Vroege blootstelling aan antibiotica leidt tot levenslange metabole stoornissen bij muizen


Een nieuwe studie gepubliceerd in Cell suggereert dat het gebruik van antibiotica in de vroege ontwikkeling het bacteriële landschap van de darm verstoort, de thuisbasis van triljoenen verschillende microben die permanent het metabolisme van het lichaam herprogrammeren, en aanleg aankweekt voor obesitas. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat het de veranderde darmbacteriën, en niet de antibiotica, zijn die de metabole effecten sturen.

Uit deze nieuwe studie door NYU Langone Medical Center onderzoekers blijkt dat muizen die levenslang lage doses van penicilline toegediend kregen vanaf de laatste week van de zwangerschap of borstvoeding meer kans op obesitas en metabole afwijkingen hadden dan muizen die op latere leeftijd waren blootgesteld aan de antibiotica.

Het meest intrigerend, in een complementaire groep van experimenten, is dat muizen met een lage doses penicilline alleen tijdens de late zwangerschap of tijdens de borstvoeding net zoveel gewicht bereikten als muizen die hun hele leven waren blootgesteld.

"Wij vonden bij muizen dat wanneer men de darmbacteriën vroeg verstoorde en stopte met antibiotica, het microbieel leven normaliseerde maar dat de effecten op het metabolisme bleven", zegt senior auteur Martin Blaser, MD, de Muriel G. en George W. Singer professor van Translational Medicine, directeur van het NYU Human Microbiome Program, en professor in de microbiologie aan de NYU School of Medicine. "Dit ondersteunt het idee voor het ontwikkelen van een omgeving waaraan bacteriën deelnemen."

Onderzoekers benadrukken dat meer bewijs nodig is om te besluiten of antibiotica ook bij de mens kan leiden tot obesitas, en de huidige studie moet de artsen er niet van weerhouden antibiotica voor te schrijven voor kinderen als het noodzakelijk is. “De antibiotica doses in deze studie weerspiegelen niet wat kinderen normaal krijgen toegediend,” zegt Laura M. Cox, PhD, een postdoctorale onderzoekster aan het Dr Blaser het laboratorium en hoofdauteur van de studie. “De studie heeft een omgeving en gecreeërd in de beïnvloeding van het metabolisme door microben, en dus zijn verdere studies duidelijk gerechtvaardigd."

In een experiment tijdens de studie, diende Dr Cox verdunde penicilline toe aan drie groepen muizen. Een groep kreeg antibiotica in de baarmoeder tijdens de laatste week van de zwangerschap gedurende het verdere leven. De tweede groep kreeg de dosis penicilline na het spenen en dan verder gedurende het hele leven. De derde groep kreeg geen antibiotica. "We zagen een verhoogde vetmassa bij beide penicilline groepen en het meest bij de muizen die werden behandeld van in de baarmoeder," zegt Dr Cox. "Hieruit bleek dat muizen metabolisch kwetsbaarder zijn als ze antibiotica krijgen in een vroeg levensstadium.”

De behandelde muizen werden ook dikker dan onbehandelde toen beiden gevoed werden met een vetrijk dieet. "Als we muizen op een calorierijk dieet zetten werden ze vet. Wanneer de muizen antibiotica kregen werden ze vet," legt Dr Blaser uit. “Wanneer wij hen zetten ze op een vetrijk dieet met antibiotica werden ze heel, heel vet." Normaal volwassen vrouwelijke muizen dragen drie gram vet. De dieren in de studie gevoed met het vetrijke dieet hadden vijf gram vet. Deze met antibiotica en vetrijk voer hadden 10 gram vet, goed voor een derde van hun lichaamsgewicht. De behandelde dieren werden niet alleen dikker maar vertoonden ook verhoogde niveaus van nuchtere insuline en veranderingen in de genen die verband houden met de lever regeneratie en ontgifting-effecten passend bij metabole stoornissen bij patiënten met obesitas.

Deze studie bevestigt het onderzoek gepubliceerd door Dr Blaser's lab in 2012 in Nature. Hieruit bleek dat muizen op normaal dieet en blootgesteld aan lage doses antibiotica gedurende het hele leven, vergelijkbaar met wat er gebeurt in de veehandel, 10 tot 15 procent meer vet hadden dan onbehandelde muizen en een duidelijke veranderde stofwisseling vertoonden in de lever.

Eén van de onbeantwoorde vragen in de studie was of de metabole uitwisseling het gevolg was van de gewijzigde bacteriën of van de antibiotica. Deze laatste studie gaf hierop een antwoord door het overbrengen van bacteriële populaties van aan penicilline blootgestelde muizen bij muizen van drie weken oud die kiem- en antibioticavrij waren opgekweekt. Onderzoekers ontdekten dat de muizen geënt met bacteriën van de antibiotica donoren inderdaad dikker waren dan de kiemvrije met bacteriën uit geïnoculeerde onbehandelde donoren. "Dit toont aan dat de gewijzigde microben de obesitas-effecten sturen en niet de antibiotica," zegt Dr Cox.

In tegenstelling tot de langdurig heersende hypothese binnen de landbouw dat antibiotica de totale microbiële aantallen in de darm verminderen, waardoor de dieren dikker worden vond het team dat dit niet juist is. De antibiotica onderdrukten wel tijdelijk verschillende organismen in het begin van het leven tijdens de kritieke faze van microbiële kolonisatie: Lactobacillus, Allobaculum, Candidatus Arthromitus en een niet nader genoemd lid van de familie van Rikenellaceae, die belangrijke metabolische en immunologische interacties kunnen teweeg brengen. "We zijn enthousiast omdat we niet alleen willen begrijpen waarom obesitas zich voordoet maar ook oplossingen willen ontwikkelen," zegt Dr Cox. "Dit geeft ons nieuwe potentiële kandidaten voor mogelijks veelbelovende probiotische organismen. Wij zouden deze organismen kunnen teruggeven na een antiboticakuur.”

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats