Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Sommige 'gezonde' plantaardige oliën kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen

Health Canada moet gezondheidsclaims voor omega - 6 oliën op etiketten herzien.

Sommige plantaardige oliën waarvan men beweert gezond te zijn kunnen eigenlijk het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Als gevolg zou Health Canada de cholesterolverlagende claims op de etiketten van levensmiddelen moeten herzien stelt een analyse in CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Het vervangen van verzadigde dierlijke vetten door meervoudig onverzadigde plantaardige oliën is gemeengoed geworden omdat ze het serum cholesterol kunnen verlagen en zouden helpen bij het voorkomen hart- en vaatziekten. In 2009 heeft Health Canada's Food Directorate, na herziening van gepubliceerd bewijs, zijn goedkeuring verleent aan een verzoek van de levensmiddelenindustrie om verlaging op hart- en vaatziekten risico te vorderen bij plantaardige oliën en levensmiddelen die deze oliën bevatten. Het label stelt "een verminderd risico op hart- en vaatziekten door het verlagen het cholesterolgehalte in het bloed."

"Een zorgvuldige evaluatie van recent bewijs suggereert echter dat het toestaan ​​van een gezondheidsclaim voor plantaardige oliën rijk aan omega - 6 linolzuur maar relatief arm aan omega - 3 α - linoleenzuur, niet kan gerechtvaardigd worden" schrijven Drs . Richard Bazinet, Afdeling Nutritional Sciences aan de Universiteit van Toronto en Michael Chu, van het Lawson Health Research Institute en de afdeling hartchirurgie, Western University, London, Ontario.

Maïs en saffloerolie die rijk zijn aan omega - 6 linolzuur maar bijna geen omega - 3 α - linoleenzuur bevatten kunnen niet geassocieerd worden met een gunstig effect op de gezondheid van het hart volgens recent bewijs. De auteurs citeren een studie eerder dit jaar gepubliceerd in februari 2013 " ... waarbij een interventiegroep vet met bronnen van saffloerolie of saffloerolie margarine (rijk aan omega - 6 linolzuur, maar laag in omega - 3 α - linoleenzuur ) vervingen.

Zij vonden dat de interventiegroep aanzienlijk verlaagde serumcholesterolspiegels vertoonden (met ongeveer 8 % 󈝹 % ) ten opzichte van de uitgangssituatie van de controlegroep wat in overeenstemming is met de gezondheidsclaim. " Echter waren de kans van dood veroorzaakt door hart- en vaatziekten en coronaire hartziekte aanzienlijk toegenomen in de behandelingsgroep.

In Canada mogen maïs en saffloerolie gebruikt worden in voedingsmiddelen zoals mayonaise, romige dressings, margarine, chips en noten. Echter zijn canola- en soja- olie, die zowel linolzuur als α - linoleenzuur bevatten, zijn de meest voorkomende vormen van olie in de Canadese voeding .

"... Het is onduidelijk of oliën rijk aan omega - 6 linolzuur maar laag in omega - 3 α - linoleenzuur ook dit risico te verminderen. We stellen voor dat de gezondheidsclaims worden aangepast zodanig dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega - 6 linolzuur maar arm aan omega - 3 α - linoleenzuur worden uitgesloten, " concluderen de auteurs.

Vertaling Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats