Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Consistente bedtijd en wektijd gekoppeld aan gezonder gewicht

Studie vindt dat vrouwen die op hetzelfde tijdstip elke dag wakker worden minder lichaamsvet hebben.

Voorafgaand onderzoek heeft aangetoond dat te weinig slaap uw gewicht kan beïnvloeden maar nieuw BYU onderzoek vindt dat consistentie van uw bedtijd en wektijd ook van invloed kan zijn op je lichaamsvet.

Oefeningswetenschapper professor Bruce Bailey bestudeerde meer dan 300 vrouwen uit twee grote westerse universiteiten van de VS gedurende enkele weken en vond dat degenen met de beste slaapgewoonten een gezonder gewicht hadden.

De belangrijkste bevindingen van de studie zijn online gepubliceerd in het American Journal of Health Promotion :

Een consistente bedtijd en vooral een consistente wektijd zijn gerelateerd aan minder lichaamsvet.
Minder dan 6,5 of meer dan 8,5 uur slaap per nacht is geassocieerd met hogere lichaamsvetgehalte .
Kwaliteit van de slaap is belangrijk voor het lichaam in 't algemeen.

De vrouwen uit de studie werden eerst beoordeeld op lichaamssamenstelling en kregen vervolgens kregen een activiteitsopdracht om hun bewegingen te kunnen controleren gedurende de dag en hun slaappatroon 's nachts. Onderzoekers hielden het slaappatroon van de deelnemers (leeftijd 17-26) bij gedurende een week.

De meest verrassende bevinding uit de studie volgens de onderzoekers was het verband tussen bedtijd en wektijd consistentie en het lichaamsgewicht. Deelnemers aan de studie die op of rond dezelfde tijd elke dag naar bed gingen en wakker werden hadden minder lichaamsvet. Die met meer dan 90 minuten variatie in slaap- en waak moment tijdens de week hadden meer lichaamsvet dan degenen met minder dan 60 minuten variatie.

De wektijd vooral had invloed op het lichaamsvet: degenen die op hetzelfde tijdstip elke ochtend wakker werden hadden minder lichaamsvet. Laat opblijven en laat inslapen doet meer kwaad dan goed, zei Bailey .

"We hebben allen een interne klok en als we die negeren heeft dat impact op onze fysiologie," zegt Bailey.

Bailey verbindt een consistent slaappatroon aan het hebben van een goede slaaphygiëne. Wanneer de slaaphygiëne verandert kan dit de lichamelijke activiteitspatronen beïnvloeden en ook van invloed zijn op een aantal hormonen gerelateerd aan voedselconsumptie dat bijdraagt aan overtollig lichaamsvet.

Bailey en zijn team vonden ook dat er een 'sweet spot' is voor de hoeveelheid slaap: Degenen die tussen 8 en 8,5 uur per nacht sliepen had het minste lichaamsvet.

De kwaliteit van de slaap bleek ook een sterke invloed op lichaamsvet te hebben. Kwaliteit van de slaap is een maat voor hoe effectief de slaap is of hoeveel tijd doorgebracht wordt in bed om te slapen. Degenen met een betere slaapkwaliteit hadden minder lichaamsvet.

Ter verbetering van de slaapkwalitei traadt Bailey oefeningen aan waarbij de temperatuur in de kamer koel is, de sfeer rustig en de kamer donker is en het bed alleen gebruikt wordt om te slapen.

"Slaap is vaak een slachtoffer van het proberen om meer te doen en beter en wordt vaak opgeofferd daarvoor, vooral door studenten" zegt Bailey.

BYU oefeningwetenschap professoren James LeCheminant en Larry Tucker zijn medeauteurs van de studie alsook professor in de statistiek William Christensen.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats