Minderjarigen zeer kwetsbaar voor advertenties van alcoholmerken 


Minderjarige drinkers tussen 18 en 20 krijgen meer tijdschriftadvertenties te zien van alcoholmerken die ze het meeste drinken dan elke andere leeftijdsgroep, en roept daarmee een belangrijke vraag op of de huidige zelfregulerende gedragscodes voor alcohol met betrekking tot adverteren wel genoeg bescherming bieden voor jonge mensen.

Dit is de conclusie van een nieuwe studie van het Center on Alcohol Marketing and Youth (CAMY) van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health, dat onderzocht welke leeftijdsgroep de meeste tijdschriftadvertenties te zien kreeg van de 25 meest populaire alcoholmerken bij minderjarige jongens en meisjes, in vergelijking met 308 minder populaire alcoholmerken bij minderjarige drinkers. Gepubliceerd in de juli uitgave van The Journal of Studies on Alcohol and Drugs, neemt men aan dat dit het eerste gedocumenteerde onderzoek is naar het feit of confrontatie van de jeugd met alcohol advertenties in tijdschriften voor de merken die ze regelmatig consumeren, hoger is.

Amerikaanse alcohol advertenties zijn in eerste instantie gereguleerd door de alcoholindustrie zelf door middel van een vrijwillige gedragscode; volgens deze code zouden advertenties voor alcohol alleen geplaatst mogen worden in tijdschriften waarvan minder dan 30 procent van de lezers jonger is dan 21.

"Onder 18-20 jarigen bevindt zich één van de hoogste percentages van overmatig drankgebruik en alcoholgerelateerde aandoeningen van alle leeftijdsgroepen," zegt onderzoeksauteur en CAMY directeur David Jernigan, PhD. "Deze studie kan bij het groeiende bewijs gevoegd worden dat in aanraking komen met advertenties voor alcohol in verband gebracht zou kunnen worden met drankgebruik en, belangrijker, een relatie suggereert tussen blootstelling aan advertenties en de consumptie van specifieke merken."

Minstens 14 studies hebben aangetoond dat hoe meer jonge mensen in aanraking komen met advertenties en marketing voor alcohol, hoe meer geneigd ze zijn om te gaan drinken, of, als ze al drinken, meer te gaan drinken. In 2011 hebben alcohol adverteerders in de Verenigde Staten meer dan 250 miljoen dollar uitgegeven aan tijdschriftadvertenties.

In de nieuwe studie gebruikten de onderzoekers gegevens van een lezersgroep van nationale tijdschriften om vast te stellen welke leeftijdsgroep het meest in aanraking kwam met advertenties van de topmerken die geconsumeerd worden door minderjarige jongens en meisjes.

De onderzoekers ontdekten dat veel van de bij minderjarige drankgebruikers meest populaire merken de 18-20 jarigen het meest werden bestookt met hun advertenties. Bij jongens waren dit 17 van de top 25 merken (68 procent), terwijl 11 merken daadwerkelijk 18-20 jarigen zwaarder bestookten dan elke andere leeftijdsgroep. Bij 18 van de top 25 merken (72 procent) werden meisjes van 18-20 jaar betrokken in de groep die het meest in aanraking kwam met hun advertenties, terwijl 16 van deze merken voor grotere advertentie exposure zorgde bij 18-20 jarigen dan elke andere leeftijdsgroep.

"In totaal werd bij de top 25 merken geconsumeerd door minderjarige jongens de groep van 18-20 jaar meer dan 9x betrokken bij de meest bestookte groep, en bij de top 25 merken die geconsumeerd worden door minderjarige meisjes werd meer dan 5x de groep van 18-20 jaar betrokken bij de meest bestookte groep," zegt hoofdauteur van de studie, en CAMY consultant Craig Ross, PhD. "Jonge mensen, en in het bijzonder jonge meisjes, lezen nog steeds tijdschriften, en de alcoholmerken waaraan de jeugd teveel wordt blootgesteld door tijdschriftadvertenties, zijn dezelfde merken die ze kiezen om te drinken."

De auteurs merken op dat geen van de advertenties die betrokken waren bij de studie de standaard van 30 procent overschreden, ondanks het feit dat 18-20 jarigen de zwaarst belaste leeftijdsgroep voor sommige merken was die ze het meest geneigd waren te consumeren.

"Het feit dat we deze hoge niveaus van blootstelling zien bij tijdschriftadvertenties onder minderjarige lezers, ondanks dat alle tijdschriftadvertenties in overeenkomst zijn met de zelfregulerende gedragscodes van de alcoholindustrie, is het duidelijk dat de huidige zelfregulerende richtlijnen geen bescherming bieden voor de jeugd," zegt Ross. "Gezien het feit dat alcoholmisbruik onder jongeren op no. 1 staat en zorgt voor 4.300 doden per jaar, is het tijd om ons af te vragen wat we kunnen verbeteren in het belang van de jongeren in onze samenleving."

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats