Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Onderzoek bevestigt dat een mediterraan dieet volgen goed is
voor de geest!

Het eerste systematische overzicht van gerelateerd onderzoek bevestigt een positieve invloed op het cognitief functioneren, maar een inconsistent effect op een milde cognitieve stoornis.
In de afgelopen jaren hebben veel onderzoeken een verband kunnen leggen tussen het volgen van een mediterraan dieet en een lager risico van aan leeftijd gerelateerde ziekten zoals dementie.

Tot nu toe was er geen systematisch overzicht van dergelijk onderzoek, waar een aantal studies met betrekking tot een mediterraan dieet en cognitieve functie worden beoordeeld voor consistenties, gemeenschappelijke trends en inconsistenties.

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Exeter Medical School, ondersteund door het National Institute for Health Research Collaboration for Leadership in Applied Health Research and Health in South West Peninsula (NIHR PenCLAHRC), heeft een eerst dergelijke systematische overzicht uitgevoerd en hun bevindingen zijn gepubliceerd in Epidemiology.

Het team analyseerde 12 in aanmerking komende stukken van het onderzoek, 11 observationele onderzoeken en een gerandomiseerd controle proces. In negen van de 12 studies werd een grotere aanhankelijkheid aan een mediterraan dieet geassocieerd met betere cognitieve functie, lagere waardes van cognitieve achteruitgang en een verminderd risico op de ziekte van Alzheimer.

Echter, de resultaten van milde cognitieve stoornis waren inconsistent.

Een mediterraan dieet bestaat meestal uit meer olijfolie, groenten, fruit en vis. Een grotere aanhankelijkheid aan het dieet betekent een hogere dagelijkse inname van groenten en fruit en vis, en een verminderde inname van vlees en zuivelproducten.

De studie werd geleid door NIHR PenCLAHRC onderzoeker Iliana Lourida. Ze zegt: "Mediterrane gerechten zijn zowel lekker en voedzaam, en ons systematisch overzicht laat zien dat het kan helpen om de veroudering van de hersenen te beschermen door het verminderd risico op dementie. Terwijl het verband tussen het volgen van een mediterraan dieet en risico op dementie niet nieuw is, is onze studie de eerste studie om al het bestaand bewijsmateriaal systematisch te analyseren."

Ze voegt er ook aan toe:.. "Ons resultaat wijst ook inconsistenties aan in de literatuur en de noodzaak van verder onderzoek is nodig om de associatie met milde cognitieve stoornissen en vasculaire dementie te verduidelijken. Het is ook belangrijk op te merken dat terwijl observationele studies suggestief bewijs aanleverden, dat we nu gerandomiseerde gecontroleerde studies nodig hebben om te bevestigen of het wel of niet volgen van een mediterraan dieet beschermt tegen dementie. "

Vertaling: Angelique Broers




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats