Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Griekse crisis heeft biologische effecten op de gezondheid

Jongvolwassenen in Griekenland hebben meer last van stress en psychische problemen en zijn minder optimistisch over de toekomst dan Zweden van dezelfde leeftijd. De ernstige financiële problemen hebben in Griekenland een sociale crisis teweeg gebracht die waarschijnlijk de gezondheid van de mensen heeft beïnvloed, volgens een studie van de Universiteit van Linköping .

In de studie, onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One, hebben groepen studenten van de Universiteit van Athene en de Universiteit van Linköping antwoorden gegeven op vragen over hun gezondheid en de ervaren stress.

De resultaten tonen aan dat in alle opzichten, de Griekse studenten slechtere gezondheid meldden dan de Zweedse studenten. Aan de andere kant waren de biologisch gemeten niveaus van het stresshormoon cortisol hoger bij de Grieken - het tegenovergestelde van wat werd verwacht.

"Dit moet niet zo worden geïnterpreteerd dat de studenten in Athene minder gestrest waren dan die in Linköping. We weten uit andere studies dat mensen die depressief zijn of een "burn-out " hebben, of lijden aan chronisch stress syndroom inderdaad lagere cortisolniveaus hebben. Mensen kunnen kortere perioden met stress heel goed hanteren, maar na enige tijd kan het lichaam de hoge stress niveaus niet aan en de cortisol niveaus beginnen te verminderen. “Als de stressfactoren blijven, kan het ook tot een verzwakt immuunsysteem leiden””, zegt Tomas Faresjö , professor medische sociologie en hoofdonderzoeker van de studie .

De verschillen in de gezondheid van de deelnemers en de kwaliteit van leven waren zeer duidelijk. Bijvoorbeeld , 42% van de Griekse studenten (52 van 124) hadden ernstige gebeurtenissen in het leven ervaren, in vergelijking met 23% van de Zweedse studenten. 47% van de Grieken rapporteerde spanning tegenover 21% van de Zweden.
24% van de Grieken hadden geen hoop voor de toekomst, een mening die door slechts 5% van de Zweden werd gedeeld.

"De studie toont aan dat de gezondheid van de jonge Grieken aanzienlijk slechter is dan die van de Zweedse jongeren. Men kan vermoeden dat de sociale crisis in Griekenland biologische effecten begint te hebben op de bewoners van het land ", zegt dr. Faresjö .

Biologische stress niveaus werden gemeten met behulp van haar. Dit is een volledig nieuwe methode die verder is ontwikkeld door de onderzoeksgroep in Linköping. Het maakt het mogelijk om de afgifte van cortisol terug in de tijd te meten. De niveaus laten hun merk na in het haar, en omdat haar ongeveer een centimeter per maand groeit is het mogelijk om te zien hoe gestrest de persoon was in de afgelopen maanden.

Vertaling: Lisa




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats