Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


De hersenen kunnen niet voor de gek gehouden worden door kunstmatige zoetmiddelen

Dit leidt tot een hogere kans op suiker consumptie later

De resultaten van een nieuwe studie impliceren dat het moeilijk is om de hersenen voor de gek te houden door ze van 'energieloze' zoete smaken te voorzien. Ons plezier aan het eten van zoete oplossingen wordt voor een groot deel bepaald door de hoeveelheid energie die ze
verschaffen: in de hersenen wordt een grotere beloning toegeschreven aan suikers vergeleken met kunstmatige zoete smaakmiddelen.

Professor Ivan de Araujo , die de studie aan de Yale University School of Medicine USA leidde, zegt: "De consumptie van calorierijke dranken is een belangrijke bijdrage aan de gewichtstoename en overgewicht, zelfs na de invoering van kunstmatige zoete smaakmiddelen op de markt. Wij geloven dat de ontdekking belangrijk is omdat het laat zien hoe fysiologische toestanden invloed kunnen hebben op onze keuzes tussen suikers en zoete smaakmiddelen.

"Het impliceert in het bijzonder dat mensen die regelmatig caloriearme zoete producten innemen, wanneer zij honger hebben of uitgeput zijn meer kans maken op 'terugval' en dan calorierijke alternatieven kiezen in de toekomst.

"De resultaten suggereren dat een 'gulden middenweg' een oplossing zou kunnen zijn; zoete smaakmiddelen combineren met minimale hoeveelheden suiker zodat het energiemetabolisme niet daalt, terwijl de calorie-inname tot een minimum wordt beperkt."

Het onderzoek identificeerde een specifiek fysiologisch hersensignaal dat kritisch is voor het bepalen van de keuze tussen suikers en zoete smaakmiddelen. Dit signaal regelt het niveau van dopamine - een chemische stof noodzakelijk om beloning te signaleren in de hersenen - en dat pas ontstaat wanneer suiker wordt opgesplitst tot een vorm waarin het bruikbaar is als brandstof voor cellen van het lichaam om te functioneren .

Onderzoek werd uitgevoerd bij muizen, gebruik makend van een combinatie van gedragsproeven met zoete smaakmiddelen en suikers, terwijl daarbij de chemische reacties in de hersenencircuits voor beloning werden gemeten. De onderzoekers denken dat de bevindingen bij mensen overeenkomstig zullen zijn.

Professor de Araujo zegt : "Volgens de gegevens is het zo, dat wanneer wij stoffen toepassen die interfereren met een kritische stap van het 'suiker-naar-energie- verloop', de interesse van de dieren in het consumeren van kunstmatige zoete smaakmiddelen aanzienlijk daalt, samen met belangrijke reducties in de hersendopamine niveaus.

"Dit wordt bevestigd door het feit dat wanneer hongerige muizen - die dus een lage suikerspiegel hebben – de keus krijgen tussen kunstmatige zoete smaakmiddelen en suikers, het waarschijnlijker is dat ze compleet overschakelen van voorkeur die dan uitgaat naar suikers zelfs als de kunstmatige zoete smaakmiddelen vele malen zoeter zijn dan de suiker oplossing’.

Nu het team weet dat dopaminecellen cruciaal zijn voor de keuze tussen suiker/zoet smaakmiddel, hopen ze de bijbehorende receptoren en paden in de hersenen te identificeren.

Vertaling: Lisa




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats