Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 


 

Alcoholafbraak molecule kan een rol spelen in de ontwikkeling
van borstkanker

Nieuw onderzoek kijkt naar het biologische proces betrokken bij de ontwikkeling van borstkanker met mogelijk verband tussen alcoholgebruik en de ziekte.

Wetenschappers van de Universiteit van Manchester - afdeling 'Manchester Cancer Research Centre' en van de Universiteit van Salford onderzochten een bepaald enzym, een biologische molecule die chemische reacties versnelt - bekend als CYP2E1.

Hun bevindingen bieden een mogelijke oplossing voor patiënten in een later stadium van de ziekte.

Dr. Costas Demonacos van de Universiteit van Manchester 'Pharmacy School' die het onderzoek leidde zei: "Dit enzym bekend als CYP2E1 is betrokken bij verschillende leverziekten als gevolg van alcoholgebruik - alcoholische leverziekte (ALD) evenals diabetes, obesitas en kanker.

"We wilden begrijpen waarom een enzym dat voornamelijk werkt in de lever sterk aanwezig is in de sommige types van borstkankerweefsel. We wilden ook onderzoeken wat andere eigenschappen dit enzym zou kunnen hebben om de ontwikkeling van borstkanker te controleren."

Het enzym breekt verschillende moleculen af in cellen met inbegrip van alcohol. De bijproducten van dit metabolisme zijn reactive oxygen species (ROS) wat resulteert in een zogenaamde oxidatieve stress - in normale fysiologische omstandigheden helpt dit de cellulaire functies terwijl wanneer de concentraties van ROS hoog of oxidatieve stress chronisch wordt, cellen ernstig beschadigd kunnen worden.

Eerdere studies hebben aangetoond dat het enzym het sterkst aanwezig is bij beginnende borsttumoren en wetenschappers geloven dat het bijdraagt ​​aan de progressie van borstkanker. Het Manchester team keek naar de rol dat het speelt in verschillende cellulaire functies in borstkankercellen.

De studie gepubliceerd in 'Breast Cancer Research', vond dat afhankelijk van het stadium van de borstkanker hoge niveaus van het enzym kunnen helpen de cellen overleven tijdens stress.

Zij vonden ook dat remmen van de activiteit van het enzym in cellen met een hoog potentieel bevorderende celmigratie - een proces verbonden aan de spreiding van kanker - bekend als metastase .

Dr Demonacos zei: " Nu hebben we een duidelijker beeld van de rol van dit enzym in de ontwikkeling van borstkanker dat wetenschappers zouden kunnen gebruiken als een doelwit in de latere stadia van de ziekte om de verspreiding van kanker te vertragen, alsook als een gepersonaliseerde anti kankertherapie .

"Daar CYP2E1 ook is betrokken bij het metabolisme van alcohol moeten onze bevindingen nieuwe inzichten geven over het mogelijk verband tussen chronische alcoholconsumptie en borstkanker door te laten zien hoe alcohol invloed heeft op de progressie van kanker."

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats