Het hormoon ghreline zet aan tot het drinken van alcohol


Ghreline is een hormoon vrijgegeven door de maag en stimuleert de eetlust en de voedselinname. Alcohol wordt algemeen gezien als een psychoactieve stof die voornamelijk de hersenfunctie affecteert maar het is ook een zeer calorierijk voedsel. Deze kennis, gecombineerd met resultaten van dierstudies leidden onderzoekers tot de hypothese dat ghreline het alcoholmisbruik stimuleert.

Dr. Lorenzo Leggio en zijn collega's testten dit bij mensen en vonden, zoals ze hadden verwacht, dat het alcoholmisbruik bij zware drinkers toenam na toediening van ghreline. Hun werk is gepubliceerd in het huidige nummer van Biological Psychiatry.

"Deze studie geeft een direct bewijs van de rol van ghreline in het alcohol zoekend gedrag bij mensen en een bevestiging van eerder onderzoek uitgevoerd bij knaagdieren," zei Dr Leggio, Clinical Investigator in het National Institute on Alcohol Abuse en Alcoholisme (NIAAA) en het Nationaal Instituut on Drug Abuse in de National Institutes of Health. Dr. Leggio is ook hoofd van de afdeling op Clinical Psychoneuroendo-crinology and Neuropsychopharmacology, in Clinical and Translational Studies van het NIAAA.

De studie werd uitgevoerd in het laboratorium, waar 45 mannen en vrouwen, die allen alcoholieker waren, zware drinkers die niet om behandeling vroegen, één van de drie verschillende doses van ghreline ontvingen. Eén van die doses met 0 mcg/kg, diende als placebo. Na intraveneuze toediening van het middel voltooiden de vrijwilligers vervolgens een cue-reactiviteit taak waarbij zij werden blootgesteld aan zowel neutrale als alcohol cues. Tijdens deze sessie werd hun verlangen om alcohol of sappen te drinken herhaaldelijk beoordeeld.

Vergeleken met de placebo groep hunkerden de ghreline groepen naar alcohol. Ghreline had geen effect op de drang naar sappen. Er waren geen verschillen in bijwerkingen tussen degenen die een placebo kregen en degenen die ghreline ontvangen hadden. Dr. John Krystal, redacteur van Biological Psychiatry commentarieerde: "Deze studie werpt een nieuw licht op de rol van ghreline in het verlangen naar alcohol, met de mogelijkheid dat ghreline behandeling een toekomstige therapie kan zijn voor stoornissen door alcoholgebruik."

Leggio voegde eraan toe, "Er is een dringende noodzaak om neurobiologische wegen te identificeren die verband houden met alcoholverslaging en die kunnen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe effectieve geneesmiddelen bij overmatig alcoholgebruik. In deze context kunnen toekomstige studies de potentiële blokkering van ghreline signalering als een nieuwe veelbelovende behandeling voor alcoholisme exploreren."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats