistent-professor. "Dit licht is in samenstelling verschillend van natuurlijk licht met een grotere invloed op de slaap en ons circadiaans ritme."

Chang en collega's volgden 12 volwassenen gedurende twee weken en vergeleken hun slaapgedrag na het lezen, net voor het slapen gaan, op een iPad die als e-reader dienst deed, met dat na het lezen van een gedrukt boek. De onderzoekers volgden het melatonine niveau van de deelnemers, hun slaapgedrag en alertheid de volgende ochtend, evenals andere slaap gerelateerde elementen.

Bij de deelnemers die lazen met de e-reader duurde het bijna 10 minuten langer om in slaap te vallen en ze hadden een significante lagere hoeveelheid REM - rapid eye movement - dan ze hadden na het lezen van een gedrukt boek, rapporteren de onderzoekers. De resultaten werden gepubliceerd in het 22 december nummer van Proceedings van de National Academy of Science.

"Onze meest verrassende bevinding was dat na gebruik van de e-reader de deelnemers meer moe waren en het langer duurde vooraleer ze de volgende ochtend alert waren,” zegt Chang. "Dit heeft echt gevolgen voor het functioneren overdag en deze effecten kunnen erger zijn in de gewone leefwereld dan in de gecontroleerde omgeving die wij gebruikten."

De onderzoekers maten de hoeveelheid helderheid afkomstig van verschillende apparaten, zoals de iPad, iPhone, Kindle, Kindle Fire en Nook Color. De Kindle e-reader zendt geen licht uit, terwijl de iPad, de Kindle Fire en Nook Color vergelijkbare hoeveelheden licht uitzenden. Echter is de iPad de helderste van de gemeten apparaten.

De proefpersonen verbleven gedurende 14 dagen in het Brigham and Women's Hospital in Boston zodat de onderzoekers hen goed konden controleren. Elke deelnemer moest vijf nachten op een rij voor het slapen gaan lezen op een iPad, en hetzelfde doen met een gedrukt boek. Het werd willekeurig bepaald of een deelnemer eerst moest lezen uit een gedrukt boek of op een iPad - dit bleek geen verschil te maken. De deelnemers konden hun eigen lectuur kiezen, voor zover het "vrije tijd" lektuur was, die alleen tekst mocht bevatten en geen afbeeldingen of puzzels.

Het lezen startte vier uur voor het slapen gaan, 18:00 tot 22:00 u. De onderzoekers verzamelden elk uur bloedmonsters van de lezers om de melatonine te meten. Polysomnografie - die hersengolven, hartslag, ademhaling en oogbewegingen registreert - werd ook gebruikt om te bepalen hoe lang het duurde om in slaap te vallen, de hoeveelheid tijd doorgebracht in de slaap en de hoeveelheid tijd doorgebracht in elke slaapcyclus. De onderzoekers gebruikten verder de Karolinska Sleepiness Scale om de subjectieve slaperigheid te meten.

"We leven in een slaap beperkende samenleving, in het algemeen," zegt Chang. "Het is belangrijk verdere studies uit te voeren op de effecten van het gebruik van lichtgevende toestellen voor het naar bed gaan, omdat ze op langere termijn gevolgen kunnen hebben op de gezondheid, zoals we eerder hebben gezien."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats