Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Hoog zoutgehalte in geneesmiddelen is een verhoogd risico voor cardiovasculaire problemen

Onderzoekers pleiten ervoor dat het zoutgehalte van geneesmiddelen op dezelfde manier zou worden geëtiketteerd als bij voedingsmiddelen.

Uit onderzoek aan de Universiteit van Dundee en University College London blijkt dat het nemen van de maximale dagelijkse dosis van sommige geneesmiddelen de aanbevolen dagelijkse limieten voor natrium, zonder extra inname via de voeding, zou overschrijden .

De onderzoekers besluiten dat het publiek "moet worden gewaarschuwd over de potentiële gevaren van een hoge inname van natrium langs voorgeschreven medicijnen" en dat natrium bevattende formules" met voorzichtigheid zouden moeten worden voorgeschreven indien de verwachte voordelen opwegen tegen de risico's."

Ze vragen ook dat het natriumgehalte van geneesmiddelen duidelijk zou worden geëtiketteerd op dezelfde manier als bij voedingsmiddelen.

Talrijke studies hebben aangetoond dat teveel zout schadelijk is voor het hart . Veel voorgeschreven medicijnen bevatten natrium om de absorptie door het lichaam te verbeteren maar het effect hiervan is onbekend.

Het team, onder leiding van dr. Jacob George, Senior Clinical Docent en Ere-Consultant in Klinische Farmacologie aan de Universiteit van Dundee, vergeleek het risico van cardiovasculaire problemen (niet-fataal hartinfarct of vasculaire sterfte) bij patiënten die natrium bevattende bruisende dispergeerbare en oplosbare geneesmiddelen namen met degenen die dezelfde medicijnen namen zonder natrium, tussen 1987 en 2010 .

Meer dan 1,2 miljoen Britse patiënten werden gevolgd over een gemiddelde van iets meer dan zeven jaar. Gedurende deze tijd waren meer dan 61.000 cardiovasculaire problemen vastgesteld.

Factoren die de resultaten beïnvloeden, zoals de body mass index, roken, alcoholgebruik, geschiedenis van verschillende chronische ziekten en het gebruik van bepaalde andere geneesmiddelen werden in aanmerking genomen.

Over het algemeen vonden de onderzoekers dat patiënten die de natriumbevattende bruisende, dispergeerbare en oplosbare medicijnen hadden genomen een 16 % verhoogd risico op een hartaanval, beroerte of vasculaire sterfte hadden in vergelijking met andere patiënten die dezelfde medicijnen hadden genomen zonder natrium.

Patiënten die de natrium bevattende geneesmiddelen hadden genomen hadden ook zeven keer meer kans op hoge bloeddruk en het sterftecijfer onder die personen was ook 28 % hoger. Dit was vooral het gevolg van een verhoogd risico op hoge bloeddruk en beroerte.

De auteurs erkennen dat er nog enige controverse bestaat over de relatie tussen natrium in de voeding en cardiovasculaire problemen maar voegen eraan toe dat hun bevindingen "potentieel van belang zijn voor de volksgezondheid."

Zij concluderen: "Het voorschrijven van deze natriumbevattende formules moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren en de patiënten moeten nauwlettend worden gecontroleerd op hypertensie."

Vertaald door Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats