Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Walvissen gevoelig voor zonnebrand !

Van walvissen is aangetoond dat het pigment van de huid donkerder wordt onder reactie van de zon.

Uit onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nature Scientific Reports, blijkt dat sommige soorten walvissen niet alleen donkerder worden bij blootstelling aan de zon maar ook DNA schade in de huid oplopen zoals wij en schade aan de huidcellen opstapelen als ze ouder worden .

Experts in reactie van de huid op UV-straling aan de Universiteit van Newcastle, UK werden ter hulp geroepen door zeebiologen in Mexico nadat ze een toename hadden gezien van het aantal walvissen in het gebied met blaren op de huid. Analyses van monsters van drie soorten walvissen - blauwe- , pot- en vinwalvissen - maakten de studie mogelijk van veranderingen in de walvishuid na hun jaarlijkse migratie naar zonniger oorden .

Mark Birch - Machin , hoogleraar Moleculaire Dermatologie aan de Universiteit van Newcastle en senior auteur van de studie zei : " Walvissen kunnen worden gezien als de UV barometers van de zee. Het is belangrijk dat we ze bestuderen want ze behoren tot de langst levende zeewezens . Zulke wezens zijn gevoelig voor veranderingen in de omgeving waardoor ze de gezondheid weerspiegelen van de oceaan . "

Huidskleur van migrerende walvissen.

Gedurende meer dan drie jaar nam een team van zeebiologen van de Trent University, Canada en van de Universiteiten in La Paz en Queretaro Mexico, huidmonsters uit de ruggen van drie soorten walvissen tijdens hun jaarlijkse migratie. Tussen februari en april verplaatsen de walvissen zich naar de zonnigere Golf van Californië, langs de noordwestkust van Mexico .

Blauwe vinvissen, de jumbo-jet reuzen, hebben een zeer bleke pigmentatie. Tijdens de migratietijd vond het team een seizoensgebonden verandering van hun huidpigment evenals mitochondriale DNA-schade . Deze inwendige schade aan de mitochondria, de motoren van de cellen, wordt veroorzaakt door UV- belichting zoals bij een verbrande menselijke huid .

Potvissen met hun kenmerkend afgerond voorhoofd hebben een donkerdere pigmentatie, zij migreren ook tussen februari en april naar de Golf van Californië, maar hebben een andere levensstijl . Ze brengen lange perioden aan de oppervlakte door tussen de voedingen en zijn daarom blootgesteld aan meer zon en UV .

De wetenschappers vonden dat de potvissen een ander mechanisme hebben om zichzelf te beschermen tegen de zon door het triggeren van een stressreactie in hun genen. Newcastle University onderzoeker Amy Bowman voegt hieraan toe: "We vonden voor het eerst het bewijs dat genotoxische paden worden geactiveerd in de cellen van de walvissen - dit is vergelijkbaar met de responsschade veroorzaakt door vrije radicalen in de menselijke huid wat ons beschermingsmechanisme is tegen beschadiging door de zon . "

Daarentegen zagen we dat de donkerste walvissen, de diep gepigmenteerde vinvissen, beter bestand zijn tegen beschadiging door de zon en de laagste prevalentie hebben van zonnebrandverwondingen op de huid.

Karina Acevedo - Whitehouse , momenteel Senior Lecturer aan de Universidad Autónoma de Queretaro , Mexico en senior auteur van de studie zei : "Er is een toename van het aantal meldingen op blister huidtype verwondingen bij verschillende walvissoorten in gebieden met een hoge UV-straling. In veel gevallen zijn geen besmettelijke micro-organismen gevonden bij deze beschadigingen. Het is belangrijk het effect van UV -straling op walvishuid en de mechanismen die deze soorten gebruiken tegen schade, zowel vanuit een evolutionaire benadering als vanuit het behoudsperspectief, te bestuderen . "

Voor het uitvoeren van het onderzoek moest het team van de universiteit van Newcastle een analysemethode ontwikkelen die het mogelijk maakt om drie walvisgnomen tegelijkertijd te analyseren, een moeilijke taak als men weet dat walvissen zeer verschillende sequenties hebben. Dit is de eerste keer dat walvissen zijn bestudeerd op genetisch niveau i.v.m. migratiepatronen en genetische schade .

"We moeten verder onderzoeken wat er gebeurt," zei Professor Birc-Machin ," als we blaren zien op de huid van walvissen veroorzaakt door UV-schade dan willen we weten of deze zich kunnen ontwikkelen tot huidkanker en dienen als een vroege waarschuwingssysteem .

"Deze walvissen bezetten hetzelfde gebied jaar na jaar, dus is het best mogelijk om de status van hun bevolking te begrijpen en wat er om hen heen in het milieu gebeurt. Ze zijn een teken dat de veranderende klimatologische omstandigheden elk schepsel op de planeet beïnvloeden. "

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats